Győr régi ipara

2024.05.20. 07:15

Győr textiliparára emlékeztetnének - Állandó múzeumot hoznának létre szeretett munkájukról a szakemberek

Győr utolsó gyárkéményeinek egyike a Fehérvári út melletti bevásárlóközpontoknál áll, ahol egykoron textilipari üzem működött. Felvételünkön azok a győri textilipari szakemberek, akik összefogtak, hogy a szakmájukról mementó maradjon a városban.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

  • A rejtős közösség – egykori tanárok és diákok vállvetve – nem csupán életben maradt a tablómentés után, új célt is maga elé tűzött: állandó kiállítást nyitnának a textiles emléktárgyakból.
Némethné Hajba Terézia és Lénártné Seruga Júlia az egyik győri textilipari dokumentummal.
Fotó: Csapó Balázs

Rejtős közösség

„Tavaly ősszel lett volna 90 éves az iskolánk, amelyet nagyszabású öregdiák-találkozóval ünnepeltünk nyár végén Győrszentivánon. A győri textilipari iskolában 7715 tanuló szerzett szakmát. A tavalyi jubileumon több mint ötszáz egykori rejtős diák tette tiszteletét.

Az egész napos, sikeres rendezvény mellett kiállítást is rendeztünk, ahol az iskolai textilipari szakképzést és a volt diákok alkotásait mutattuk be. Elsősorban ez adta az ötletet, hogy textilmúzeumot hívjunk életre, amely bemutatná Győr XX. századi, világhírű textil­iparát” – kezdte Lénártné Seruga Júlia egykori rejtős diák.

Ezen vállalatok az egész világra eljuttatták termékeiket Afrikától Amerikáig, Angliától Japánig.

Hét üzem volt egykoron Győrben

A folyók városában egykoron hét textilipari vállalat működött (Gardénia Rt., Glovita Kesztyű Rt., Graboplast Zrt., Győri Textilművek Rt., Magyar Selyemfonó Győri Gyártelepe, Pannon-Flax Győri Lenszövő Rt., Richards Finomposztógyár), több ezer dolgozónak biztosítottak megélhetést. A ’90-es évek elején-közepén zilálódott szét a hazai könnyűipar; a győri textilipar jelentős része sem élte túl ezt a nehéz időszakot.

A cégek privatizálásában a pénzügyi befektetők részvétele rosszul sült el, emellett a piacra betörő kínai ruházati cikkekkel is képtelenség volt versenyezni a rendszerváltás után. A hét győri textilüzemből kettő maradt; az egyik profilváltást hajtott végre, a másik pedig leszűkítette a termékskáláját. Igaz, ezek az üzemek szerencsére jelenleg is termelnek.

A győri textilipari iskolában 7715 tanuló szerzett szakmát. A tavalyi jubileumon több mint ötszáz egykori rejtős diák tette tiszteletét.

Amikor csúcson volt a győri textilipar

„Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy az utókornak fennmaradjon a győri textilipar emléke. Ezen vállalatok az egész világra eljuttatták termékeiket Afrikától Amerikáig, Angliától Japánig. Ne csak a termelésre, a kiváló minőségű árukra, a nemzetközi díjakra gondoljunk, hanem azokra az emberekre, családokra is, akik évtizedeken át a győri üzemekben dolgoztak. Megbecsülték őket. Bölcsődét, óvodát tartottak fenn a gyerekeiknek.

Az egészségügyi ellátásukat biztosították, könyvtár állt a rendelkezésükre a gyárban. Kiváló sportcsapatokkal rendelkeztek (kézilabda, labdarúgás, sakk), különböző kulturális csoportok is működtek a textilgyárak égisze alatt, sőt, a Mosoni-Duna partján még csónakháza is volt két üzemnek” – mondta Németh­né Hajba Terézia.

Fotó: Csapó Balázs

Megőrizni az utókornak

„Jelenleg aktív csapat dolgozik a helyi textilipari múzeum megvalósításának lehetőségén. Szeretnénk az elkészített írásbeli dokumentumok alapján kiadványt is megjelentetni a győri textiliparról. Mind a Rejtő-iskolából, mind az említett üzemekből számos emléket őrzünk. Vannak köztük dokumentumok, fotók, késztermékek, sőt, többtonnás szövőgép is. Ezeknek az emléktárgyaknak próbálunk állandó kiállítási helyet találni a városban. Sok szó esik arról, hogy Győr valaha messze földön híres régi iparáról meg kellene őrizni egy kis szeletet az utókornak.

Annyi értéket sikerült összeszednünk az utóbbi években, hogy az esetleges jövőbeni tárlat textilipari része a gyűjtésünkkel gyakorlatilag teljesnek mondható. Az idő azonban sürget. Győr régi textiles szakemberei közül a többség elmúlt 80 esztendős. Az ő segítségükkel most még létrehozható olyan emlékhely, amelyre az egész város büszkén tekint majd” – zárta szavait a Rejtő Sándor Textilipari Szakközépiskola és Gimnázium utolsó igazgatója.

Segítséget kérnek

Az ötletgazdák aktív, élménydús múzeumi programot álmodtak, amelyhez kérik a textiliparhoz kötődő olvasók segítségét. Elsősorban Győr területén keresnek a múzeumnak helyszínt, felajánlásokat. A támogatók a következő telefonos és e-mailes elérhetőségeken vehetik fel a kapcsolatot a szervezőkkel: 30/316-4100, [email protected].

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában