Padok és fák

2023.07.22. 10:30

Zöldül a belváros Sopronban: három közpark újul - fotók

Egyszerre három közpark újul meg Sopronban, melynek munkálatai javában zajlanak és várhatóan nyár végére fejeződnek be. A Washington parkban már kizöldült a terület és hamarosan megérkeznek az új padok is.

Papp Fanni

A kivitelező még áprilisban kezdte meg a munkálatokat a Washington parkban, ami mára már ki is zöldült. Új átvezető sétányokat és pihenőteret alakítottak ki. Fotó: Szalay Károly

A „Zöldülő Belváros – A soproni városrehabilitáció folytatása a klímatudatosság jegyében” című projekt keretében újul meg Sopronban a Paprét, a Szélmalom tér és a Washington park. Az utóbbinál már látványos eredményeket tud felmutatni a kivitelező, hiszen a terület valóban kizöldült. A Washington parkban új átvezető sétányokat és pihenőteret alakítottak ki, a Nepomuki Szent János-szobor környezetét cserjeággyal díszítették, felújították a parkot szegélyező díszes kerítést, örökzöld és lombhullató fákat ültettek, valamint gyepesítésre is sor került. 

Ezzel egyidejűleg javában zajlik a Szélmalom tér felújítása is, ahol szintén új sétányokat alakítanak ki, de létrehoznak egy sík pihenőrészt is padokkal. A munkálatok a Papréten is zajlanak, ahol a fejlesztés érinti a járdát, a sétányokat, az emlékmű környezetét és a parkolókat, de új padokat és hulladékgyűjtőket is kihelyeznek. Mindezek mellett a területen elültetnek tizenkét lombos fát a több mint hatszáz lombhullató és közel ezer örökzöld cserje mellett. Bő ötszáz egynyári és több mint ezeregyszáz kétnyári növényt, virágot telepítenek a parkban. 

– A fejlesztéseknek mindig örülünk, és jónak tartom, hogy megújítják a parkokat. Rájuk fér. Most még nem látom át, hogy a Papréten mennyi zöld­terület lesz, és azt is megkérdőjelezem, mennyire örülnek majd az autósok. Gondolom, egy felújított parkolóban sokkal drágább lesz a parkolás. Ugyan itt zömében osztrákok állnak meg, de sok az itteni lakos is – osztotta meg véleményét a papréti fejlesztéssel kapcsolatban Molnár Andrásné, aki kíváncsian várja a végeredményt. Hozzátette, aggodalomra ad okot az is, hogy a Paprét környékén rengeteg madár él, ami valamilyen szinten jó, de bosszúságot is okoztak eddig is. 

Molnár Andrásné

240 forint helyett 480 forintot kell fizetniük az autósoknak óránként.

A parkolóárak valóban változnak a városban augusztus 1-jétől. A júniusi közgyűlésen döntött arról az önkormányzat, hogy a munkálatokat követően, ami várhatóan augusztus végéig tart majd, a III. zónából az I. zónába helyezik át a papréti parkolót. Tehát az eddigi 240 forint helyett 480 forintot kell fizetniük az autósoknak óránként. Mindezt nemcsak a rendezett, felújított parkoló indokolja, hanem az elhelyezkedése is. 

– Napi szinten járunk biciklivel a Papréten. Látom, hogy a munkálatok szépen haladnak, és remélem, hamarosan elkészülnek, hiszen a közeledés is könnyebb lesz nekünk, mert most kerülőt kell tennünk. Véleményem szerint a galambokra és a varjakra kellene megoldást találni a későbbiekben, hiszen nem lenne jó, ha az új parkot összepiszkítanák. Mi már várjuk, hogy kizöldüljön ez a terület is, hiszen a kislányommal és a kutyusunkkal biztos sok időt töltünk majd itt – mondta el Jenei-Karacs Mária. 

Jenei-Karacs Mária

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában