Az épület sorsa

2024.06.30. 07:40

Csak nem tud előrébb jutni a gönyűi Postakocsi Fogadó ügye

Többször foglalkoztunk már a romjaiban is gyönyörű, Magyarországon építészetileg egyedülálló Postakocsi Fogadó sorsával. Nemrégen a képviselőtestület elé került egy ajándékozás, azt gondolhatták, megoldódik a sorsa. Sajnos az ajándékot nem tudták elfogadni. Ennek néztünk utána.

Barki Andrea

Düledezik a több mint 220 éves postakocsi-fogadó Gönyű közepén. Fotó: Kisalföld archív

A gyönyörűen rendben tartott Gönyű Dunaparti központjában csúfoskodik egy omló vakolatú, valaha szebb napokat látott épület, a Postakocsi Fogadó. Már a közelében sem jó járni, mert bármikor ledőlhet róla ez meg az. Ha a Duna partjáról próbáljuk megnézni, először is hatalmas dzsungel takarja el a kilátást, de az jól látható, hogy a tetőn hatalmas lyukak tátonganak, már a növényvilág is megtelepedett, nincs állagmegóvás a műemléki védettséget élvező épületen, omladozik. Tavaly a Gönyűi Honismereti Egylet aláírás gyűjtésbe kezdett, hogy a hivatalok végre állítsák meg a védett műemlék épület további tudatos elhanyagolását, végeztessék el a halasztást már nem tűrő teljes állagmegóvást, segítsék elő az ingatlan megmentését, hasznosítását. 2251 aláírásukkal sem mentek sokra a hivataloknál, és a nyilvánosság, a lapunk hasábjain megjelent tudósítás sem hozott előrelépést.

Aztán februárban a gönyűi testület elé került egy anyag, amelyben némi előrelépés történt.

A hatalmas telket, amelyen a Postakocsi Fogadó áll, három részre osztották. A fogadó előtti teret az önkormányzat megvásárolhatta, az épület tulajdonosváltásra várt, a harmadik rész pedig a tulajdonos, a Gönyű Postakocsi Fogadó Kft. birtokában maradt. Az új, reménybeli tulajdonos, a két egyetem kilétéről csak említés esett. A településen élők abban bíztak, hogy az épület a hamarosan rendeződő új tulajdonosokkal megmenekül. Mivel nem történt semmi, az önkormányzat a tavasszal egy egyeztetést kezdeményezett a győri Széchenyi István Egyetem, a budapesti Semmelweis Egyetem, a terület tulajdonosa és az önkormányzat között.

– Ott abban állapodtunk meg, hogy az önkormányzat ingyen megkapja, és majd a két egyetem átveszi, képzési központot fog megvalósítani benne – idézte fel a történteket Major Gábor polgármester. Majd kapott az önkormányzat egy írásbeli ajánlatot, amit egy májusi rendkívüli közgyűlésen meg is tárgyalt a testület. 

– Mi nagyon szeretnénk megmenteni a fogadót. De az ajándék után az önkormányzatnak áfát kellene fizetni. Az ingatlan könyv szerinti értéke 35 millió forint, de a piaci értéke ennél jóval nagyobb. Csak adóban kellene közel ötvenmillió forintot fizetni az ajándék elfogadásáért úgy, hogy azt vissza kell adnunk pár év múlva. A másik probléma pedig az, hogy az északi oldal tetőszerkezete, ami mintegy 80 méter hosszú, teljesen romokban hever. Le kellene bontani, újjáépíteni, s lehet, hogy öt év múlva vissza kell adnunk. Az épületet belül nem láttuk, így nem tudjuk, hogy milyen állapotban van, tehát beláthatatlan költséggel járna az épület felújítása. Ezt felelősen egy önkormányzat egy ideiglenes ajándékon nem végeztetheti el – szögezte le a polgármester.

A közgyűlés úgy véli, hogy ha a jövőbeni tulajdonosok köteleznék magukat arra, hogy az épület állagmegóvására fordított összegeket megtérítik, még kezelhetőbb lenne a kérdés, de így a testület hat szavazattal egyhangúan nem fogadta el az ajándékot. Leszögezték azonban, hogy továbbra sem zárkóznak el az egyeztetések elől, hogy minden partner számára mielőbb kedvező megoldás szülessen és megmaradhasson az utókornak az Európában is egyedülálló Postakocsi Fogadó.

Major Gábor polgármester megmutatta a tér koncepciótervét.
Fotó: Barki Andrea

Ha ebben az ügyben még nincs is előrelépés, az legalább jó hír, hogy a megszerzett térre már elkészült egy koncepció, amit a nyár végén a lakosság elé terjesztenek, hogy a vélemények meghallgatása után véglegesíteni tudják és megkezdődhessen az építés. Végre egy igazi faluközpont jöhet létre a Dunaparton

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában