Az egyetlen hatásos módszer

2024.06.27. 10:06

Légi permetezést kér a szúnyogok ellen Nagy István agrárminiszter a katasztrófavédelemtől

Bár többször is irtották a szúnyogokat földi kémiai permetezéssel, mégis sok a vérszívó Szigetközben. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője levélben kéri a hatékonyabb légi védekezést.

Mészely Réka

Forrás: MW archív

Fotó: Vajda János

Viszonylag gyakran szerveztek már idén földi kémiai gyérítést, ám a vérszívók száma jelenleg is nagyon magas. 

A témában Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője is megfogalmazta véleményét és levélben fordult segítségért Sallai Péterhez, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjéhez.

A levélben, amelyet szerkesztőségünkbe is eljuttatott, úgy fogalmaz: az elmúlt időszakban a Duna és a Mosoni-Duna vízszintje jelentősen megemelkedett. Ennek következtében az árterületek vízzel teltek meg. A csapadék utánpótlás megszűnésével jelentős apadás következett be Szigetköz területén, de az ártérben az úgynevezett szúnyogbölcsőkben ott maradt a víz. A rendkívül gyors felmelegedés és intenzív napsugárzás hatására a térséget elárasztották a szúnyogok. 

"Mára már egyszerűen kezelhetetlenné, élhetetlenné vált a helyzet" – emelte ki a tárcavezető, aki szerint hatalmas elégedetlenség övezi mindezt, mert a tapasztalatok szerint a földi úton történő szúnyoggyérítés nem hatásos. 

Nagy István kéri a vármegyei katasztrófavédelem vezetőjét, hogy engedélyezze az egyetlen hatásos módszert, amely jelentősen enyhítené a szúnyog nyomást, azaz a légi permetezést, Mosonmagyaróvár-Győr szakaszán, Szigetközben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában