Öröksége máig utat mutat

2022.03.23. 09:17

Szebalda nővér megmentette egy csecsemő életét Győrben

1945. március 20-án légi támadás érte Győrt, amikor a Zrínyi utcai kórház udvarán egy bomba szilánkja halálosan megsebesítette az ápolóként szolgáló Szebalda nővért. A hős apáca saját testével védett meg a haláltól egy újszülött gyermeket és az őt karjában tartó keresztanyát. Emlékét rangos díj és egy emlékoszlop őrzi, melyhez az évfordulóra idén a családja is ellátogatott Érsekvadkertről. Pásztoréknak fogalmuk sem volt róla, hogy ilyen tisztelettel őrzik rokonuk emlékét.

Pozsgai Kitti

A nádorvárosi temetőben lévő nyughelynél a kórházat képviselő jelenlévők, Pásztor János (képünkön balról a harmadik) és családja, valamint Máthé György plébános (jobbszélen) is elhelyezték a megemlékezés virágait. Fotók: Nagy Gábor

Ukrán menekült gyerekek zsivaja fogadta a Szentháromság-kórház udvarára érkezőket. Önfeledten szaladgáltak a Zrínyi utca egykori egészségügyi épületei között, a romos szökőkutat játszótérré alakították, a padok letört deszkáiból libikókát eszkábáltak. Megható pillanatok „Először azt gondoltam, hogy zavarni fogják a gyerekek a megemlékezést, aztán amint ideértem és megláttam őket, világossá vált, hogy jobb helyen nem is lehetnének. Egy háború áldozatára emlékezni háborús menekültek jelenlétében azt gondolom, több, mint megható” – fogalmazott megnyitóbeszédében Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő, aki az Érsekvadkertről érkezőknek átadta dr. Dézsi Csaba András polgármester üdvözletét. Testével védte az anyát Máthé György érsekvadkerti plébánossal közösen idéztük fel Szebalda nővér, azaz Macska Ágnes történetének felkutatását, s hogy közel nyolcvan év után arcot kapott az emlékezet, hisz a budapesti megváltós nővérek fotóin a család felismerte rokonukat. A megemlékezésen elhangzott az is, hogy a Kisalföldben megjelent cikk nyomán (Kiderült, hogy ki is volt Szebalda nővér – Kisalföld, 2022. február 26.) új információk kerültek birtokunkba.

 

Megmentette a csecsemőt

 

Kulcsár László, Aranytoll életmű- és Radnóti-díjas újságíró levélben kereste meg szerkesztőségünket, amelyben leírja, hogy unokaöccsét, Rácz Sándort, aki 1945. március 20-án született, édesanyja, id. Kulcsár Lászlóné Rácz Irén vitte megkereszteltetni a győri Szentháromság-kórház kápolnájába – Szebalda nővér kíséretében. A kórházi kápolna és a menedéket kínáló légópince közötti útnak az utolsó méterén érte az apácát a halálos repesz. „Akkor huszonkét éves édesanyánk már a pince lépcsőjére lépett az újszülöttel a karjában. Ha ő (Szebalda nővér – a szerk.) nincs mögöttük és nem védi őket a saját testével, akkor édesanyánkat érte volna a baj, és nemcsak ő, hanem az újszülött is megsebesült volna, ha másért nem, akkor azért, mert a sebesüléstől édesanyánk biztosan elesett volna – karjában az újszülött kisfiúval” – írja levelében Kulcsár László.

 

 

Folytatódik a kutatás

 

Máthé György plébánossal egyetértettünk abban, hogy a Csordás Adrienn győri ápolási igazgató közreműködésével, az akkori Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Magyar Kórházszövetség által alapított Szebalda-díj mellett a hős apáca emlékét más módon is megőrizzük, a kutatást folytatjuk. A beszédeket meghatottan hallgatta Pásztor János, aki anyai ágon unokaöccse Szebalda nővérnek, valamint családtagjai, köztük lánya, aki arcvonásaiban is nagyon hasonlít a 77 éve elhunyt nővérre. Az emlékoszlopnál elhelyezték a megemlékezés virágait a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház részéről Dr. Jávor László főigazgató, Dr. Villányi Balázs orvos igazgató, Limbach Viktor szervezési igazgató, Kaproncai Gabriella ápolási igazgatóhelyettes, Gulyás Júlia főnővér, Nyikes Bianka igazgatási ügyintéző, valamint Gyányi Emília kertész.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában