Kisalföld anno

2024.07.04. 13:34

Erről írtunk:10 éve már szóba került, hogy Wizzair-gép indulhat Pérről Londonba

2004 - 10 éve

Péri reptér - Nagy gépeket is tud fogadni, a Wizzairrel komoly tárgyalások folynak 

Londoni járat a radaron 

Jövőre akár indulhat Wizzair-gép Pérről Londonba - tudta meg a Kisalföld. Ami kikezdhetetlen tény: a Győr melletti reptér fejlesztése alkalmassá teszi a kifutópályát nagy gépek fogadására. 

Tegnap elsősorban az Audi, Győr és a magyar állam ünnepelt közösen: egy újabb lényeges fázison van túl a péri reptérfejlesztés. Az Audinak a személy- és teherforgalom miatt is fontos, hogy biztonsággal tudnak le- és fölszállni a gépek a gyárukhoz közeli kifutópályán. A kisalföldi megyeszékhely joggal reméli azt, hogy mind a turizmusban, mind a győriek utazási lehetőségeiben nagy előrelépés a nemzetközi reptér folyamatos fejlesztése. Az államnak pedig azért fontos a részben a tulajdonába került repülőtér újabb minőségi ugrása, mert elemi érdeke, hogy az Audi és az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar város is elégedett legyen. Az ünnepségen jelentette be Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági állam titkár, hogy „a kormányzat minden támogatást megad az utasforgalom növelésére” . A légikikötőt üzemeltető társasággal együtt folyamatosan egyeztetnek a Wizzairrel, hogy a lehető leghamarabb, minél több európai célpontot lehessen elérni Pérről. A Kisalföld kérdésére később annyit még elárult, hogy első körben londoni járatról van szó, s reményeik szerint még idén megállapodás születik erről. Borkai Zsolt győri polgármester is megerősítette a szándékot, hozzátéve, hogy valóban szükség van ehhez egy új utasterminálra (ez hiányzik igazából még a péri repülőtérről). „Az önkormányzat készíttetett már tanulmányt erre vonatkozóan az üzemeltetővel. Ami biztos, hogy több százmillió forintos beruházásról van szó. Nyitottak vagyunk, de a megépítéséhez az állami szerepvállalás is kihagyhatatlan.” 

 

1994 - 30 éve

„Forognak az idegenek” 
IV. Nemzetközi Néptánc és Népzenei Fesztivál Győrött 

A vizek városa a táncosok városává változott az elmúlt hét végére. A Győri Nyár záróakkordjaként megrendezett IV. Nemzetközi Néptánc és Népzenei Fesztiválra hét országból és hazánkból húsz együttes érkezett, hogy két estén keresztül bemutassa hagyományos táncait és dalait a megyeszékhelyen. Ez volt az év egyik olyan programja, amelytől a szakemberek nemcsak a fellépők többségét, hanem a közönség jelentős részét is külföldről, illetve az ország más részeiből várták. Vajon a megyeszékhely idegenforgalmában érezhető-e már a szezon, vagy még panganak a szállásadóhelyek? Vonzó-e Győr a turisták számára, vagy inkább keresztülhajtanak városunkon? Milyen szálláshelyekkel, programlehetőséggel várja a megyeszékhely az idelátogatókat, átutazókat? Milyen forgalmat várnak a vendéglátók az idei szezontól? Minderről győri vendéglátókat és a Megyei Idegenforgalmi Igazgatóság munkatársát kérdeztük.

 

1984 40 éve

Hatvan millióért új szennyvíztisztító Mosonmagyaróváron 

Minden városban – így Mosonmagyaróváron is – az ivóvíz-ellátás, továbbá a szennyvízkezelés és a csatornahálózat helyzete és állapota alapvetően meghatározza a lakások ellátottságának szintjét. Ugyanakkor – s nem utolsósorban – e téma fontos tényező a közegészségügyben, valamint a környezetvédelemben. Mindezekért, nem kis költséggel új szennyvíztisztító megépítéséről döntött Mosonmagyaróvár város Tanácsa. Mi indokolta a döntést? Erről kérdeztük meg a városi tanács osztályvezetőjét, Botos Gábort. 

– A város vízhálózatának kiépítésére, valamint az egészséges vízellátás biztosítására jelentős erőfeszítések történtek eddig is – mondta az osztályvezető. – Ennek eredményeként 1985. végéig a közüzemi vízzel ellátott lakások aránya meghaladja a meglévő lakásállomány 80 százalékát. Ez naponta 10–15 ezer köbméter vízfelhasználást jelent, ám ugyanakkor a keletkező szennyvizek húsz százalékát tudjuk csak – elsősorban mechanikai módon – tisztítani, ártalmatlanítani. A keletkezett szennyvizek és a szennyvíztisztító kapacitás közötti jelentős eltérés a talaj és az élővízfolyások nagymérvű környezetkárosító terhelését jelenti, amelyet közvetlenül is tapasztalhatunk, mivel a városnak vizet adó folyók szennyezettek, közegészségügyileg fertőzöttek. – Ez meglehetősen kedvezőtlen állapot. Hogyan javítják? – A kedvezőtlen állapot további romlásának megakadályozására és a hosszabb távon történő javítására döntött úgy a város tanácsa, hogy új szennyvíztisztítót kell építeni. A telepítés helye a meglévő szennyvíztisztító területe, ez az Autóklub és a Rádióállomás között található. A helykiválasztás előnye, hogy több meglévő berendezés használható, illetve az új létesítmény teljes elkészültéig párhuzamosan használható. Az új szennyvíztisztító biológiai rendszerű lesz, amely azt jelenti, hogy a beérkező szennyvíz levegőztetésével a teljes oxidáció biztosított, majd az ismételt fertőtlenítés után kerül a Mosoni-Dunába a tisztított szennyvíz. A teljes kiépítés után a lejen 5300 köbméter szennyvizet tud fogadni, s külön örvendetes, hogy a telep a későbbiekben tovább bővíthető, így hosszú távon biztosítható a megfelelő szennyvízkezelés. – A bizonnyal nem látványos, ám szükséges munkát kik végzik? – A szennyvíztisztító telep terveit a VIZITFRV készítette. A kivitelezésben részt vesz az Észak-Dunántúli Közmű- és Mélyépítő Vállalat, a Vízgépészeti Vállalat és több más, részfeladatokat megoldó szakvállalat. A beruházás koordinálását a Győr-Sopron megyei Beruházási Vállalat az üzemeltetővel, a Győr és Környéke Vízmű és Fürdő Vállalattal végzi. A létesítmény összköltsége mintegy hatvanmillió forint. Az üzembe helyezés szakaszosan történik: 1985-ig naponta négyezer köbméter, ezt követő években további 1800 naponkénti köbméter teljesítmény belépésével számolunk. A szennyvíztisztító telep elkészülte után lehetőség nyílik az eddigi csatornázatlan területek bekapcsolására is, s ez egyben kiemelt feladatunk, lesz a VII. ötéves tervidőszakban. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában