Felássák az abdai telket

2024.09.04. 15:19

Eltűnt villanyszerelők pere Győrben - 16 hónap után elkezdődött a kutatás az abdai horrortanyán - fotók

A nyári szünet után újra folytatódnak a Győri Törvényszéken a büntetőperek, szerdán a villanyszerelők megölésével vádolt É. Imre tárgyalását folytatták. A vakáció alatt megtörtént az első kapavágás, engedélyt kaptak a vádlott abdai zártkertjének felásására és el is kezdődött a munka a terep megtisztításával, valamint kijelölték a kutatóterületeket is.

Simon Roberta

Az utóbbi időszakban a bűnjeleket vették sorra az eltűnt villanyszerelők tárgyalásán, köztük M. Zoltán mosonmagyaróvári sértett holmijait is, amely igencsak felkavarja a férfi családját.

Egy utolsó frizuraigazítás a tárgyalás megkezdése előtt. É. Imre fésűvel, iratokkal és egy palack folyadékkal érkezett a börtönből. Fotó: Molcsányi Máté

- Már a hetedik évbe léptünk, márciusban múlt hat éve, hogy eltűnt a föld színéről a férjem. Idővel megtanul az ember azzal a tudattal élni, hogy nem látja többé - kezdte lapunknak M. Zoltánné Márti, akit közös otthonukban is sok minden rá emlékezteti. - Amikor a bíróságon előkerült az egyik régi kalapja, amit annyira szeretett, vagy a párnahuzata, amin utoljára aludt, akkor újra magam előtt látom a legszebb pillanatainkat. Alig emlékeztem rájuk, de szembesítenek az emlékeinkkel - tette hozzá az asszony, akit láthatóan felőrölt az évek óta tartó pereskedés.

Feltételezett kettősgyilkossági helyszín 

Tizenhat hónap várakozás után megtört a jég és megkezdődhetett a kutatás É. Imre győri vállalkozó Ikrény és Abda határán található kertjében, amit korábban sokszor csak horroranyaként emlegettek. A vád szerint a férfi ide csalta a váci (2015-ben eltűnt) és a mosonmagyaróvári villanyszerelőt (2018-ban eltűnt), a tartozások törlesztése helyett életüket vette és ismeretlen helyen elrejtette a testüket. Mivel a vádirat szerint mindkét férfi a telken vett utoljára levegőt, alapos kutatást rendeltek el. Mint kiderült korábban, a nyomozás során csak átfésülték a fákkal, bokrokkal és hulladékkal teli területet. Akkor holttestet nem, de sértettekhez köthető személyes tárgyakat találtak.

Tavaly áprilisban nagy erőkkel vonultak ki az abdai zártkertekhez, ugyanis helyszíni tárgyalást tartott a bíróság, ezután dőlt el végleg, hogy kérik a terület felásását. Ezidáig azonban nem történt semmi, dr. Bóka Tibor bíró többször kifejezte elégedetlenségét, amit a tegnapi tárgyaláson sem rejtett véka alá. 

Tavaly május óta, idén július 9-ére sikerült kitűzni az időpontot. Miért vártak 16 hónapot? 

 tette fel a kérdést, majd ismertette az eddigi munkálatokkal kapcsolatos információkat.

Eddig 9 millióba került a tereprendezés

Nyár közepén megkezdődhetett a kutatáselőkészítési munka, ugyanis először meg kellett tisztítani a területet, hogy a nyomozók dolgozni tudjanak. A jegyzőkönyvek szerint hat kutatóterületet jelöltek ki, 13 ezer négyzetméteren végeztek feltáró földmunkákat, azonban kiderült, hogy ehhez 80 százalékban emberi erőre lesz szükség, illetve más munkagépek, mint ami korábban tervben volt. A telek nagy részén eltávolították a gazt, bozótírtást is végeztek, majd ledarálták a zöldhulladékot és amit lehetett el is szállítottak. A több hétig tartó első etapra eddig több mint 9 millió forintot költöttek.

Tisztább a terület tavaly tavaszhoz képest, a kerítésen kívülről azonban túl nagy változás nem látszott szerdán. A kutatás félbeszakadt. Fotó: Molcsányi Máté

É. Imre fellebbezést jelentett be, állítása szerint, fia elmondásai alapján vandál módon zajlott a kutatás és tereprendezés. Kifogásolja a bíróságnak írt levelében, hogy olyan ritka fákat is kivágtak, melyek pótolhatatlanok, valamint kérte korábban is, hogy csak szakképzett emberek végezzék a munkát. Kártérítést nyújtott be az ügyben.

Több kutatási területen ásnak majd

Dr. Takács Róbert ügyész csak szóbeli tájékoztatást kapott a rendőrségtől, amely szerint megtörtént a zártkert talajának megtisztítása, elszállították azokat a 1,5 méter magas hulladék és építési törmelék kupacokat, amin tavaly tavasszal járkáltak a bejáráson. Úgy tudja kutyák valamint talajradar segítségével 10-12 kutatási területet jelöltek ki, ahol ásni kell. Mivel a kivitelezővel korábban abban állapodtak meg, hogy munkafázisonként fizetik ki az elvégzett feladatot, így a kutatás leállt a nyáron.

Dr. Bagó Ottó védő elmondta, É. Imre fiától tudja, hogy kamerákat is szereltek a telek bejáratához. Fotó: Molcsányi Máté

A kutatás folytatására még várni kell

Dr. Bagó Ottó védőügyvéd védence fiától kapott információt a fejleményekről, ugyanis ő az aki segítette a nyomozóhatóságot a kertben.- A bejáratra felszereltek kamerát, ezek szerint képileg is dokumentálják a történéseket. Azonban két-három hete teljesen levonultak a munkások a területről. A szomszédok pedig látták, hogy már kutyákkal is átfésülte a rendőrség a telket.

A tárgyalást vezető, a helyszíni bejáráson is részt vett dr. Bóka Tibor bíró arról érdeklődött, hogy a kutatási területekbe belevették-e a kisebb tó és az egyik nagyobb domboldal feltárását is. A részteles jegyzőkönyveket azonban még nem kapták meg. 

Kilátogattunk a tárgyalást követően az abdai zártkertekhez, újabb rendőrségi szalag került fel és két kamera is figyeli a lelakatolt kaput, láthatóan kissé tisztább a hatalmas kerítéssel körbevett kert, viszont így sem láttunk a dombok mögé. A kapu bejáratánál faforgács halmokat láttunk, ami alátámasztja hogy végre megtörtént az első kapavágás.

H.P.K. tanút ezúttal is, mint évek óta minden tárgyalásra idézik, de sosem jelent meg. Ő az az osztrák tulajdonos, akinek házán legutóbb dolgozott M. Zoltán, É. Imre alkalmazottjaként. A tolmács ezúttal is hiába érkezett, nem tudnak semmit a férfiról.

A tárgyalást október 9-én folytatják a Győri Törvényszéken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában