kisalfold.hu videó

2024.08.07. 14:21

Három vadászrepülőgép suhant át Sopron felett a hősi halál évfordulóján - sok-sok fotó, videó

Három Gripen vadászgép rótta le tiszteletét Sopron felett Vitéz nemes Molnár László hősi halálának 80. évfordulója alkalmából, aki a Magyar Királyi Légierő egyik legsikeresebb pilótája volt.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

Pontosan nyolcvan évvel ezelőtt megrázó csata zajlott le a Balaton körül, amikor a Magyar Királyi Légierő egyik legsikeresebb pilótája, Vitéz nemes Molnár László főhadnagy, utolsó napján szállt a levegőbe. Kötelékparancsnokként a német repülőket fedezte a Balaton körül, mikor észlelte, hogy a nap irányából amerikai gépek közelednek. A légi irányítás visszatérő német felderítőknek hitte a repülőket, ezért megtiltották az alakzat bontását, de Molnár László próbálta figyelmeztetni a német pilótákat. Ekkor súlyos találat érte a gépét, s a káldi erdőbe zuhant.

Vitéz nemes Molnár László hősi halálának 80. évfordulója alkalmából látványos megemlékezést szervezett a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete. A Gripen vadászépek a vasútállomásnál található emléktábla, majd a bánfalvi hősi temető felett repültek át. Ezt követően a Matasz és a városvezetés képviselői, Molnár László családtagjai és a honvédelmi táborban résztvevő gyerekek koszorúzták meg a főhadnagy egykori otthonát a Mátyás király utca 34. szám alatt.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete augusztus 10-én, szombaton 10 órától a bánfalvi Hősi Temetőben koszorúzást tart Vitéz nemes Molnár László sírjánál, az MH vitéz Szentgyörgy Dezső 101. Repülődandár pilótával közösen. A koszorúzást követően beszélgetést tartanak a szervezők a Gripen vadászépek pilótáinak részvételével, illetve az eseményen részt vesz vitéz Szentgyörgy Dezső fia is.

Olvasói képeket is kaptunk, a gépek mozgását megfigyelhetjük a fotókon:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában