Elsőfokú ítélet

9 órája

Nyereségvágyból elkövetett emberölési kísérlet - 16 év fegyházat kapott a sodrófás támadó – Fotók

Ítéletet hirdettek a Győri Törvényszéken csütörtökön annak a férfinak az ügyében, aki két éve augusztusban csúnyán összevert egy idős férfit sodrófával Edvén. A bíróság döntésével nem értett egyet az elkövető, teljeskörű fellebbezést nyújtott be. Az ügyészség gondolkodási időt kért.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

A bíróság elsőfokon 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölési kísérlet miatt. K. István már most is büntetését tölti a börtönben hasonló cselekmény miatt.

Az ügyészség korábban 14 év fegyházbüntetést ajánlott, ha a vádirattal megegyezően beismeri tettét a 60 éves elkövető és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. 

K. István az edvei bántalmazást elismerte, de ittasságára hivatkozva azt mantrázta az eljárás során, hogy nem emlékszik mindenre, csak lökdösésre és egy ütésre. 

- Már többször is elmondtam, hogy nem voltam rászorulva a doboz tojásra és tejre, macskaeledelre meg pláne nem, hiszen nincs is állatom - ismételgette az ítélethirdetést követően is K. István.

Védője szerint csak életveszélyt okozó testi sértést követett el a vádlott, így biztosan másodfokon folytatódik az ügy.

Dr. Bóka Tibor bíró alaposan indokolta a bíróság döntését, szinte a vádirattal megegyezően írta le a történetet. A vádlott lopni ment, macskaeledelt, tojást és tejet vett magához a kamrából, de lebukott. A sértett megkérte tegye vissza a dolgokat és hagyja el az udvart. Az elsőfokú döntés szerint amíg a macskaeledelt visszatette a 60 éves ittas elkövető, közben magához vett egy sodrófát is, majd azzal támadt a 87 éves Elemérre. - Koponya és egyéb sérüléseket szenvedett, de agyzúzódást is megállapítottak nála. Ugyan túlélte a 2022 augusztusában elszenvedett súlyos sérüléseket, a kórházi kezelését követően önmaga ellátására nem volt képes, végül 2023 decemberben elhunyt - mondta a bíró, aki szerint azért is emberölési kísérlet, mert több és durva ütéseket mért a vádlott a sértettre.

-Az ütések nagy része a fekvő áldozatra érkezett. Ráadásul olyan erővel, hogy a sodrófa egyik vége letört - emelte ki dr. Bóka Tibor.

Minősített emberölési kísérletért 10-20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni, ez esetben a középmértékből indultak ki. Azért is kapott a férfi ennél súlyosabb ítéletet, mert több hasonló bűncselekményt követett már el. Ebben az esetben két minősítő körülmény van, de ha a bíróság elfogadná, hogy a férfi nem nyereségvágyból követte el tettét, akkor sem lehetne kevesebből kiindulni. Emberöléses ügyekben pedig kizárnak minden elkövetőt a feltételes szabadságra bocsátástól is. A Győri Törvényszék ezen felül még több mint 1,7 millió forint bűnügyi költséget is megállapított, ami szintén K. Istvánt terheli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában