Tragédia

2024.08.16. 18:33

Kiállítással emlékeznek a holokauszt nyolcvanadik évfordulóján Mosonmagyaróváron - fotók

Miért kellett így legyen? – tette fel a kérdést a huszadik század legtragikusabb eseménye kapcsán dr. Horváth Ferenc, Vác Város Levéltárának igazgatója a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban nyílt kiállításon.

Mészely Réka

És akkor becsukták az ablakokat

címmel nyílt kiállítás a Fehér Ló Közösségi Házban. A tárlat apropója a holokauszt nyolcvanadik évfordulója. 

Ligeti László, a Mosoni Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt, hogy ugyan a tárlat a váci zsidóság történetét és kálváriáját mutatja be, ám az hasonló a mosoniakéval. Sajnálatát fejezte ki, hogy az idei az első év, amikor már nem lehet köztünk mosonmagyaróvári holokauszt túlélő. Idén még több esemény is kapcsolódik az évfordulóhoz. 

Sörös Katalin, a Fehér Ló Közösségi Ház intézményvezetője kiemelte: jó a kapcsolatuk a Mosoni Zsidó Hitközséggel, mely számos eseményt, tárlatot a közösségi házban szervezett meg. 

Megrendítő volt elmélyedni a tárlata anyagában – vette át a szót Iváncsics János alpolgármester, aki feltette a kérdést: már csak a történelem része a holokauszt, mely millió életét követelte? Hangsúlyozta, a kiállítás meglepő realitással mutatja be a váci zsidóság történetét, életét, a polgári élettől a borzalmakig, és hogy mit kapott a világ a zsidóságtól. Ugyanez megtörtént a mosoniakkal is. Kívánta, soha többé ne forduljon elő hasonló. 

Mikor kezdődött a holokauszt? Kereste a választ dr. Horváth Ferenc, Vác Város Levéltárának igazgatója: az antiszemitizmus az ókor óta létezik, s ma is találkozunk újabb formáival.

1944 júniusáig ugyanaz a sorsuk és sorstalanságuk a vidéki zsidóknak, a kevés túlélő mellett még kevesebb a hazatérő. 

– Miért kellett ennek így lennie? Erre talán soha nem kapunk választ – tette hozzá az igazgató, aki szerint feladatunk van elég. 

A kiállítás szeptember elejéig látogatható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában