A fejlődést fenn kell tartani

2023.12.20. 18:16

Mosonmagyaróvár költségvetési koncepciójáról döntöttek a testületi ülésen

– Komoly nyomás alatt a város: a fejlődést fenn kell tartani – hangsúlyozta az idei utolsó képviselő-testületi ülésen Árvay István mosonmagyaróvári polgármester. A találkozón tárgyalták Mosonmagyaróvár jövő évi költségvetési koncepcióját.

Mészely Réka

A jövő évre tervezett fejlesztések sorában találjuk a mosoni piac és a vásárcsarnok felújítását.

Fotó: Mészely Réka

A találkozón egyik fő napirendi pontként a város jövő évi költségvetési koncepcióját is tárgyalták: az önkormányzati dolgozók tízszázalékos béremelése mellett a helyi adóbevételek alakulását, a jövő évi fejlesztési terveket is tartalmazza az elfogadott anyag. Utakra, járdákra, parkolókra több mint egymilliárd forintot szánnak.

A mosonmagyaróvári képviselő-testület decemberi ülésén a 2024-es büdzsé koncepciója is a témák között szerepelt. Árvay István polgármester örömét fejezte ki, hogy pozitív változások látszanak a helyi adók tekintetében. Hárommilliárd forintot kötött le az önkormányzat, ami több mint 300 millió forint bevételt eredményezett. 

– Megalapozottan fogjuk a 2024-es költségvetést előterjeszteni – emelte ki a városvezető a koncepció tárgyalásakor. 

A mosonmagyaróvári önkormányzat és intézményei, továbbá a tulajdonában lévő gazdasági társaságok jövő évi költségvetését is alapvetően érinti az infláció, az élelmiszer-beszerzési árak változása, a rezsiköltségek alakulása. Az önkormányzati cégeknél több átszervezés is történt, ami szintén befolyásolja a költségvetést. 

Jövő évre a helyi adókból származó bevételek elérik az idei szintet, 5,3 milliárd forinttal támogatva a város kasszáját. 

A városvezetés elrendelte, hogy az idei július elsejei tízszázalékos bérnövekedést követően további tízszázalékos bérfejlesztést alkalmazzanak jövőre, amennyiben a 2023. december 31-i bérhez képest a munkavállaló bruttó bére nem változna tíz százalékkal. A munkaerő megtartásáért, a bérszínvonal rendezéséért a Hansági Múzeum és a Futura Szolgáltató Központ munkatársai is számíthatnak bérfejlesztésre, de a további gazdasági társaságoknál is lesz béremelés. 

Pozitív változás, hogy a város közüzemi költségei is csökkenni látszanak: az előző évhez képest megközelítőleg nettó 184 millió forinttal kevesebb az előirányzat. A csökkenést alapvetően a távhő- és a földgázszolgáltatás díjának kedvező alakulása eredményezi. 

Utak, járdák, parkolók tervezésére, engedélyezésére, építésére 850,3 millió forintot, marásra-aszfaltozásra, illetve egyéb utak felújítására 304,8 millió forintot terveznek. A védett épületek támogatására az előző évhez képest 8,5 millió forinttal magasabb előirányzattal számolnak. Önkormányzati intézményekkel kapcsolatos beruházásokra, valamint a vízisport-edzőközpont építésére bruttó 704,85 milliót számoltak. Felújításra tervezett forrás bruttó 248 millió forint, amely az önkormányzati, illetve vagyonkezelésben lévő ingatlanok felújítását szolgálná. 

A fejlesztési projektek között találjuk többek között a gimipályánál egy kosárlabdapályát 100 millió forintból, a GYÁÉV-csarnok felújítását 350 millió forintból, a Bolyai-iskolánál étkeztetési helyiség kialakítását tervezik 320 millió forintból. Az Őzikés Óvodában a több éve megszűnt konyhát szeretnék fejlesztőszobává alakítani, míg a Gólyahír Bölcsődénél a régi konyhát újítanák fel 150 millió forintból. A mosoni piac és vásárcsarnok felújítása 850 millió forint lenne. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában