Beszélgetés

2 órája

Az elismerés felelősség is – Szeles Szabolcs az év alpolgármestere

Az év alpolgármestere kitüntető címet vehette át Szeles Szabolcs Győr pénzügyekért felelős alpolgármestere nemrégen. Arról, hogy a jelöltek közül ki kapja a díjat nem szakmai zsűri, hanem közönség szavazás döntött. Az alpolgármester díjához egy podcast beszélgetésben gratuláltunk, egyúttal megkérdeztük, hogyan látja az elmúlt több mint négy év munkáját, milyen feladatok várnak rá.

Barki Andrea

– Mit szólt az elismeréshez?

– Rendkívüli megtiszteltetés ezt a díjat megkapni. Különleges értékét számomra az adja, hogy a közönség szavazatok alapján dőlt el. Köszönöm mindenkinek, aki érdemesnek tartott rá, aki rám szavazott. A visszajelzések alapján nem csak győriek adták rám voksukat. Ez nagyon jó érzés, de egyben nagyon nagy felelősség is, mert ennek a bizalomnak meg kell felelni. Imádom ezt a várost és nagy megtiszteltetés, hogy ebben a szerepkörben is dolgozhattam érte. Ez egy olyan feladat, amit nem lehet hit, szenvedély, alázat, tisztelet nélkül. Ez a díj nem csak nekem szól, hanem ennek a közösségnek, és a győrieknek.

– A szavazás azt mutatja, az emberek úgy látták, jól végezte munkáját. Mi mindent kellett elvégezni az elmúlt években?

– Nem volt könnyű időszak. Immár 30 éve vagyok a közéletben. Több ciklusban voltam képviselő, bizottságok tagja. 2010 óta vagyok Sziget, Újváros és Pinnyéd képviselője, 4,5 éve pedig alpolgármester. Sok szempontból nagyon nehéz időszak volt ez. Volt pandémia, kitört egy háború a szomszédunkban, ami inflációt okozott, napi árak voltak a gazdaságban, felrobbantak az energiaárak, válság válságot követett. Ezek kezelésére még nem voltak minták, de azonnal kellett mozdulni, sok kemény döntést kellett hozni. Az volt a legfontosabb, hogy a gazdaság működjön, a munkahelyek ne szűnjenek meg, mert ha munka van, akkor minden van. Az önkormányzati hivatalban, az intézményhálózatunkban és az önkormányzati cégekben mintegy négyezer ember dolgozik, mindenkinek megőriztük a munkahelyét. A költségvetésünk stabil lábakon áll az átadás-átvétel előtt. Október 1-től az új polgármesternek egy megfelelően felépített, erős várost tudunk átadni, amiért rendkívül büszke vagyok a velem együtt dolgozó kollégáimra! Nagyon köszönöm a munkájukat!

– A költségvetés menedzselésén túl számos feladata volt. Mik voltak ezek?

– Rengeteg fejlesztést találtam ki, menedzseltem, vittem végig sikeresen. Csak néhányat szeretnénk említeni: a Kunszigeti, a Reptéri, a Tatai út, de intézmények felújítására is büszkék lehetünk. Megújult a Generációk Háza, átadtuk a József Attila utcai rendelőt, épült két bölcsőde, de számos más fejlesztésünk volt. Közgazdászként különösen büszke vagyok arra, hogy javaslatomra életre hívtuk a gazdasági élet szereplőinek munkáját elismerő Baross Gábor díjat, amelyet első alkalommal az Audi és a Rába gyár kapott.

Az elmúlt évben két testvérvárosi kapcsolatot hoztunk létre, az egyiket Csíkszeredával, a másikat Dunaszerdahellyel. Ez utóbbi az én ötletem és kezdeményezésem volt és sikerült a két városnak jó kapcsolatot ápolni és több közös projektben veszünk részt. Sikeres pályázataink vannak, amelyeket még meg kell valósítani. A Győri Értéktár létrehozása is nagyon fontos számomra. Sikerült elindítani és most már egyre több győri értékkel bővül.

– Továbbra is szolgálhatja a várost, hiszen a körzetében ismét képviselőnek választották. Hogyan folytatódik a munka?

– A saját körzetemben célunk volt, hogy a városrészek régi rangját, elismertségét visszaszerezzük. Ez részben már sikerült, mert nagyon sok fejlesztés történt, sok minden megújult, számtalan közösségfejlesztő program indult. Felépült az uszoda, az olimpiai sportpark, megújult a fürdő, a Bercsényi liget, a Kossuth utca, a városrész rehabilitációja, de óriási dolognak tartom, hogy az egyetem is ott fejleszt, de bőven van még feladat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában