Mobil posta

2024.07.30. 09:00

Végleg bezárják – Szerdán nyit ki utoljára a posta Láziban

Takarékossági okokra hivatkozva folyamatosan zárja be a kistelepülések alacsony forgalmú postáit a Magyar Posta Zrt. Már egy éve lebegtették, hogy Lázi is sorra kerül: a múlt héten levélben értesítették a helyie­ket, hogy szerdával tényleg vége a történetnek.

Gyurina Zsolt

Kajtár József polgármester a posta előtt. Szerdán végleg bezár az állomás.

Fotó: Molcsányi Máté

Egy éve röppent fel először a hír, hogy bezárhatják a postát Láziban. Azóta próbálkozott az önkormányzat és a Magyar Posta, hogy valamilyen módon megmenekülhessen az állomás, de hiába: sem pénzt, sem befogadó vállalkozást nem találtak rá. Így aztán szerdán nyit ki utoljára, utána a mobil posta járműve látja majd el a feladatokat a településen. Naponta húsz percre megáll a bezárt régi épület előtt, oda várják a lakókat.

A lázi posta bezárásával kapcsolatban az egyik lakó, Gyöngyösi-Horváth Eszter elmondta lapunknak, a helyieket rosszul érinti a bezárás, főleg az időseknek lesz gond megszokni az új helyzetet. Kajtár József polgármester kifejtette, hogy a postaszolgáltatásokra kerestek, de nem találtak vállalkozót, olyat, aki be tudta volna fogadni boltjába a 10–15 négyzetméteres területet és pluszembert igénylő postarészt. Korábban megírtuk, hogy az önkormányzatnak egy évre több mint 15 millió forintos ki­­adás lenne a posta fenntartása, ennyit nem tudnak vállalni. Az épületet ingyen adták, ennél többet nem tudtak tenni. Egy kézbesítő és egy munkatárs dolgozott eddig az állomáson, egyiküket biztos elküldik. 

A Magyar Postával szemben tulajdonosi elvárás, hogy költséghatékonyan, hálózatát racionalizálva, az ügyféligényekhez rugalmasan alkalmazkodó XXI. századi, modern szolgáltatásokat nyújtson

– felelte érdeklődésünkre a Magyar Posta Zrt. kommunikációs osztálya. Ennek keretében indították útjára 2023-ban a postapartneri programjukat, melyben a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladatellátás, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel. Úgy fogalmaztak: az új modell lehetőséget teremt a lakosság számára, hogy a postai szolgáltatások továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben legyenek elérhetőek. Az eddigi tárgyalások alapján az elmúlt másfél évben közel 400 új típusú postapartneri szolgáltatóhely létesült. 

 – Lázi lakossága 515 fő, a településen az állandó postai szolgáltatóhely üzemeltetése nem jogszabályi kötelezettség. Nincs érvényes postapartneri regisztráció sem az önkormányzattól, sem helyi vállalkozótól, ezért a társaság mobil postajárattal biztosítja a postai szolgáltatásokat. Valamennyi egyetemes postai szolgáltatás elérhető a mobil postán. A településen a küldemények házhoz kézbesítésében nincs változás – zárták rövidre a történetet. 

Az értesített küldeményeket mindennap tíz percig, 9.50 és 10 óra között lehet átvenni a régi posta előtt, a mobilposta járműve pedig naponta 11.25 és 11.45 között áll meg ugyanott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában