Augusztus 19-től kapható

2024.08.15. 11:57

Hamarosan kóstolhatunk - Már sütik a cukrászdákban az idei ország tortáit

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval. Győr-Moson-Sopron egyes cukrászdáiban is megkóstolhatjuk hétfőtől az idei nyerteseket.

Kisalföld.hu

Ország tortája, a győri kuglóf cukrászdában augusztus 19-től már kapható lesz az ország tortája a Mákvirág fantázianévre keresztelt édesség és a Zöld Málna nevet viselő mentes torta is. A képen Kristóf Lászlóné mestercukrász és helyettese Kovács Krisztina cukrász Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

DSC_0084
Az ország tortája a Mákvirág fantázianévre keresztelt édesség Fotó: Csapó Balázs

Szuperélelmiszerekből kellett sütni

Az Ágazati Értéktárba nemzeti értékként felvételt nyert versenybe minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár az Ipartestület, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak. Az idei versenyt a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdette meg a cukrász szakmai szervezet. Ezúttal a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívták fel a figyelmet. Olyan új, kreatív torták nevezését várták, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják. Minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál az alábbiakból:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró. 

Felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Gyermekkorunk ízei, egy kiscsavarral

A győztes MÁKVIRÁG készítője, Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda – Vác) számára  – aki a világ „legmákosabb” emberének érzi magát – a torta a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg.

Mesebeli torta, melyben gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak. A fehér csokoládé krém lágy textúrája mellett ott szalad a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye.

DSC_0100
 A Zöld Málna nevet viselő mentes ország tortája. Fotó: Csapó Balázs

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Habkönnyű édesség

Az idei nyertes torta, a “Zöld Málna” lett, melynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák. 

Egy szelet „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

DSC_0079
Az ország tortái, a győri kuglóf cukrászdában augusztus 19-től már kapható lesz. A Mákvirág fantázianévre keresztelt édesség és a Zöld Málna nevet viselő mentes torta is. Kristóf Lászlóné mestercukrász és helyettese Kovács Krisztina cukrász készítette el a Kisalföldnek a debütálás előtt. Fotó: Csapó Balázs

Kuglóf cukrászai a megálmodóig utaztak

A győri Kuglóf Cukrászdában a kezdetek óta megsütik évről évre az ország legjobbjait, idén egyenesen a győztes konyhájába mentek próbasütésre. 

- Nem bonyolult elkészíteni az idei ország tortáit, könnyen előre lehet dolgozni, majd összeállítani a rétegeket. A mák ugyan megosztó alapanyag, de mivel a tésztába van belekeverve azok is szívesen fogyaszthatják, akik kevésbé választanának mákos süteményt. Még különlegesebbé teszi a szezámmagos roppanós réteg - részletezte Kristóf Lászlóné mestercukrász, az üzem vezetője.

- Talán azért is tűnik egyszerűnek, mert láthattuk minden lépését a sütésnek, illetve kérdezhettünk is - teszi hozzá helyettese, Kovács Krisztina cukrász.

Az ország tortái közül Győrben is az őrség zöld aranya máig verhetetlen, de a Kuglóf cukrászai szerint az idei győzteseknél - fogadtatásától függően - nagy rá az esély, hogy bekerül az állandó kínálatba. Pedig a tökmag sem egy tipikus desszertelem.

- A cukormentes pisztáciás édesség egyediségét a rózsavíz adja, először mi is kétkedve fogadtuk, hogyan fog passzolni a málnával, de harmóniát alkotnak az összetevők - mondta Kovács Krisztina, aki nem is tud választani a két győztes közül.

- Nagyon jó kezdeményezés az ország tortája verseny, felfrissíti a szakmát valamint a vendégek is várják, hogy megkóstolják - fűzte hozzá Béres János tulajdonos.

Soproni a zsűriben

- Minden évben elkészítjük "Magyarország Tortáját", így természetesen idén is. A verseny rendkívül jó kezdeményezés, és nagyszerű reklám a cukrász szakmának. Ilyenkor rólunk beszél mindenki és nagy kíváncsisággal várják az első kóstolási lehetőséget. Mint ahogy az országban mindenhol, nálunk is augusztus 19-től lesz kapható az idei győztes, a Mákvirág. Már túl vagyunk a próbasütésen. Szerintem nagyon finom, és úgy gondolom, a széles közönség tetszését is elnyeri majd, mert különleges és szerethető ízvilágú - mondta Harrer-Abosi Beatrix, a soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda cégvezetője, aki a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagjaként ott volt a bírálók között.

Harrer-Abosi Beatrix szerint a Mákvirág elkészítése aprólékos munkát igényel, de a végeredmény miatt megéri a fáradozást. Fotó: Szalay Károly

A soproni cukrász szerint kifejezetten kreatív és szakmai szempontból is igényes volt az idei verseny. A Mákvirág elkészítéséről azt mondta, két napot vesz igénybe, mert pihentetni kell a lágy rétegeket, hogy a különböző textúrák ne keveredjenek. A végeredmény miatt azonban megéri az aprólékos munkát. 

- A győztesek között volt már ennél sokkal bonyolultabb torta is, úgyhogy nem kell megijednie annak, aki esetleg majd otthon szeretné elkészíteni. A mi cukrászdánkban saját recept alapján készített süteményeket kínálunk, egyedüli kivétel ez alól az ország tortája. 2016-ban az Őrség zöld aranya nyerte a versenyt és azt annyira kedvelik a vendégeink, hogy azóta is szerepel a választékunkban. Erre a közönségsikerre a Mákvirágnak is megvan minden esélye - tette hozzá Harrer-Abosi Beatrix.

A második helyezett a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített „Rigófütty” torta lett. A harmadik helyen a „Fekete gyöngy” torta, Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása végzett.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 17-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában