Gazdag leletek a fürdőben

2023.08.18. 09:27

Nyílt napon mutatták be a komáromi ásatások eredményeit

Minden szempontból eredményes kilenc hét áll az ELTE Ókori Régészeti Tanszéke és a Klapka György Múzeum mögött, hiszen az idei ásatáson már a fürdő működési módjáról is képet kaptak a régészek, a tárgyi leletek száma pedig szintén magas volt, csak pénzérméből több mint ezer darabot találtak. A feltárt traktusokat augusztus 16-án nyílt napon mutatták be.

Szinak Evelyn

1992 óta végez közös feltárásokat Brigetio területén az ELTE Ókori Régészeti Tanszéke és a Klapka György Múzeum, míg nyílt napot 2001 óta szerveznek, azonban az augusztus 16-i – ahogy azt Számadó Emesétől, a Klapka György Múzeum igazgatónőjétől megtudtuk – már a 28. alkalom volt, ugyanis megesett, hogy egyszerre több helyszínen végeztek ásatásokat, és ezért több nyílt napot tartottak. 

A fürdő újabb 600 négyzetméterét vizsgálták át, ahol medencékre, padlófűtésre és kazánházakra bukkantak.

A légiótábor területén lévő 6000 négyzetméteres fürdőt három éve kutatják, minden szezonban 600–600 négyzetmétert vizsgálnak át. Az elmúlt kilenc hétben a fürdő meleg vizes traktusában dolgoztak. 

„Nagyon sok padlófűtés- elemet és két új meleg vizes medencét találtunk. Ezek közül az egyik szögletes, a másik félkör alakú. Ilyet itt korábban még nem tártunk fel. Az ezekhez csatlakozó fűtőterek, ún. praefurniumok, vagyis kazánházak szintén előkerültek, illetve olyan építészeti elemek, melyeknek köszönhetően egyértelművé vált, hogy ezeket a nagy – száz négyzetméternél is nagyobb – termeket kupolával, boltozattal fedték le. Emellett olyan rétegtani megfigyeléseket tettünk, melyekkel az egész fürdő keltezését, kronológiáját és periódusait tisztázni tudjuk. Az biztos, hogy a fürdő Kr. u. 101 és 105 között épült és a IV. század végén még használták, mert arról van adatunk, hogy a 370-es években felújítást végeztek rajta. Feltételezhető, hogy az V. század elején is használatban voltak az épületek, de akkor már valószínű, hogy nem fürdőként funkcionáltak, ugyanis fűteni már nem tudták a termeket” – mondta el dr. Bartus Dávid, az ásatások vezetője, aki hozzátette, hogy tárgyi leletben szintén igen gazdag volt az idei ásatási év, csak pénzérméből több mint ezer darabot találtak, de kerültek elő bronztárgyak, szobrok, üveg- és kerámiatárgyak, valamint kisebb feliratos téglák. 

2024-ben a meleg vizes traktus további részeit kutatják majd, várhatóan izgalmas leletanyagokkal. A távlati cél pedig egy szabadtéri régészeti park kialakítása lesz.

„Az előzetes várakozásainknak megfelelően zajlott a harmincegyedik ásatási év is. Mivel egyre több kazánház került elő, az alaprajz mellett a fürdő működési módját is kezdjük egyre jobban megismerni. A légiótáborban 5000–6000 katona tartózkodott, és ugyan nagyon nagy volt a fürdő, de egyszerre ennyi ember nem tudott fürdeni. Megvolt, hogy melyik alakulat mikor használhatja a fürdőt. Erről a táborparancsnok rendelkezett” – tudtuk meg Számadó Emesétől.

A részletekről Számadó Emese, a múzeum igazgatója és Dr. Bartus Dávid, az ásatások vezetője számolt be.


Külön kiállítás a megtalált leletekből most nem nyílt, hiszen a Komáromi Napok alkalmából adták át a Brigetio Öröksége Látogatóközpontot, mely egy állandó római tárlattal rendelkezik. Az ásatások megkezdése óta heti rendszerességgel kiállították egy vitrinben a legérdekesebb, legszebb leleteket, melyek a restaurálást követően a látványraktárba kerülnek, ahol a látogatók megcsodálhatják majd. 

Míg az előző években a nyílt napot követően még hetekig zajlott a munka, addig idén már péntekre föld alá kerülnek a geotextíliával lefedett épületmaradványok, ugyanis tavaly sajnálatos módon tolvajok garázdálkodtak a területen. 
 

Az ásatáson elért eddigi eredményeket nyílt napon mutatták be, amelyre sokan kíváncsiak voltak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában