Művészeti Kar

2024.07.12. 14:02

Zeneművészeti szakok diplomaátadója a Széchenyi István Egyetemen Győrben - fotók

Diplomaátadó ünnepséget rendezett a Széchenyi István Egyetem péntek délelőtt a zsinagógában, ahol a Művészeti Kar végzősei vehették át a végzettségüket igazoló okmányt.

Barki Andrea

Fotó: Molcsányi Máté

Ünnepi beszédében dr. Hontvári Csaba, a Művészeti Kar dékánja emlékeztetett arra, hogy a végzősök nem szolfézst, zongorát vagy éppen trombitát tanítanak, hanem embert nevelnek, teljes, érzelemgazdag, a világra nyitott, a művészetekkel élni tudó, önismerettel rendelkező személyiségeket. A zenei nevelés ugyanis, ahogy Kodály pedagógiájában áll, a teljes személyiséget formálja.

– Írni, olvasni számolni, mindenkinek meg kell tanulnia, hogy elboldoguljon az életben. Zongorázni vagy trombitálni nem, de meg kell értetni a szülőkkel, hogy a zenélés öröme fontos lehet a kisgyermek személyiségének, emberségének alakulásában – szögezte le a dékán, majd a végzősökhöz szólt:

– Kinek-kinek befogadó képessége, készsége, tehetsége és igyekezete szerint megvan az úti batyuja, az a tudás, ami összegyűlt tanulmányai során. A diploma hangversenyeken bizonyították, miként sáfárkodtak a magukra bízott talentumokkal. Szerintünk mindenkinek van a tarisznyájában annyi, amennyivel bízvást mehet tovább a következő lépcsőre, vagy kopogtathat be a zeneiskolák, vagy zenekarok, kórusok ajtaján. Ne feledjék, a tanulóévek ugyan elszaladtak, de a tanulás alapvető elemeként továbbra is az önök életének része marad

 – mondta a dékán, majd felidézte a diákok felejthetetlen élményeit.

A végzett hallgatók nevében Varga Veronika Ilona klasszikus fuvola előadóművész szakos hallgató köszönt el az egyetemtől, majd Molnár Veronika a művészeti kar hallgatói részönkormányzatának elnöke átadta a Pro Auditoribus Díjat Varga Veronika Ilonának, egy későbbi időpontban pedig Szűcs Gellért Zsombornak és Magó Áronnak.

Az előadó művészet alapképzés szak okleveleinek átadásakor a diplomához a régi hagyományokhoz híven ajándékot is adtak: útibatyut, amibe elférnek az emlékeik, tanári útravalót főtárgy tanáraiktól, hogy el ne tévedjenek az élet forgatagában és emlékezzenek az együtt töltött időre. Sor került az osztatlan zenetanár szakon, klasszikus hangszerművész, fúvószenekari karnagy-művész, valamint zeneművésztanár mesterképzéseken végzett hallgatók oklevelének átadására is, amit a különdíjak követettek. A ”Kónya-díj”-at, amellyel az alapítók a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán egy, a tanév során kiváló tanulmányi teljesítményt nyújtó vonós hangszeres hallgatót kívánnak jutalmazni és további tanulmányait segíteni, ez évben Apró Kata, előadóművészet alapképzés szak klasszikus gordonka előadóművész szakirányán végzett hallgató kapta, aki a díjat egy későbbi időpontban veszi át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában