Riasztások

2024.08.05. 14:40

Minden perc számít - Levegőből mentenek évente több száz életet a mentőhelikopterek az Észak-Dunántúlon

Amikor minden perc számít: főleg közlekedési, ipari és háztartási balesetek áldozataihoz, krízises betegekhez száll a gyors segítség.

Gyurina Zsolt

Ha mentőhelikopter érkezik valahová, akkor mindenki tudja, nagy a baj. A legtöbbször közlekedési balesetek, de ipari katasztrófák, háztartási sérülések áldozataihoz is hívják a gyorsan érkező szakembereket.

Mentőhelikopter szállt le a győri pláza melletti füves területre, téti közlekedési baleset 40 év körüli férfi áldozatát súlyos-életveszélyes sérülésekkel hozták a győri kórházba. Két helikopter kellett, a másik az épület tetején landolt. Kétéves kislányt sebzett meg súlyosan egy kutya Rajkán, mentőhelikopter ment érte. Árokba hajtott, majd oldalára borult egy gépkocsi Tápon, a sérültet légi úton vitték kórházba. Csak néhány kiragadott eset két héten belül, de jól mutatják, milyen nagy szükség van a légimentők munkájára. 

Tavaly 105 esetben riasztottak mentőhelikoptert Győr-Moson-Sopron területére, Komárom-Esztergomba pedig 159 alkalommal.

Húsz perc, fél óra 

– A leggyakrabban közlekedési vagy ipari és háztartási balesetekhez, valamint belgyógyászati és neurológiai krízisállapotokhoz riasztják a helikoptereket – közölte a Kisalfölddel Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője. Ha több súlyos állapotú sérültre vagy betegre lehet számítani egy helyszínen, egyszerre több helikopter riasztása is szükségessé válhat. 

Az esemény jellegétől függően akár egyszerre több bázisról, Budaörsről, Balatonfüredről és Marcaliból is érkezhetett légi segítség Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom területére. Az első szakszerű ellátást nyújtani tudó mentőegység kiérkezése ideálisan akár perceken belül megtörténik, így az ellátás már a helikopter érkezése előtt megkezdődik. Minden esetben a legközelebb elérhető helikoptert riasztják szükség esetén késlekedés nélkül. Mint megtudtuk, a helikopterek a régió nagyobb városaiba, Sopron, Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom környékére az esethelyszíntől és időjárási viszonyoktól függően 20–28 perc alatt érnek el. 

Kilenc csúcshelikopter 

A légimentési feladatokat az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) operatív irányítása alatt a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. végzi Magyarország határain belül. A társaság feletti tulajdonosi jogokat a Készenléti Rendőrség gyakorolja. A társaság hét légimentőbázist üzemeltet az országban (Budaörs, Balatonfüred, Marcali, Szekszárd, Szentes, Miskolc, Debrecen), és innen vetik be a legkritikusabb helyzetekben a helikoptereket, fedélzetükön a légimentő személyzettel, tájékoztatta lapunkat az OMSZ. Riasztásuk előre meghatározott riasztási protokoll alapján történik a mentés­irányítók döntése alapján. Az elmúlt évek statisztikái alapján hazánkban évente mintegy 3000–3500 alkalommal szálltak fel a helikopterek. 

Mentöhelikopter_4
Az elmúlt években az országban ezres nagyságrendben mentettek emberéletet a mentőhelikoptereknek köszönhetően. 


Háromfős személyzettel, egy pilótával, egy szakorvossal és egy paramedikussal repülnek. A társaság kilenc állami tulajdonban lévő EC–135 P2+ típusú helikoptert üzemeltet, ezzel biztosítva a folyamatos rendelkezésre állást. A gépek robotpilótával, éjjellátó képességgel, valamint időjárás­radarral felszereltek, maximális utazósebességük 284 kilométer/óra, szolgálati csúcsmagasságuk 6096 méter. A robusztus, 10 méter hosszú járművek tüzelőanyag-készlete 710 liter kerozin, ezzel legfeljebb két és fél órát tudnak a levegőben tölteni. A hordágyat a bal oldalon, illetve a törzs végén kialakított, kétfelé nyíló ajtókon keresztül lehet berakni. Háromfős személyzettel, egy pilótával, egy szakorvossal és egy paramedikussal repülnek. Az orvosok a légimentésen kívül kórházban is dolgoznak, míg a pilóták többsége legalább tíz éve mentőpilóta, több ezer órát repülve. A helikopter belső felszerelésének része két gyógyszeradagoló pumpa, lélegeztetőgép, oxigénpalackok, gyógyszer- ampullatár, légútbiztosító eszközök, tartalék diagnosztikai eszközök, ritkán használt gyógyszerek, infúziós ké­­szítmény. 

A pápai légibázis még a távoli jövő 

Az elmúlt 10–15 évben többször felvetődött, hogy Pápára is telepítenek egy légibázist mentőhelikoptereknek. Érdeklődésünkre az Országos Mentőszolgálat úgy válaszolt, hogy a légimentő bázisok fejlesztése kormányzati támogatásból, mintegy 4 milliárd forintból indult meg három évvel ezelőtt. Ennek eredményeként jelentősen javultak a mentőhelikopterek tárolásának és szükség szerinti szervizelésének körülményei, valamint európai standardok szerint mérve is a modern légimentés követelményeinek megfelelő helyen helyezhető el a személyzet az újonnan átadott marcali, szekszárdi, miskolci bázison. A bázisok és a légimentés fejlesztése tovább folytatódik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában