Világpremier Barcelonában

2024.09.03. 18:01

Győrben készül a VW konszern újdonsága, a Cupra Terramar - fotók, videó

Barcelonában tervezték, de Győrben, az Audi Hungária gyárában készül az az új Cupra modell, amelynek kedden tartották a világpremierjét a katalán fővárosban. A Terramar gyártásával a győri gyár teljes kapacitással működhet a következő öt évben.

Kisalföld.hu

Itt nincs második… Ez a mottója a vitorlásversenyek Forma-1-ének is nevezett Ameican’s Cup-nak, amelynek barcelonai döntőjére időzítették a Volkswagen csoport legújabb modellje, a Cupra Terramar világpremierjét. Az új sportos SUV-ot látva, és tulajdonságait ismerve valóban az az érzése az embernek, hogy itt valóban mást kap, mint a megszokott. A nevét a terra (föld) es a mar (tenger) szavakból kapta, es ez akkor is visszaköszön, ha éppen nem a barcelonai kikötőben látjuk… Az új modellel az a cél, hogy egy új piaci szegmensben egy új vásárlói rétegre találjon a cégcsoport.

A Terramar növekedési utunk következő szakaszát jelenti. Egy sportos SUV, amely szélesebb közönséghez juttatja el a Cupra fiatal és kihívó gondolkodásmódját, kibővíti a márkát, és vonzóvá teszi azoknak az új ügyfeleknek, akik kiemelkedő dizájnt és nagyobb teljesítményt keresnek.

 – mondta megnyitójában Wayne Griffiths, a CUPRA vezérigazgatója.

A dizájn valóban lenyűgöző, a Terramar szinte vonzza a tekintetet. De az is kiemelkedő, ami a látványos karosszéria mögött van.

A CUPRA Terramar öt különböző hajtáslánccal lesz elérhető, három különböző technológiában: TSI (benzin), eTSI (mild hibrid) és az új generációs plug-in hibrid (eHybrid) motorokkal, amelyek legkisebb teljesítménye is 150, a legnagyobb pedig 272 lóerő. Utóbbi az új generációs eHybrid, amely akár 100 kilométerre is megtesz teljesen elektromos hajtással, és képes a gyorstöltésre is. A menetdinamikát tovább fokozza az alapfelszereltségű sportfelfüggesztés, a progresszív kormányzás, valamint az új adaptív futómű vezérlés.

Győrben készül a Cupra Terramar, melynek gyártása a közeljövőben kezdődik.        

Michael Breme, az Audi Hungária igazgatóságának elnöke is büszkén állt a Terramar egyik első példánya elé. Mint azt a Kisalföldnek elmondta, fontos mérföldkő ez a típus a gyár életében hiszen teljes egészében itt készül majd.

“- A Terramar és az Audi Q3 utódja határozza meg a következő öt évünket, ezekkel a típusokkal a vállalat jáműgyárának kapacitását száz százalékát kihasználjuk, ami a mai gazdasági helyzetben komoly eredmény. Ráadásul a két típus gyártása ugyanazon a műszaki platformon zajlik, ezzel a hatékonyság is nő."

Hozzátette: a Terramar és a Q3 gyártásának háromezren dolgoznak majd Győrben.

Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja elmondta, már két éve elkezdték a Terramar integrációját a termelési rendszerbe. A legnagyobb átalakítás a karosszériagyárban történt, de a lakkozóüzemben és a szereldében is komoly munkálatok zajlottak.
A dolgozókat külön képzésekkel és workshopokkal készítették fel a gyártásra. 

A Terramar győri szériagyártása a közeljövőben kezdődik, a piacbevezető darabszám 3700 lesz, majd később, a termelés felfutása után a naponta összesen elkészülő 770 autóból 300 Terramar, a többi Q3 lesz.

A vitorlásversenyt amúgy az olasz csapat nyerte az Új-zélandi előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában