Keresik a kivitelezőket

2024.08.24. 07:20

Így áll győri Prohászka felújítása - Az általános iskolára még várni kell - fotók

Még nincs új kivitelező a győri Prohászka-iskola felújításának folytatásához, de mindent előkészítettek. A jelenlegi tervek szerint az általános iskola elkészülhet a következő tanévre. Most szeptembertől azonban csak az óvoda és a gimnázium nyit meg.

Simon Roberta

Áprilisban leálltak a munkálatok a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda körül, amely 4,6 milliárd forintos állami támogatásból újítanak fel évek óta. Így kicsúsztak a határidőkből, viszont a nagyobb gond ott adódott, hogy új kivitelezőt kell keresni, ugyanis a Győri Egyházmegye közleménye szerint fel kellett bontaniuk a korábbi szerződést.

A győri Prohászka-iskola teljeskörű felújítása még zajlik, 1-8. osztályosok csak jövőre térhetnek vissza. Fotó: Molcsányi Máté

Augusztus elején ismét a fenntartóhoz fordultunk, ugyanis jónéhány hete visszatértek a szakemberek és folytatták a munkát. Láthatóan újra haladni kezdtek a munkálatok. A Győri Egyházmegyétől végül tegnap kaptunk választ kérdéseinkre.

Elsőként arra, hogyan állnak jelenleg a munkálatokkal és mikorra készülhet el az épület?

A Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda épületeinek felújítása az általános iskola épületét kivéve megvalósult.  A Győri Egyházmegye jelenlegi terveinek megfelelően a szükséges jogszabályi feltételek teljesítését követően a 2025/2026-os tanévet már az általános iskolásaink is a felújított épületben kezdhetik meg

 - írták. Ebből arra is lehet következtetni, hogy az óvodások és a középiskolások már idén szeptemberben visszatérhetnek és felújított, modern környezetben folytatódhat a tanítás, nevelés. Korábban a gimnazistákat a Széchenyi István Egyetem Türr István utcai épületébe, míg az óvodásokat a révfalui plébánia épületébe költöztették. 

Nem csak a tanulók és szüleik, de a környéken élők is nagyon várják, hogy befejeződjön a 2021-ben kezdődött beruházás. Az építkezés évek formálja a forgalmi rendet és a parkolást. Fotó: Molcsányi Máté

Viszont adódott a kérdés, hogy a tanévet illetően hogyan oldják meg azoknak a gyerekeknek az elhelyezését, akik még mindig nem tudnak visszatérni a felújítás alatt álló épületrészbe.

A gyermekek elhelyezését a Széchenyi István Egyetemmel együttműködve az elmúlt évekhez hasonlóan a felújítás teljes időtartama alatt biztosítjuk a rendelkezésünkre bocsátott oktatási épületekben

 - reagált a fenntartó.

Az április óta eltelt időszakban a komplexum egy részén nincs tető sem, hónapokon keresztül állt üresen, félbehagyva minden munkálatot. - Az építési terület visszavételét követően a szükséges állagmegóvási feladatokat megvalósítottuk és jelenleg is figyelemmel kísérjük, hogy minden olyan feladatot ellásunk, amely az épület állagának megóvásához szükséges - emelték ki válaszlevelükben.

Arra is rákérdeztünk találtak-e már új kivitelezőt, hiszen láthatóan a munkálatok folytatódtak.

Az új kivitelező/kivitelezők kiválasztása folyamatban van, az ehhez szükséges pontos műszaki felméréseket, ellenőrzéséket elvégeztük, hogy a beruházás folytatása elindulhasson

 - válaszolta a Győri Egyházmegye.

A másik nagy kérdés még az, hogy a késés és kivitelezőváltás milyen költségváltozást von majd maga után. Azonban ezt majd csak a kivitelezőkkel történt egyeztetéseket, ajánlatkéréseket követően tudják megválaszolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában