kerítésen, karámon átugrottak

2020.09.13. 07:17

Lóverés a Veres-iskolában Győrben? Botrányt kavart egy bejegyzés – Elszabadulva vágtáztak a lovak a gyakorlaton

Hatósági vizsgálat a Veres-iskolában történtek miatt.

Barki Andrea

Ravasz László lovasszakmai tanár az egyik lóval. Szerencsére vissza tudták vinni a szökevényeket.

Fotó: Huszár Gábor

Csütörtökön megírtuk, hogy vizsgálat folyik a győri Veres Péter-szakközépiskolában egy internetes közösségi oldalon megjelent bejegyzés kapcsán. Egy nyári gyakorlaton részt vevő diák fotókat, videót tett közzé egy ló sérüléséről. A bejegyzés önálló életre kelt, azt megosztva mások már „állatkínzással” vádolták az iskola oktatóját.

A hatósági vizsgálatról annak lezártáig nem kaphatunk információt, az oktatót (képünkön nem ő szerepel) a vizsgálat idejére felfüggesztették. A fenn-

tartó, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója, Hoczek László József tájékoztatta lapunkat.

Ravasz László lovasszakmai tanár az egyik lóval. Szerencsére vissza tudták vinni a szökevényeket.
Fotó: Huszár Gábor

– A kérdéses napon a nyári gyakorlaton lévő diákok vezették ki a lovakat az istállóból. Az iskola két szürke lovát is ki akarták vinni. Az egyik ló azonban felágaskodott, kitépte magát az őt vezető diák kezéből. A diák elesett, megütötte magát, de szerencsére nem lett nagyobb baja. A másik lovat az oktató vezette.

Egyórás kergetőzés

– Az elszabadult ló eszeveszetten elkezdett rohanni, erre a másik ló is kitépte magát a tanár kezéből és együtt száguldoztak az iskola területén. Minden létező kerítésen, karámon átugrottak. Szerencsére a lovarda területéről nem a város felé kezdtek el rohanni és okoztak problémát, hanem a városon kívülre.

Nagyjából egyórás kergetőzés után tudták a lovakat megfogni és visszavezetni az istállóba. Miközben a lovak több karámkerítést átugrottak, az egyiknek a bal hátsó lábhajlatában hámsérülése keletkezett. Ezt a sérülést betadinos oldattal lekezelték, amiről valamelyik tanuló mobiltelefonnal fotót készített.

Az oktató a ló értésére akarta adni, hogy amit csinált, az nem megfelelő. Elővette az ostort és a ló farára vert. Az interneten terjedő hírekkel ellentétben nem verte véresre a lovat, nem okozott rajta sérülést. A sérüléseket a ló a rohangálás közben szerezte – mondta el a főigazgató a történteket.

Vizsgálóbizottság

A tanuló által készített fénykép elkezdett önálló életet élni a közösségi oldalon. A híre eljutott a város polgármesteréhez, aki az intézménytől független vizsgálóbizottságot hívott össze, amelynek az volt a feladta, hogy az intézményben meghallgassa az érintetteket. A megyei főállatorvos is megvizsgálta a lovakat, és semmilyen olyan elváltozást nem tudott beazonosítani a lovon, amely „bántalmazása” során keletkezett volna. Jelenleg a vizsgálat azon szakaszban van, hogy az eset idején a helyszínen tartózkodó embereket hallgatják meg.

A diákok testi épsége a legfontosabb

Mint a főigazgató elmondta, sajnos ezekkel a lovakkal nem ez volt az első probléma. A diákok testi épségének érdekében azonban az oktatónak mindent meg tennie. Ha szükséges, fegyelmezni is kell a lovakat. A közel harminc éve az iskolában dolgozó oktató lovászattal kapcsolatos szakmai tudása nem megkérdőjelezhető – fejezte be a tájékoztatást Hoczek László József főigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában