Megvan az engedély

2024.06.28. 17:02

Reszkessetek vérszívók! - Elkezdődhetnek a légi szúnyoggyérítések a Kisalföldön is

Múlt héten az ország 380 településén volt szúnyoggyérítés, tizenhárom vármegyét érintve 84 ezer hektáron. A Duna árterületén biológiai lárvagyérítés várható, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket még a Szigetközben, Komárom térségében és a Rábán is végzik a Katasztrófavédelem szakemberei. Jövő héttől már a földi gyérítéseket légi írtással is kiegészítik Győr-Moson-Sopronban.

Simon Roberta

Jövő héttől már a földi gyérítéseket légi írtással is kiegészítik Győr-Moson-Sopronban. Fotó: Kisalföld-archívum

Többféle módszerrel védekeznek

A Dunán és Rábán levonult árhullám a folyam mentén olyan tenyészőhelyeket hozott létre, amelyek jelentős szúnyogártalmat képesek előidézni. Az áradás okozta elöntések szegélyeiből az embert is csípő fajok repülnek ki, a mélyebben fekvő területeken a napokban fejlődtek ki a lárvák. Emiatt a Duna mentén elhúzódó szúnyogártalomra lehet számítani.

A korábbi esőzések és a kisebb folyók áradása, majd az azt követő meleg időjárás miatt a Dunántúl több pontján is nagy számban jelentek meg a vérszívók. A Győrtől Mosonmagyaróvárig húzódó területeken már-már elviselhetetlen az invázió, este alig lehet kimenni a házakból.

A katasztrófavédelem többféle módszerrel védekezik. Az árterületeken földről végeznek biológiai lárvagyérítést a szakemberek, a mélyebben fekvő, gyalogosan nem elérhető helyeken repülőről történik a biológiai irtás. Granulátumot szórnak a vízbe, ez a készítmény képes áthatolni a fák lombozatán, így a módszer az ártéri erdőkben is alkalmazható. Természetvédelmi területeken biológiai lárvagyérítés sem végezhető.

Emelkedőben a tömegrajzás

- A szúnyogok gradációjának (tömegrajzása) emelkedő szakaszában vagyunk, ha valaki azt gondolta, hogy sok a szúnyog, el kell keserítsem még több lesz -  tájékoztatta a Kisalföldet Pintér Szabolcs, a Győr-Szol Zrt. szúnyoggyérítésért felelős szakembere.

- Minden gyérítéssel foglalkozó szolgáltató, mint a Katasztrófavédelem, vagy a Győrben és környékén illetékes Győr-Szolt Zrt. sűrűbben alkalmazza a földi gyérítéseket. Az országos tiszti főorvostól megkaptuk az engedélyt, elkezdhetjük a légi írtásokat is. Így, most már csak a szolgáltatókon a sor, hogy a munkára engedélyt kérjenek és kapjanak, majd az időjárás se akadályozza a gyérítés elvégzését - emelte ki Pintér Szabolcs.

A vármegyei Katasztrófavédelem és a Győr-Szol Zrt. már megkapta az engedélyeket, előbbi folyamatosan írja ki a programokat, melyik területen kezdik meg a vérszívók írtását. Főként a Szigetköz és a Rábaköz, valamint a folyók melletti területeket célozzák első körben a földi gyérítéseket kiegészítve.

Növekvő csípésszámok

Pintér Szabolcs elmondta, hogy több kritériumnak is meg kell felelni, ha légi úton juttatják ki a szert, mivel vasárnap és hétfőn szeles idő várható, így legkorábban kedden délután, kora esti órákban tudnak hatékonyan fellépni a levegőből is a szúnyogok ellen. Így még sajnos ki kell bírnunk egy kicsit, sőt folyamatosan növekvő csípésszámokkal kell számolni a rovarok felívelő gradációja miatt.

Minden gyérítést az azt megelőző munkanap reggel 9 óráig be kell jelenteniük.

Az idő megszépíti az emlékeket

- Sokan panaszkodnak, hogy korábbi években nem volt tapasztalható még hasonló szúnyoginvázió sem. Sajnos, az idő megszépíti az emlékeket. Tavaly is közel hasonló adatokat mértünk júniusban az áradások miatt. A mérőszámok szerint nincs több vérszívó tavalyhoz képest - jegyezte meg a Győr-Szol Zrt. szakembere.

Győr városrészeiben eltérő a fertőzöttség, azonban már szinte mindenhol 100 feletti az óránkénti csípésszám. A kertvárosi régióban, a Mosoni-Duna és a Rába mentén, illetve Bácsa térségében pedig a nagy Duna hatása érezhető, ezért ezeken a részeken nagyobb a szúnyogpopuláció. Ettől távolabb eső részeken lényegesebb alacsonyabb a számuk. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában