24 országból 150 vendég

2024.07.12. 18:41

Nagycenken tartják a Vidéki Települések Európai Chartájának éves találkozóját

Öt napon át Nagycenk ad otthont a Vidéki Települések Európai Chartája éves nagy találkozójának. A településre 24 országból mintegy 150 vendég érkezett. Mindannyian helyi családoknál kaptak szállást, hogy megismerjék a nagycenkiek és a magyarok mindennapjait.

Bódvai Ildikó

A hivatalos megnyitót követően a Széchenyi-kastély kertjében készült közös fotó a találkozó résztvevőiről.

Fotó: Szalay Károly

- A nagycenkiek ismét megmutatják, hogy a magyar vendégszeretet páratlan, hiszen idén mi adunk otthont a Vidéki Települések Európai Chartája éves nagy találkozójának, ami egyben húszéves jubileumi találkozó is - mondta Lukács Zsuzsanna, a charta elnöke.  Július 11. és 15. között 24 testvértelepülésről fogad vendégeket Nagycenk, közel 150 főt. - Minden évben egy nagy találkozót szervezünk más-más helyszíneken, emellett vannak kisebb programok is. Szeretnénk ösztönözni a fiataljainkat, hogy csatlakozzanak hozzánk, gyűjtsenek élményeket és gyakorolják az angolt, mert a chartán belül ez a hivatalos nyelv - tette hozzá. Nagycenk 2004-ben lett a Vidéki Települések Európai Chartájának tagja, amikor Magyarország csatlakozott az EU-hoz. Az elmúlt húsz évben számos találkozón, közös projektben és pályázatban vettek részt

Csorba János, Nagycenk polgármestere is köszöntötte a találkozó résztvevőit.
Fotó: Szalay Károly

Lukács Zsuzsannát 2023-ban választották meg négy évre a nemzetközi szervezet elnökévé. - Nagy megtiszteltetés ez számomra, különösen úgy, hogy elsőként került ki elnök Közép-Kelet-Európából és én vagyok a szervezet első női elnöke. 2011-ben csöppentem a mozgalomba, és mivel jól beszélek angolul, bekerültem az ifjúsági koordinációs csapatba - vázolta a személyes történetét Zsuzsanna, aki civilben Bécsben dolgozik közgazdászként és pályázatírással is foglalkozik. Ez utóbbi tudását szintén kamatoztatta a közösség érdekében, hiszen alapvetően pályázati támogatásokból tartja fenn magát a szervezet.  

Harmincnégy nagycenki család fogad vendégeket

Zsuzsanna azt mondja, ezeknek a rendezvényeknek közösségépítő erejük is van. A nagy találkozóra összefogott a falu és pillanatok alatt összeállt a lelkes segítő stáb. - Harmincnégy nagycenki család vállalta, hogy befogadják az érkezőket az otthonaikba, így a delegáció tagjai betekinthetnek a magyar családok életébe. Mindent elkövetünk hogy a vendégek megismerjék Magyarországot és Nagycenket, a mindennapjainkat és egy kicsit a hagyományainkat is - tért ki a részletekre. A rendezvény lebonyolításában a nagycenki önkormányzat és az Eszterháza-központ is partner.

A vendégek már csütörtökön megérkeztek, a programok pedig pénteken kezdődtek. Zászlós felvonulással indult a nap. A Széchenyi térről a Szent Imre utcán át a kastélyparkig vonultak a résztvevők, ahol a hivatalos megnyitót tartották. 

 

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője több nyelven üdvözölte a részvevőket. Köszöntőjében úgy fogalmazott, Nagycenk, Széchenyi faluja méltó helyszíne a Vidéki Települések Európai Chartája éves nagy találkozójának. - Gratulálok Lukács Zsuzsannának és külön köszönet a szervezőknek a színvonalas eseményért és a vendégeket befogadó családoknak, akik ezzel egyedi betekintést nyújtanak a magyar családok életébe. Kívánom, hogy emlékezetes legyen a rendezvény, mely hozzájárul az európai vidéki települések közösségének erősödéséhez. Élvezzék a nagycenkiek vendégszeretetét és vigyék haza országaikba a magyarok jó hírét - fogalmazott a képviselő.

Csorba János, Nagycenk polgármestere szintén köszöntötte a résztvevőket, majd röviden ismertette a település történetét. Kiemelte, hogy a Fertő-tó és a körülötte lévő települések, így Nagycenk is, az UNESCO világörökségi címmel kitüntetett térsége. A falu nagy szülötte, gróf Széchenyi István országépítő szerepéről is beszél. A település jelenéről szólva elmondta, Nagycenk az utolsó tíz évben dinamikusan fejlődött, közel háromszáz új ház épült, a lélekszám pedig kétezerről háromezerre emelkedett. 

Udvardi Imréné, korábbi polgármester is felszólalt. Mint mondta, annak idején ő írta alá a chartát és örömmel tapasztalja, hogy a húsz év eredményeként Lukács Zsuzsanna személyében Nagycenk adhatja a nemzetközi szervezet elnökét. Az ünnepségen fellépett Élő Csenge és Fajkusz Benedek, valamint a Czenki Hársfa Néptáncegyüttes, akik Jobbágytelki táncot mutattak be.

Szepesi-Tóth András fiaival, Kristóffal és Gergővel, valamint a család négy vendégével. 
Fotó: Szalay Károly

A hivatalos megnyitó után következett az Ifjúsági parkban a testvértelepülési fa avatása, amire minden résztvevő település polgármestere felkötötte országának nemzetiszín szalagját. A továbbiakban hagyományőrző vitézi bemutató, parasztolimpia, kreatív műhelymunka, táncház, kastélylátogatás, kulináris est és zongorakoncert is szerepel a programok között. 

Szepesi-Tóth Andrásékhoz négy vendég érkezett. - Három fiunk van, elmúltak 17 évesek, már elég érettek ahhoz, hogy tudjuk fogadni a vendégeket. Kristóf és Gergő most is itt van, hogy segítsenek, ha szükség van rá. Kommunikációs nehézségeink nincsenek, mert mindegyikünk beszél angolul, a feleségem pedig vállalta a vendégséggel járó plusz terheket - mondta András, miközben bemutatta újdonsült ismerőseit, akik közül ketten Máltáról, egyikük Angliából, egyikük pedig Csehországból érkezett.

A rendezvényre Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Egyesült Királyság különböző településeiről érkeztek vendégek.

Nagycenk 2004-ben csatlakozott a chartához

Nagycenk felkérésre csatlakozott a vidéki települések európai közösségéhez, (Charter of European Rural Communities) melyben az EU minden tagországa képviselteti magát egy-egy településsel. A szervezetet 1989-ben hozták létre a vidéki települések összefogás céljából. Az egyesület alapokmánya szerint a községben folyamatos kulturális, gazdasági és más területeket érintő kapcsolatot alakítanak ki, mely a szolidaritáson, egymás kölcsönös megismerésén, és elfogadásán alapszik. Ennek értelmében minden évben találkozót tartanak valamelyik tagközségben, amelyen a házigazda falu vendégül látja a többi települést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában