Ez történt

2024.07.23. 13:43

Erről írtunk - 30 éve sírrongálókat fogtak el a rendőrök Győrben

Mi történt a térségben tíz-, húsz-, harminc-, vagy hatvan évvel ezelőtt? Miről írtak annak idején az újságírók? A Kisalföld archívumában kerestük a válaszokat.

Cs. Kovács Attila

Fiatalok rongáltak meg síremlékeket.

Forrás: Kisalföld archívum

Hatvan évvel ezelőtt KISZ-vezetőket képeztek Sopronban

Eredmények és tervek a KISZ megyei vezetőképző iskolájában 

A múlt napokban ért véget a Győr-Sopron megyei KISZ bizottság soproni vezetőképző iskolájában az oktatás. Második működési évét zárta az iskola. Érdemes visszapillantást vetni a megtett útra, eredményekre és gondokra. 

Az elmúlt oktatási évben tíz egyhónapos tanfolyamon 315 KISZ-vezető, illetőleg vezetőségi tag kapott kiképzést az iskolán. A tanfolyamok közül ötöt termelőszövetkezeti, fiatalok, ötöt pedig üzemi, hivatali KISZ-isták számára szerveztek. Egy tanfolyamon 207 foglalkozási órán bővítették ismereteiket a jövendőbeli vezetők. Az iskola két függetlenített vezetővel, köztük Radványi Ákos igazgatóval és 22 előadóval működött. Az oktatók legtöbbje már az iskola megindulásakor bekapcsolódott a munkába. Sikerült olyan stabil előadói gárdát biztosítani, mely nagy szeretettel és ügybuzgalommal foglalkozik az iskola hallgatóival, azontúl pedig a KISZ-iskola oktató és nevelő munkájának problémáival. 

Az oktatói kar minden tanfolyam, után, majd a következő előtt rendszeres módszertani megbeszélést tartott. Ezek az értekezletek rendkívül hasznosak voltak a további munkát illetően. A kiválogatás problémája Majdminden tanfolyam után a kiválogatás ügye szerepelt a napirenden. A tapasztalat szerint a városi, járási KISZ-bizottságok nem mindig végeztek alapos munkát a válogatásnál. Sok esetben olyanok kerültek az iskolába, akik a legminimálisabb politikai alapismeretekkel sem voltak tisztában. 

Különösen a termelőszövetkezeti fiataloknál volt ez tapasztalható. Szerencsére ebben az évben már kevesebb baj volt a korkülönbségek miatt. Az idén is előfordult még, hogy 35 éves 17 évessel egy tanfolyamot hallgatott. Ettől eltekintve kirívóbb eset nem fordult elő. Annál inkább az iskolai végzettséget illetően. Egyetemet végzett hallgatók és általános iskolát végzettek közötti műveltségi különbség rendkívül differenciált oktatást kívánt. Az oktatói kar ilyen esetekben nem tudott általános érvényű tanulási szintet megállapítani. A hallgatók legnagyobb része lelkesen vett részt az iskola munkájában. 

Nagy érdeklődés nyilvánult meg a vallás, a kommunista erkölcs, a nemzetközi helyzet, az irodalom, a művészet témáinak előadásai és konzultációi iránt. A fiatalok a KISZ-vezetéssel kapcsolatos módszertani kérdésekben sok problémát vetettek fel. Ezekre megfelelő útbaigazítást kaptak, és legtöbben nagy ambícióval indultak haza, hogy a szervezeteikben megvalósíthassák a hallottakat. Sajnos, ez a lendület sok esetben alább hagyott. A járási és városi bizottságok nem tudták a jelentkező tennivágyást kihasználni. A fiatalok, akik segítséget vártak, elkedvetlenedtek, és ezért sok közülük csak ímmel, ámmal folytatta munkáját, volt, aki abba is hagyta. Ezzel magyarázható a vezetők körében tapasztalható fluktuális is. A jövőben szükséges, hogy a felsőbb KISZ-szervek, a városi és járási bizottságok nagyobb gondot fordítsanak az iskolát végzett vezetők foglalkoztatására, adjanak nekik több segítséget, hasznosítsák bátrabban ambícióikat, támogassák elképzeléseiket. 

Nem lebecsülendő feladat az iskolát végzettek rendszeres továbbképzése. Elképzelhető a járási székhelyeken havonta egy továbbképzési nap rendszeresítése, melyeken a járási bizottságok vezetőin kívül az iskola oktatói közül néhányan részt vennének és a fiatalok munkájához további útmutatást adnának. 

Az 1964—65. oktatási év a KISZ II. kongresszusára való felkészülés miatt csak október 12-én kezdődik. Nyolc tanfolyamot szerveznek. Ezúttal már részben szakmánként hívják a fiatalokat. Külön a textil-, bőr- és szőnyegipar, az építőipar, az élelmiszer, gépipar. KISZ- szervezeteinek a vezetőit küldik a tanfolyamokra. Ugyanígy a termelőszövetkezeti, a falusi területi és a hivatali fiatalok külön csoportban vesznek részt az iskolán. A következő oktatási évben a felelősségérzet felkeltése, a vezetéssel járó többletmunka szíves vállalásának tudatosítása a fő feladatok közé tartozik. Már az iskolában konkrét feladatokat kell adni a fiataloknak, melyeket a városi, járási bizottságok számon kérnek. Ezzel részben a fluktuálást is meg lehet előzni. A KISZ-vezetőképzés egyik feladata a kulturált magatartásra való nevelés. Az általános politikai ismeretek jobb elsajátítása céljából az iskola oktatói egy ismertetőt állítanak össze, mely kérdés —felelet formában az összes fontos alapismeretet tartalmazza. A további cél: olyan KISZ-vezetőket képezni, akik a kongresszus határozatait maradéktalanul, töretlen lelkesedéssel végre tudják hajtani. 

Harminc évvel ezelőtt a győr-nádorvárosi temetőben tömeges sírgyalázás történt. A rendőrök elfogták a tetteseket.

Hosszú, de eredményes nyomozás 

Elfogták a sírgyalázókat 

A lakosság körében különösen nagy felháborodást keltő bűnügy sikeres felderítéséről, a győr-nádorvárosi köztemetőben ez év áprilisában elkövetett tömeges sírrongálás tetteseinek elfogásáról számolhattak be tegnap délelőtt a rendőrség képviselői. Lapunk korábbi számában hírül adtuk már, hogy június 15-én több - a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható - személyt őrizetbe vettek a nyomozók, a vizsgálat érdekében azonban a rendőrség vezetői mindeddig nem nyilatkoztak az ügy részletéről. 

Fiatalok rongáltak meg síremlékeket.

A nyomozás vezetői ezúttal közlékenyebbek voltak. Mint kiderült, a négy gyanúsított kábulatban - gyógyszerek és alkohol hatása alatt - követte el tettét. A bűncselekményeket részben beismerik, részben emlékezetkiesésre hivatkoznak. Nem szenvedtek azonban amnéziában azok a polgárok, akik információikkal nagymértékben segítették a rendőrök munkáját, és akiket ezért joggal illet meg a nyomravezetőknek felajánlott, összesen 150 ezer forint. 

Ismeretlen vandálok a győrnádorvárosi köztemető hét parcellájában összesen 103 síremléket rongáltak meg április 9-ről 10-re virradó éjszaka. A barbár tetten az egész város felháborodott, másnap annyian tolongtak a temetőben, mintha halottak napja lett volna. A történtek nem hagyhatták hidegen a rendőrséget és a város vezetését sem. 

A Győri Rendőrkapitányság munkatársai azonnal forró nyomon kezdték meg a tettesek felkutatását, később külön nyomozó csoportot hoztak létre az ügy vizsgálatára, dr. Bély László rendőrfőkapitány pedig 50 ezer forint jutalmat tűzött ki a nyomravezetőnek. Kolozsváry Ernő polgármester a város vezetése nevében ugyanerre a célra 100 ezer forintot ajánlott fel, a károsultaknak pedig a Kossuth Lajos Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskola diákjainak és tanárainak segítségével felajánlotta, hogy a város segít a síremlékek helyreállításában. (A sajtótájékoztatón jelen lévő polgármester bejelentette: továbbra is várják azok jelentkezését, akik e segítséget eddig nem vették igénybe.)

- Április 10-én reggel 8 órakor érkezett bejelentés a rongálásról, a forrónyomos csoportunk azonnal megkezdte munkáját - számolt be a nyomozás menetéről dr. Virág Gyula, a Győri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. - A helyszínelő munkát megnehezítette az erős esőzés, de - ha nehezen is - így is sikerült használható nyomokat rögzíteni. A bűnügyi állományból tízfős nyomozó csoportot hoztunk létre, amely heteken át tartó, megfeszített munkával, aprólékos adatgyűjtéssel próbált a tettesek nyomára jutni. 

Az aprólékos adatgyűjtés azzal kezdődött, hogy a nyomozók szisztematikusan kikérdezték a temetőt környező lakótelepeken élőket. Legalább három-négyezer embert hallgattak meg, de - a lakosság segítő szándéka ellenére - kezdetben lassan haladt előre a nyomozás. A nyomozók sorra vették a lehetséges elkövető csoportokat és keresték az elképzelhető indítékokat. Hamar kiderült azonban, hogy ittasan elkövetett, ok nélküli garázdaságnál többről van szó, ugyanakkor semmi sem utalt arra, hogy politikai, vallási vagy faji oka lett volna a pusztításnak. Elképzelésként felmerült, hogy a temetőt karbantartó cégek konkurenciaharcáról is szó lehet, de ez az út sem bizonyult járhatónak. A tömeges meg- és kihallgatások mégsem bizonyultak hiábavalónak, ezek során ugyanis összesen 83 más bűncselekményről szerzett tudomást a rendőrség - a szorult helyzetben lévő kétes egyének ugyanis inkább minden más bűnüket bevallották, csakhogy a sírrongálás vádját elhárítsák magukról.

Az apránként összeszedett adatok alapján egyre gyanúsabb lett négy győri fiatal, és június 15-én elegendő bizonyíték állt a nyomozók rendelkezésére ahhoz, hogy őrizetbe vegyék a négy fiatal felnőtt korút (18-24 éves). Mint kiderült, a négy fiú aznap este a kajárpéci diszkóban szórakozott és ott gyógyszerekkel és jelentős mennyiségű alkohollal alaposan elkábította magát. Ilyen állapotban szálltak le a hazafelé tartó buszról a Leyer Márton autócentrumnál és útjukat egyenesen a temető felé vették. Rendszeresen jártak oda, mert szerettek éjjel a sírok között beszélgetni, iddogálni... Mint mondták: a temetőben szuper a légkör, ott érzik jól magukat... 

Mindehhez természetesen hozzátartozik, hogy a négy fiatal értékítélete „kissé" eltér a szokásostól, magukat a „Halálvárók" csoportjához tartozónak vallják. Hogy nem a levegőbe beszélnek, arra bizonyíték, hogy egyikük többször kísérelt meg öngyilkosságot, alkarjába cigarettacsikkel a Sátán jelét, a fordított keresztet égette bele. A fiatalok közül kettőnek volt már dolga rendőrséggel, ketten azonban eddig még nem tettek semmi törvénybe ütközőt, egyikük sorkatona, aki a bűncselekmény idején éppen szabadságon volt. Van köztük, aki beismeri a sírrongálást, akadnak azonban olyanok is, akik a kábulat okozta amnéziára hivatkozva mentik magukat. Ennek lehetőségét igazságügyi orvosszakértő vizsgálja. A fiatalokat különösen nagy felháborodást keltő, csoportosan elkövetett garázdasággal, bűnpártolással, segítség elmulasztásával gyanúsítja a rendőrség, az ügyben a vizsgálat tovább folytatódik. 

A kiemelkedő munkáért elismerésben részesültek az üggyel foglalkozó nyomozó csoport tagjai. Szabó Zsolt őrmestert soron kívül törzsőrmesterré léptette elő a megyei rendőr-főkapitányság vezetője, Nagy Zoltán főnyomozót, Nagy Zoltán, Pozsgay Ferenc, Süveges Attila, Vidákovich Gábor nyomozókat és Balazsicz Ferenc vizsgálót pedig dicséretben és pénzjutalomban részesítette. 

Húsz évvel ezelőtt Mindszentpusztán a Kisalföld koordinálásával folyamatosan épült az autistaotthon. A Philips győri gyára egymillió forintos felajánlással csatlakozott a segítőkhöz. 

Adomány az autistaotthonhoz 

Tizenkét éve az autista gyermekek korai fejlesztéséért és egy célzott védőotthon kialakításáért hívták életre a szülők a „Mit tehetnék érted?” alapítványt. A civil szervezet álma megvalósulni látszik, s ha minden jól alakul, jövő év tavaszán az új otthonba beköltözhetnek az első lakók. A megyénkben élő 45 autista gyermek és családjaik életében mindenképpen mérföldkőnek számít a megyei építőipari cégek, vállalkozók és a civil szféra összefogásával Mindszentpusztán épülő védőotthon, aminek az építését múlt év áprilisában kezdték.

Számos cég, építőipari vállalkozó és civil szervezet csatlakozott a Kisalföld kezdeményezéséhez, dr. Demetrovics Szilárd, Pér háziorvosa pedig aggódó szülőként és segítőként is elkötelezett híve, menedzsere az otthonépítésnek. A Philips számára nemcsak a szűkebb pátrián belül, hanem nemzetközi szinten is fontos, hogy olyan környezetben éljen és tevékenykedjen, ami hosszú távon fenntartható - sorolta az adomány átadása apropóján Kozmán Richárd személyügyi igazgató, aki elmondta azt is, a Philips vezetősége hónapok óta figyelemmel kíséri a védőotthon építésének munkálatait és segíteni szeretne a hasonló helyzetben lévő családoknak. 

Jelentős adományt kapott az autista otthon. Fotó: Kisalföld archív

Míg Rozman Richárd az Esőember című film kapcsán találkozott először az autizmussal mint betegséggel, addig az átadáson jelen lévő Vaszary Tamás pénzügyi vezető ismeretségi körében is nevelnek a szülők egy autista kisfiút, így a mindennapokból is ismert számára, hogy miről mondanak le ismerősei csak azért, hogy a gyermeküket maguk gondozzák. Szigeti Lászlóné és dr. Demetrovics Szilárd az autista gyermekeket nevelő szülők nevében köszönte meg a Philips nagylelkű felajánlását, azt az egymillió forintot, amiből tovább épülhet a védőotthon. Demetrovics Szilárd az építkezés jelenlegi állásáról elmondta, hogy a gépészeti alapszerelési munkákkal már végeztek, jelenleg a belső vakolás van soron. Ha az ablakok a helyükre kerülnek, a burkolóké a terep. Az adományok érkezésének függvényében a gipszkartonozás, a hideg-meleg burkolói munka és a szerelvényezés várható, ám ehhez további anyag- és eszközfelajánlás, a szakemberek segítsége is elkelne. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában