Nők pozícióban

2024.06.22. 09:18

Egyre több a nő Győr-Moson-Sopron testületeiben

A testületek nagy részében jóval kevesebb hölgyet találunk, mint férfit, bár sok helyen javul az arány. Vannak azonban települések, ahol kiemelkedően. Gönyűn például a képviselő-testület 6 helyére 18-an pályáztak, végül 3 férfit és 3 hölgyet választottak meg. A jelenlegi testületben még a férfiak voltak eggyel többen.

Barki Andrea

A 2022-es népszámlálási adatok szerint Győr-Moson-Sopron vármegye 465.945 fős lakosságának 48,7 százaléka férfi, 51,3 százaléka nő. 
A június 9-i választáson 183 településen választottak polgármestert. 74,3 százalékuk, 136 férfi és 25,7 százalékuk, 47 hölgy. 

Aktív közösségi élet 

Gönyűn az eddigi polgármester, Major Gábor nyerte el ismét a választók bizalmát. A képviselő-testület női tagjai októbertől: Kurdi Orsolya, Ott-Szegő Henrietta és Pozsgai Veronika. 

– Azt tapasztalom, hogy a nők erőssége a tisztánlátás, a férfiaké, hogy gyorsan reagálnak és próbálják azonnal megoldani a helyzetet. A férfia­kat gyakran elviszi a hév, de a nők megfontoltabbak, mindig a földön járnak – vélte Major Gábor kérdésünkre, hogy van-e különbség a nemek között az önkormányzati munkában. 

Gönyűn három nő (a képen megbízólevelükkel) és három férfi alkotja a polgármester mellett az új testületet. Fotó: Gönyű önkormányzata

– Az, hogy a településen ilyen sok volt a képviselőjelölt, talán annak köszönhető, hogy sok embert érdekel a falu sorsa. Nem hiszem, hogy változást szerettek volna az emberek, hiszen majdnem ugyanazok lettek a képviselők, mint az eddigiek. Az itt élők nagy része aktív, sokan vesznek részt a civil szervezetek, a település életében. A 18 jelölt mutatja, hogy az emberek szívükön viselik a falu jövőjét. Fontos, hogy kik fogják eldönteni a fejlesztéseket, a település életét befolyásoló dolgokat. Azt is le kell szögezni, hogy itt nem azért nyert egyik vagy másik jelölt, mert lehúzta a másikat, hanem azért, mert a saját elképzeléseit mutatta be, hogy döntsenek a gönyűiek, kinek a terveit tartják jónak. 

Jó együttműködés 

Veszprémvarsányban a választók 100 százaléka a jelenlegi polgármester, Vaderna Melinda mellett tette le a voksát, a 6 képviselői hely közül 4-re pedig nőt választott. Gócza Veronika, Lunk Sarolta, Pőcze Adrienn és Ringhoffer Eszter is segíti a régi-új polgármester munkáját októbertől. 

Több a nő, mint a férfi. Veszprémvarsányt két férfi és öt nő irányítja majd októbertől, utóbbiak közül hárman vannak a képen.

– A településen nőként én voltam az első polgármester. A mostani testületben fordított volt a nemek aránya, négy férfi és két nő dolgozott benne. Nagyon jó a testület, együttműködők a tagok, akik különböző szférákból kerülnek ki, és a fiataltól a nyugdíjasig minden korosztály képviselteti magát. Soha nem volt egy rossz szó, egy vita. A választás során nem a magam, hanem a meglevő testület nevében kampányoltam. Bemutattam a közös munkánk eredményeit, és kértem, hogy ha meg vannak elégedve, és szeretnék, hogy így folytatódjon a fejlődés, akkor támogassák az eddigi testületet. Mindig azt hangsúlyoztam, hogy nem értem, hanem a faluért kell indulni. A tíz jelölt között a nők voltak többen. A két leköszönő testületi tag helyére nők kerültek, így a következő testületben megfordul a nemek aránya – összegezte Vaderna Melinda, aki az összetartozás és a bizalom fontosságát hangsúlyozva azt is elmondta, hogy nem tud különbséget tenni a nők és a férfiak munkája között, mindenkivel jó volt együtt dolgozni. Bízik abban, hogy így lesz a következő ciklusban is.

DSC_9207
Vaderna Melindát a voksolók 100 százaléka választotta Veszprémvarsányban újra polgármesternek.
Fotó: Rákóczy Ádám / Forrás: Kisalföld archív


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában