Életmentő füstérzékelők

2024.07.18. 08:00

Lakástüzek az Észak-Dunántúlon – Mutatjuk, mikor jelentenek komoly veszélyt a gázpalackok – hírgrafika

Az év első félévében 129 lakóépület gyulladt ki Győr-Moson-Sopronban, tavaly ugyanebben az időszakban 146 alkalomhoz riasztották a tűzoltókat – közölte a Kisalfölddel a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ollári Gergely
  • Az esetek emberéletet nem követeltek, viszont tízen megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett Győr-Moson-Sopronban.
  • Komárom-Esztergomban 117 lakóépület gyulladt ki, egy ember vesztette életét, négy személy sérült meg.

Egy élet munkáját teheti tönkre pillanatok alatt

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához közel nyolcvan órára és 297 tűzoltójárműre volt szüksége a katasztrófavédelemnek. Összesen 1664 négyzetméternyi épített terület égett le, a legrövidebb beavatkozást igénylő eseménynél két percet dolgoztak a lánglovagok, a leghosszabbnál közel négy órát. Lakástüzek vármegyénkben – itt vannak a legfrissebb adatok. 

 Lakástüzek Győr-Moson-Sopronban – Az első félévben a lakástüzek eloltásához közel nyolcvan órára és 297 tűzoltójárműre volt szüksége a katasztrófavédelemnek.
 Lakástüzek Győr-Moson-Sopronban – Az első félévben a lakástüzek eloltásához közel nyolcvan órára és 297 tűzoltójárműre volt szüksége a katasztrófavédelemnek. 

– A 129 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a veszély kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni 

– mondta lapunknak dr. Németh Ramóna tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

A legtöbb tűz konyhában keletkezett

Az esetek szerencsére nem követeltek emberéletet, azonban tízen megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A leghosszabb tűzoltói munkát igénylő tűzeset március végén volt Kapuváron, ahol 160 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és a mellette lévő melléképület égett.

Az oltás, az utómunkálatokkal együtt mintegy négy órát vett igénybe. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. A legtöbb tűz konyhában (18 százalék), kéményben (13 százalék), illetve hálóban (11 százalék) keletkezett. A mintegy százharminc esetből ötnél, szándékos gyújtogatás történt.

DSC_6726
Fotó: Kisalföld-archívum
Fotó: Csapó Balázs

Lakástüzek térségünkben – Veszélyes gázpalackok

– A füstérzékelő a nagyobb anyagi károk megelőzésében is nagy segítség. Emellett idén négy esetben volt gázpalack a kigyulladt épületekben. Többször előfordult, hogy a lakó hirtelen azt sem tudta megmondani, hogy van-e palack az épületben, és ha igen, akkor pontosan hol. Ez rendkívül veszélyes a beavatkozó tűzoltókra nézve is, főleg, ha a lakók nem is tudnak a palackokról, amelyek a hőhatástól pillanatok alatt robbanhatnak – emelte ki tanulságként dr. Németh Ramóna. 

Ahogy a szóvivő mondja: érdemes a nyári időszakban elvégeztetni a kémények, fűtőberendezések időszakos ellenőrzését, mert fűtési szezon elején hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig.

20200509_Halálos lakástűz a nyíregyházi belvárosban_PS_KM DSC_5732
Fotó: MW-archívum
Fotó: Pusztai Sándor

Nyáron is támadhat a szén-monoxid

– Nyáron – mivel a külső hőmérséklet magasabb a bentinél – a nem kifogástalanul működő készülékekből és kéményekből visszaáramolhat a mérgező gáz a lakás légterébe. Az elszennyeződött rendszerben lelassul a levegő áramlása, amelyet páraelszívó készülék használata fokozhat és akár légdugó is kialakulhat az égéstermék-elvezetőben. Csak ajánlati tudjuk, a kémények, fűtőberendezések időszakos ellenőrzését – részletezte a szóvivő. 

Komárom-Esztergomban 117 lakóépület gyulladt ki, egy ember vesztette életét, és négy személy sérült meg.
Fotó: MW / illusztráció

A leghosszabb oltás Komárom térségében

Komárom-Esztergom vármegyében 2024 első félévében 117 lakóépület gyulladt ki, ebben az időszakban több mint ezer négyzetméternyi épített terület égett le, semmisült meg. A riasztásokhoz 198 tűzoltógépjármű vonult és összesen közel 70 órát dolgoztak a lánglovagok lakástűz oltásánál eddig. Az első félévben kigyulladt lakóépületeknél egy ember vesztette életét és négy személy sérült meg. A leghosszabb beavatkozás január végén volt, itt egy mocsai lakóépület tüzét közel három és fél órán át oltották az egységek.

Tűzgyújtási tilalom

Jelenleg tűzgyújtási tilalom van az egész országban, ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőkben, még a kijelölt tűzrakóhelyen is, a fásításokban, és azok 200 méteres körzetében. A saját kertünkben ilyenkor is lehet grillezni, bográcsozni, azonban ilyenkor is távolságot kell tartani az erdős területektől, fásításoktól. Ha tüzet gyújtunk a kertünkben először tisztítsuk meg a környezetet a száraz növényektől és készítsünk oda valamilyen kéziszerszámot (pl.: lapát) és oltóvizet, amellyel kordában tudjuk tartani a tüzet. Fontos, hogy az autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket, mert az út menti kiszáradt növényzet könnyen meggyulladhat és hatalmas szabadtéri tűzhöz vezethet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában