Árvíz 2024

10 órája

A homokzsákok a jövőben is védenek a Lajtán és a Dunán

Nyitva vannak már a Malom-ági Lajtán a zsilipek, sorra szedik össze a homokzsákokat. Túl vagyunk az árvízen.

Kisalföld.hu

A Lajta mosonmagyaróvári duzzasztójánál hatalmas homokzsákokat halmoznak fel a mostani védekezésből egy következő árhullám idejére.

Fotó: Kerekes István

Minden idők harmadik legnagyobb árhulláma érte el az elmúlt héten a Lajtát és a Dunát. A szakemberek előre is készültek és mindvégig a legnagyobb erőket mozgósítva védekeztek, így a térségben nem is lett nagyobb baj.

Mosonmagyaróvár védelmében már időben lezártuk a Malom-ági Lajta zsilipjeit, az alsó részen is, a Lajta visszaduzzasztó-hatása miatt. Kedden újra megnyitottuk a zsilipeket

 – hangsúlyozta érdeklődésünkre Kosár Tibor, a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője.

Kiemelte: a Kálnoki út mögötti házak tulajdonosait a védekezésben homokzsákokkal segítették, de gépekkel, szivattyúkkal is hozzájárultak a védekezéshez. Azokat a homokzsákokat, melyeket nem ért víz, már elszállították, szétbontották, külön tárolják a homokot és a zsákokat.

Dicsérendő, hogy ilyen sokan segítettek a védekezésben, a hivatásosok mellett önkéntesként egyesületek, vállalkozások és magánszemélyek 

– tette hozzá az ügyvezető. Mosonmagyaróváron árvíz utáni takarításra nem volt szükség, hiszen a folyó a homokzsákokon belül maradt. Árvay István mosonmagyaróvári polgármester korábban azt nyilatkozta, mintegy tízmillió forintba került a védekezés a városnak.

A vízügy egyébként a Lajta duzzasztónál tárol több ezer homokzsákot, Németh József vízügyi igazgató szerint így egy következő árhullám esetén kéznél lesznek.

A töltés melletti üdülőövezetet, ahol magántulajdonban lévő ingatlanok vannak, támogattuk homokzsákokkal. Azok elbontásában segítséget kértünk egy győri iskolától, őket hétfőre várjuk

 – válaszolta érdeklődésünkre Popp Rita ásványrárói polgármester.

Mint elmondta, a szigetközi településen élőket a belvíz állította kihívások elé, sok pince, alacsonyabban fekvő területek teltek meg vízzel. A faluvezető arról is beszélt, hogy a homok egy része a raktárban maradt, azt az óvodába szállítják.

Ásványrárói intézményeket nem érintett a víz, így nincs szükség külön takarításra

 – tette még hozzá a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában