Fókuszban a városgazdálkodás

2023.10.13. 12:07

Közmeghallgatás - A helyi adókról is szó volt, kiterjesztették az adómentesség körét Mosonmagyaróváron

Az önkormányzat idei gazdálkodásáról és a helyi adók felhasználásáról nyújtott részletes tájékoztatást Árvay István mosonmagyaróvári polgármester a közmeghallgatáson.

Mészely Réka

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester közmeghallgatáson nyújtott részletes tájékoztatást az aktuális témákról. A felvételen Iváncsics János alpolgármesterrel és Fehérné dr. Bodó Mariann jegyzővel. Fotó: Kerekes István

Közmeghallgatáson számolt be Árvay István mosonmagyaróvári polgármester az elmúlt időszak történéseiről. Kitért az önkormányzati feladatellátásban történt változásokra, az önkormányzat bevételeinek alakulására, összefoglalót nyújtott a kiadásokról, az elmúlt időszakban végzett kiemelt fejlesztésekről, projektekről.

Kiemelte: változás, hogy év közben a területi védőnői szolgálat a Megyei Irányító Kórház, a háziorvosi ügyelet az Országos Mentőszolgálat irányítása alá került. A képviselő-testület idén februárban döntött az Intézményi Működtető és Gazdálkodási Szervezet beolvadásáról a Futura Élményközpont és Rendezvényház költségvetési szervbe. A közel jövőben a Futura Szolgáltató Központ feladatellátási körének további bővítésére várható a szociális intézményi étkezés feladatának ellátásával. További változás, hogy júliustól kikerült az önkormányzatok kötelező feladatai köréből a települési hulladékgazdálkodás, amelyet az állam koncesszióba adott. A kommunális hulladék gyűjtés, szállítás feladatát a koncesszor alvállalkozójaként továbbra is a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft látja el.

– Az önkormányzat bevételeinek gerincét az állami támogatások adják, amelynek év eleji előirányzata 3.3 milliárd forint volt, ez mintegy 500 millió forinttal haladta meg a 2022 évi szintet. Az állami támogatás összege év közben további mintegy 200 millió forinttal nőtt – húzta alá a polgármester.

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester közmeghallgatáson nyújtott részletes tájékoztatást az aktuális témákról. A felvételen Iváncsics János alpolgármesterrel és Fehérné dr. Bodó Mariann jegyzővel. Fotó: Kerekes István

Idén 4 milliárd 244 millió forintos helyi adóbevételt terveztek, amit aztán 1 milliárd 75 millió forinttal megemeltek: így az iparűzési adó bevételi tervszáma 4 milliárd 200 millió forintra nőtt. A közmeghallgatást megelőzően a képviselő-testület felülvizsgálta a helyi adórendeletét. Az építményadó mentesség körét kiterjesztik olyan lakásingatlanokra is, amelyekben a tulajdonos közeli hozzátartozója életvitel szerűen él. E javaslat mintegy 70 millió forint építményadó kedvezményt jelent.

A városvezető arról is szólt, hogy az önkormányzat mintegy 4 milliárd forint lekötött készpénzbetéttel rendelkezik, amelynek jelenleg egyetlen feladata van, hogy kamatbevételt termeljen. Ez az összeg éves szinten elérheti a 300 millió forintot.

A közmeghallgatás további témára még részleteiben visszatérünk. Az eseményen felszólalt dr. Unger András, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke, aki a városi forgalomirányítás (kiemelten a 48-as tér), a Flesch parkoló, járdák, a hősi halottak kápolnája helyzetére tért ki. Felhívta a figyelmet, hogy év végére készül el a 71 városi műemléket bemutató anyag.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában