Megugrott viharkárok

2024.07.15. 08:53

Viharkárok - Rekordközelben a kárkifizetések

Könnyen lehet, hogy évtizedes rekordot döntenek az idei viharszezon biztosítói kárkifizetései. Félévkor ugyanis a számla jóval meghaladja az elmúlt esztendő időarányos részét, pedig a tavalyi kárkifizetések is évtizedes rekordnak számítottak, közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége. Volt nap, amikor száznyolcvanötször kérték a vármegyei tűzoltók segítségét.

Barki Andrea

Forrás: MW archív

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) 2010 óta gyűjti a május-augusztusi viharszezon kárkifizetéseit. Tavaly a hasonló időszak kifizetései és tartalékolásai 3,4 milliárd forintot tettek ki, mintegy 31,5 ezer bejelentésre. A mostani május-júniusi adatok 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak. A tavalyi viharszezonban, augusztus végén a biztosítók közel száztízezer bejelentésre több mint tizenhárommilliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre. Ez akkor évtizedes csúcsnak számított, jócskán meghaladta az addigi, 2021-es, 9,1 milliárd forintos rekordot. Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk, az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások. Idén a félidős adatok biztosítói szempontból a tavalyinál drágább nyarat vetítenek előre. 

A június 1-jén, 3-án, 9–10., valamint a 22–24. közötti napokban égtek igazán a kárbejelentő telefonvonalak. A legtöbb bejelentés beázáshoz, szélviharhoz, villámcsapáshoz, villámcsapás másodlagos hatásához, felhőszakadáshoz, viharhoz, jégveréshez kapcsolódott. Mint a Mabisz leszögezi, a lakásbiztosítások, a szerződésben megjelölt feltételek mellett, fedezetet nyújtanak ezekre, valamint – a szerződés típusától függően – további, akár több tucat tűz- és elemi kárra. Június elején vármegyénkben a vihar során hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt tizennégyszer kellett beavatkozniuk a győri és a pannonhalmi hivatásos tűzoltóknak. Tizenegyszer riasztották őket pincékben felgyűlt víz szivattyúzásához, egyszer favágáshoz, valamint Győrújfalura vonultak, ahol villám csapott egy ikerházba. A villámcsapás következtében öt ingatlan maradt áram nélkül. Villámcsapás következtében kigyulladt egy százhatvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezete Sopronhorpácson is. 

A következő nagy viharban 24 óra alatt száznyolcvanötször kérték a Győr-Moson-Sopron vármegyei tűzoltók segítségét. Százhuszonnégyszer pincékbe befolyt víz miatt riasztották az egységeket, de lehasadt ágak eltávolításához és fakidőléshez is vonultak a tűzoltók. Ivánban, a Kápolna utcában több ház udvarán keresztül folyt a víz, az egyik lakhatatlanná vált, de a győri kórház alagsorát is elöntötte. 

A Mabisz adatai szerint a viharok miatt a százhúszezer forint feletti átlagkár nagyjából húsz-negyven százalékkal haladja meg a pár évvel korábbi összegeket. Ez egyrészt jelzi az idei viharok intenzitását, másrészt a megemelkedett építkezési, újjáépítési költségeknek köszönhető. 

– A lakásbiztosítási szerződéseinket érdemes évente legalább egyszer felülvizsgálni, hogy ingatlanunk esetleges korszerűsítése, ingóságaink gyarapodása után, illetve az erős inflációs környezetben is megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzünk – javasolta Kunert András független biztosítási alkusz, aki arról is beszélt, hogy vihar esetén az egyik leggyakoribb a villámcsapás vagy annak másodlagos hatása. 

– Kárt okozhat még a jégeső is, ami többször előfordult Győr környékén. Akinek napeleme van, annak érdemes erre is biztosítást kötnie. A fakidőlés is okozhat károkat. Érdemes tudni, ha saját fánk okoz kárt, akkor nem fizet a biztosító, ha a szomszéd fája dől a mi birtokunkra, akkor a szomszéd biztosításának felelősségbiztosítása fedezi – mondta el a szakember, aki azt tanácsolta, hogy a kárszemléig csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzük el és lehetőleg készítsünk mindenről fényképfelvételeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában