Advent

2023.12.10. 19:47

Kigyúlt a remény lángja Sopronban - fotók

Fellobbant a remény lángja, hiszen meggyújtották a soproni Fő téren felállított adventi koszorú második gyertyáját is.

Varga Henrietta

A gyertyagyújtást megelőzően Magas Ádám, önkormányzati képviselő és dr. Tóth Károly, az Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze osztotta meg az adventtel kapcsolatos gondolatait.

Az advent a várakozásról, a készülődésről szól. Éppen ez a készülődés az, ami megemeli az ünnep rangját és súlyát. Advent azonban leginkább az elcsendesülés időszaka, második vasárnapján a reményt szimbolizáló gyertyát gyújtjuk meg. Napjainkban a remény még hangsúlyosabb, mint eddig bármikor. A remény Isten ajándéka, amely a hívő, de még a nem hívő emberek számára is utat mutat a nehéz időkben. Advent négy hete arra szolgál, hogy felkészüljünk a keresztények legnemesebb ünnepére. A karácsonynak a születés, a remény, a hit adja leginkább a jelentőséget

- mondta Magas Ádám.

Dr. Tóth Károly egy ószövetségi adventi igével nyitotta ünnepi beszédét. - " Egy hang kiált! Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Készítsetek egyenes utat Istenünknek a kietlen tájon át! Emelkedjék föl minden völgy, süllyedjen le minden hegy és halom! Legyen az egyeletlen egyenesség és a dombvidék síksággá" - hangzott a prófécia. - Az előkészületekre azonban nem Istennek van szüksége, ő tud e nélkül is csodát tenni. Nekünk van szükségünk az előkészületekre és nekünk van szükségünk arra, hogy kiegyenesedjen minden az életünkbe. Mi szorulunk rá arra, hogy egyenes út jöjjön létre. Az adventi hetek tehát arra valók, hogy az előttünk álló ünnepi időszakra előkészüljünk és ne csak az otthonunkat és környezetünket, hanem a lelkünket is öltöztessük ünnepi díszbe - hangsúlyozta a lelkész.

Az ünnepi gondolatokat követően Magas Ádám, Molnár Benedekkel, a Hunyadi iskola diákjával közösen gyújtotta meg a reményt szimbolizáló gyertyát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában