Kiszáradás

2024.09.07. 08:11

A Duna vízével védekezne a Fertő táj kiszáradása ellen Ausztria

Burgenland tartomány Alsó-Ausztriával együttműködve szeretne megoldást találni a Fertő tó és a csapadékban szegény keleti régió vízellátásának hosszú távú biztosítására. A tervek szerint a Duna vizét egy régióközi vízvezetékekkel juttatnák el Alsó-Ausztria és Észak-Burgenland csapadékszegény keleti régiójába.

Kisalföld.hu

Forrás: volksgruppen.orf.at

Norbert Totschnig vízügyi miniszter (ÖVP), Johanna Mikl-Leitner Alsó-Ausztria tartományfőnöke (ÖVP)és Hans Peter Doskozil Burgenland tartományfőnöke (SPÖ) kedd délelőtt találkoztak, hogy aláírják az együttműködési megállapodást - írta a volksguppen.orf.at.

A terv az, hogy közösen dolgozzanak ki „hosszú távú és szilárd megoldásokat Alsó-Ausztria keleti, Burgenland északi régiói számára", mondja Totschnig. Bár az ivóvízellátásnek prioritása van, „elegendő vízre van szükség a hazai élelmiszerellátásunkhoz is. Meg akarjuk védeni az érzékeny ökoszisztémákat és az olyan egyedülálló élőhelyeket, mint a Fertő-tó vagy a Fertőzug a jövő generációi számára" – mondta Totschnig.

Forrás: volksgruppen.orf.at

Régiókon átnyúló vízvezetékeket építenek

„Olyan vízellátó vezetékeket akarunk megépíteni, amelyek a csapadékszegény keleti területeket látják el a Duna északi és déli oldalán, hogy a különböző vízigények fenntarthatóan kielégíthetők legyenek". – mondta a találkozón Johanna Mikl-Leitner Alsó-Ausztria tartományfőnöke.

Egyelőre nem világos, hogy hol épülnek majd meg az ellátóvezetékek, és mennyi vizet fognak a Dunából leengedni a keleti régió ellátására. A közös végrehajtási koncepciók és a finanszírozási tervek még kidolgozás előtt állnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában