Letartóztatás előtt és után

2024.07.04. 14:06

Nyomozó hatóságoknak több fejtörést okozhat a győri börtönbezárás

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség megkeresésünkre válaszolva elmondta milyen változásokkal jár rájuk nézve a győri börtön bezárása.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Ahogy arról mi is beszámoltunk, korszerűtlenség miatt nyár végéig kiürítik a győri börtönt, majd bezárják az intézményt. A büntetésvégrehajtás dolgozói tovább folytathatják a munkát, a lakóhelyükhöz legközelebbi börtönben. A rabokat szintén büntetésüknek megfelelő intézménybe helyezik át.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség megkeresésünkre válaszolva elmondta milyen változásokkal jár rájuk nézve a győri börtön bezárása. 

- A letartóztatásra váró rabok esetében minket nem érint a bezárás, ugyanis korábban is a fogdákon helyezték el a gyanúsítottakat - mondta dr. Gál Katalin ügyész, sajtószóvivő. - Ha már megtörtént a letartóztatás elrendelése a bíróság megjelöli a legközelebbi fogvartartó intézetet, ahol megkezdődhet a legsúlyosabb kényszerintézkedés. A letartóztatás meghosszabbításánál merülhet fel hosszabb ügyintézés, azonban számos telekommunikációs eszköz áll már a bíróságok és az ügyészségek, valamint a büntetésvégrehajtási intézetek rendelkezésére. Ugyanakkor vannak és lesznek olyan esetek, amikor nélkülözhetetlen a fogvatartottak jelenléte, azonban ennek a feladatnak a megoldása a nyomozó hatóságokra nehezedik - fejtette ki dr. Gál Katalin.

Olyan esetekben, amikor folyamatosak a tárgyalási napok, vagy szembesítésekre kerül sor, nem szokták visszaszállítani a vádlottakat a büntetésvégrehajtási intézetbe, hanem abban a néhány napban a fogdán helyezik el őket. 

A sajtószóvivő kiemelte, fel kell készülniük az új feladatokra, és arra törekednek, hogy a kialakult helyzetet megoldják.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában