Kánikula megtette hatását

2024.09.12. 07:40

Vége a strandszezonnak - Csökkenő és növekvő vendégszámok Győr-Moson-Sopronban

Az idei nyár nagyon kedvező volt a strandolni vágyóknak, jobb, mint a tavaly, illetve a korábbi évek. Számos fürdő újult meg Győr-Moson-Sopronban tavaly, így sokan várták is az újdonságokat. Több vendég több bevételt is hozott.

Kisalföld.hu

Az idei kánikula kedvezett a fürdőknek és strandoknak, a legtöbb helyen nőtt a látogatók száma, viszont volt, ahol ötödére csökkent a forgalom. Fotó: Szalay Károly

A csornai strandot tavaly felújították, az első szezon tapasztalatai kedvezőek. Sokan keresték a pihenést a létesítményben.

A felújítás után nem várt létszámú látogatót vonzott idén nyáron a csornai strand. Fotó: Diadém Termálfürdő/ Toth Attila

Szeptember elsején zárta kapuit a csornai Diadém Termálfürdő. A jó idő ellenére sem tudják a szezont meghosszabbítani, mivel a hatósági engedélyeik így adnak lehetőséget a nyitvatartásra. A zárást követően kezdődnek a garanciális munkák, amelyekre a szezon alatt nem mindig volt lehetőség. Sági Géza, a létesítmény működtető Csorna Projekt kft. ügyvezetője elmondta: a jövőre nézve vizsgálják a hosszabb szezon lehetőségét, hiszen igény van rá.

Külföldről is érkeztek a felújított csornai strandra

A Diadém vendégeink száma idén meghaladta a 30 ezret. Javarészt hazai látogatókat fogadtak, akik a szűkebb térségből érkeztek, de voltak német és holland fürdőzők is. 

 Látjuk, miben kell változtatni jövőre, amelyhez az anyagi feltételek biztosításában számítunk a tulajdonos önkormányzat segítségére. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, de a vendégeinktől is kaptunk javaslatokat is. Tavaly a felújítás miatt zárva volt a fürdő, tehát nincs lehetőségünk az összehasonlításra. Az biztos, hogy a látogatottság lényegesen jobb a régihez képest, bizonyos tekintetben meghaladta az előzetes várakozásunkat is. Ehhez kellett a jó idő, a kiváló vízminőség, a kollégák odafigyelése, a feltételek, a szolgáltatások jelentős javulása

- fogalmazott Sági Géza.

Kapuváron a jó idő és a szolgáltatások segítettek

A kapuvári termálfürdő szeptember 8-ig volt nyitva. Az idei szezonban több mint 14 ezer vendége volt a strandnak. A Kapuvári Strandüzemeltető és Szolgáltató kft.-től megtudtuk, hogy népszerűek voltak a fürdő újdonságai. - Az élménymedencét 100 százalékban kihasználták a vendégek, nagy sikernek örvendett. A termálmedencét is nagyon várták már látogatóink. E két medencének is köszönhetően a hűvösebb napokon is voltak vendégeink. A vendég számunk 20 százalékos növekedést mutat, ami a bevételt is növelte. Ez a kibővült szolgáltatásoknak is köszönhető. Vendégeinknek körülbelül 30 százaléka külföldi - tájékoztatott a kapuvári kft. 

Meglepő módon idén a mosonmagyaróvári Flexum Fürdőben ötödével kevesebben váltottak jegyet a nyári szezonban. Fotó: Facebook

Ötödével csökkent a forgalom

A mosonmagyaróvári termálfürdő vezetői jobb szezonra számítottak: az esős június miatt nem indult zökkenőmentesen, ám utána az igazi strandidő miatt várták a "berobbanást". Ez azonban elmaradt: az előző évhez képest húsz százalékkal csökkent a látogatók száma.

Az összes többi fürdőnél is csökkenés volt tapasztalható. Keressük az okokat. Hozzánk egyébként most nagyobb számmal szlovák vendégek érkeztek a nyáron, a hazai látogatók maradoztak el inkább. Szeptember végétől pedig újból várjuk a cseheket, ekkor indulnak újból a buszos kirándulások

 – tudtuk meg Rongits Attilától, a mosonmagyaróvári Flexum Thermal & Spa vezetőjétől. 

Mint elmondta, a két éve vásárolt új területet füvesítették, egy beach jellegű, homokos résszel egészültek ki, így több mint ötszáz napozóágy áll a vendégeik rendelkezésére. A bejáratnál egy lounge jött létre, a pihenő mellett mosdóval. Három szaunával is rendelkeznek, egyikük szauna szeánszokra is alkalmas, melyen akár harmincan is részt vehetnek. 

–  A gyerekvilágot is egyre többen fedezik fel, a vizes játszótérrel, csúszdával. Azt még nyitva tartjuk a jó időben, akár október elsején is túl. Most fontos fejlesztés, hogy az egyik szabadtéri élménymedencét befedtük, így az őszi szezontól is lesz olyan ülőmedence, amit fedett – fűzte hozzá a fürdővezető. 

 

Lipóton is kevesebb strandoló

- A forgalom messze elmaradt a várakozásainktól: érződik, hogy egyre drágább az élet, ugyanakkor a mi költségeink is emelkednek. Az időjárás jó volt, sok szlovák, osztrák vendég érkezett a hazaiak mellett. A kempingünket több cseh és lengyel turista is felkereste – hangsúlyozta érdeklődésünkre Gaál-Pannonhalmi Petra, a lipóti termálfürdő vezetője. Hozzátette: mostanra véglegesen bezárták a strandmedencét és a vízi játszóparkot. Az úszómedence, a gyógyvizes medencék, a kis élménymedence és a gyermek pancsoló még szeptember végéig elérhető, ahogy a két finn szauna is. 

Sopronban közel 100 ezer fürdőző

Sopronban a nagy nyári melegben két helyen merülhettek a hűs habokba a fürdőzők. Mindenki megtalálhatta a számára legkedvesebbet, hiszen a Lőver Fürdő mesterséges, a Tómalom pedig természetes vízével csábította a hűsölésre vágyókat. Az idei szezonról Fekete Richárd, a Soproni Vízmű fürdő üzemmérnökség vezetője számolt be a Kisalföldnek.

A gyerekek is kihasználták a jó időt Sopronban, a forróságban jól esett a csobbanás. Fotó: Szalay Károly

- Balesetmentesen zártunk, nagyon sok iskolás, nyári napközis, és sportoló érkezett a strandra. Idén a Lőver fürdőben hétvégente különböző eseményeket rendeztünk. Volt vízipisztoly csata országos rekordkísérlet, részt vettünk az országosan is megrendezett fürdők éjszakája rendezvényen. Több alkalommal szórakoztattuk vendégeinket DJ segítségével zenei szolgáltatással, Aqua fitness-sel, Aqua-dance-szel, és jógával - foglalta össze az idei év kiemelkedő eseményeit.  

 Talán ezeknek is köszönhetően, hogy nagyon sokan keresték fel fürdőinket. Míg az uszodába 75 ezren, addig a Tómalomra 24 ezren váltottak belépőt. Mindkét helyen nagyon hasonló a vendégösszetétel, a látogatók 90 százaléka magyar és 10 százalékuk külföldi. Bár az idei nyár több szempontból is kedvező volt, főleg az időjárás volt nagyon kegyes, a szezon első időszakában a hétköznapi jó idő és a hétvégi rossz idő a Lőver fürdőben nem hozott magasabb vendéglétszámot az előző évnél, ugyanakkor az idősebb törzsközönségből álló Tómalmon ez pozitívan hatott és 15 százalékkal növekedni tudtunk tavalyhoz képest

 - tette hozzá Fekete Richárd. 

- Az időjárás előrejelzések alapján, illetve a hétvégére eső hónapforduló miatt szeptember 1. volt az utolsó strand nap. A hónap végéig a Tómalmon ingyenes látogatási lehetőséget biztosítunk 11-19 óra között, a Lőver uszoda pedig a megszokott üzemmel várja vendégeit - zárta a beszélgetést.

A győri RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdőtől nem kaptunk választ arra idén milyen nyári szezont zártak. Fotó: Facebook

A győri fürdő nem válaszolt a megkeresésre

Hogy teljes képet kapjunk a vármegyei fürdőkről két hete megkerestük kérdéseinkkel a győri RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdőt is, azonban nem kaptunk választ sem az idei szezont érintően, sem az október 31-ig tartó karbantartási munkálatok kapcsán, ami miatt a 25 méteres úszómedence és a tanmedence zárva van.

A kinti strand részünk szeptember 1-ig üzemelt de, a belső részleg egész évben várja a látogatókat. Köszönjük a megkeresést és a türelmet, azonban a kérdések olyan információkat érintenek, hogy jelen pillanatban nem szeretnénk válaszolni ezekre a kérdésekre 

- válaszolta a marketing és értékesítési menedzser.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában