Dr. Kokas Klára Kodály Zoltán tanítványa volt

2020.08.28. 20:11

Híres szülöttére emlékezett Szany

Címkék#Szany

A Kokas család Szany zenei, kulturális életének meghatározó famíliája volt. Kokas Kálmán alapította a helyi kórust, lánya pedig világhírű zenetudós lett. Rájuk emlékeztek a helyiek.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Tóth Imre

A község jeles szülötteire emlékeztek a közelmúltban Szanyban. Kokas Kálmánnak és dr. Kokas Klárának állítottak emléket a helyiek, a helytörténészek és dr. Kokas Klára pedagógiai módszerének követői. Töreki Imre nyugdíjas pedagógus, a falu múltjának ismerője beszélt a Kisalföldnek az értékes famíliáról.

Kokas Kálmán kántortanítóként került a faluba 1926-ban. Korszakos, a helyi kulturális életet évtizedekre meghatározó munkát végzett Szanyban.

Megalapította a Szent Imre Daloskört és a Bokréta néptáncegyüttest. A második világháború után aztán elkerült a községből, Szombathelyre költözött. Nyugdíjasként is a zenével foglalkozott, kántorizált és a határőrség zenekarát irányította.

Fotó: Tóth Imre

– Nyilvánvaló, hogy az otthoni zenei képzésnek köszönhetően vált lánya, dr. Kokas Klára zenepedagógussá. A Kodály-módszert továbbfejlesztette, kiegészítette és szerte a világon oktatta. Világhírű szakember volt a maga területén, akinek módszertanát ma is használják. Büszkék lehetünk rá, hogy községünk szülötte – fogalmazott Töreki Imre.

A Kokas család tiszteletére emléktáblát avattak egykori lakóházuk falán, amit az önkormányzat, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata, illetve a Kokas Klára Agape Zene-Élet­öröm Alapítvány közösen állíttatott. A rendezvényen Pállay József, az alapítvány elnöke, Németh Gergely polgármester, illetve Szalay Balázs, a társulat elnöke mondott beszédet. Bemutatót is tartottak a Kokas-módszerből Farnadi Tamara és Sebestyénné Eisenmann Tünde irányításával, szanyi gyerekek részvételével. Rugli Dezső pedig, a szanyi téglamúzeum tulajdonosa, emlékdísztéglát készített dr. Kokas Klára tiszteletére.

„Ízig-vérig Kodály-tanítvány volt – fogalmazott az ünnepségen Szalay Balázs. – Mesterét követte pedagógiájában is, tudta, hogy már kisgyerekkorban el kell kezdeni a gyerekek zenei nevelését, hogy természetessé váljon számukra az igényes zene iránti érdeklődés. Bebizonyította, hogy az éneklő, zenélő gyerekek már az óvodában is sokkal jobban fejlődnek testileg és szellemileg, mint azok a társaik, akiktől távol van a muzsika és a dal. Az általa kidolgozott játékos személyiségfejlesztő zenei foglalkozás észrevétlenül fejleszti a gyermekek ritmusérzékét, mozgáskoordinációját, önértékelését, képzeletvilágát és figyelem összpontosítását.” Dr. Kokas Klára 2010-ben hunyt el Amerikában, Texasban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában