2024.08.06. 11:34
Elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken - A tavalyinál jobb termés várható - fotók
A Soproni Borvidéken idén majd három héttel korábban kezdődik a szüret, mint az előző években. Az Irsai Olivér szedésével kezdik a betakarítást. A szőlő minőségével elégedettek a gazdák, a termésátlag pedig várhatóan jobb lesz az előző évinél, közepes mennyiségre számítanak.
A Soproni Borvidék nagy részén ma már kombájnnal takarítják be a termést.
Fotó: Máthé Daniella
A Soproni Borvidék Ranisch-dűlőjében Taschner Kurt István borász idén ismét elsőként kezdte meg a szüretet. A dűlőnek nagyon jó a fekvése, a Fertő tóra néz, kiváló talajadottságú és kellően napos, a többi fajta is gyorsan beérik.
Géppel szüretelnek
– Géppel szüreteltünk, kedden kora hajnalban kezdtük a munkát, hogy minél hűvösebben, még a nagy meleg előtt beszállíthassuk a gyümölcsöt a pincészetbe és elkezdhessük a feldolgozást. Így jobban megőrzi az illat- és aromaanyagát – számolt be a soproni borász. Hozzátette, jók a kilátások, szebb a szőlő, mint tavaly és a termésátlag is magasabb, hozzávetőlegesen 90 mázsa hektáronként. Idén nyolcszor permetezett, nagyon odafigyelt a növényvédelemre. A betakarítást követően elkezdik az erjesztést és a mai, korszerű pincetechnológiának köszönhetően két-három hét múlva már meg is lehet kóstolni a friss bort.
A Soproni Borvidék nagy részén ma már kombájnnal takarítják be a termést, kézi szedőt - a drágasága miatt - csak speciális munkákra keresnek, illetve azokon a kisebb területeken szedik maguk a gazdák, ahol a gép nem férne hozzá.
- Mi évek óta kombájnnal szüretelünk, elégedettek vagyunk a minőséggel és a gyorsaság miatt is előnyös a gépi szedés. Ennyi szőlőt kézzel nem lehet időben betakarítani, pedig fontos, hogy ne érjen túl a gyümölcs, ne legyen túl magas a cukorfoka. Az erős borokból kevesebb fogy, a mai ízlésnek a 12-13 százalék körüli alkoholtartalom felel meg, erre mi is odafigyelünk - tette hozzá Taschner Kurt István. A borász azt is elmondta, hogy a betakarítást ma a korai piros veltelinivel, majd a zenit szedésével folytatják. A kék szőlő szürete 2-3 hét múlva várható.
Elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken
A tavalyinál jobb termés várható
- Növényvédelmi szempontból nehéz év áll a gazdák mögött. Május végén, június elején, a szőlő legérzékenyebb időszakában volt sok csapadék, ami kedvezett a gombabetegségeknek. Ahol nem tudtak odafigyelni a növényvédelemre, ott sok kárt okozott a lisztharmat és a peronoszpóra. Ahol viszont jól vették az akadályt, ott nem kell számolni komoly kieséssel. A tavalyinál jobb, közepes termésátlagot várunk, a minőség tekintetében pedig kifejezetten bizakodóak vagyunk, pozitívak a várakozásaink - mondta el Molnár Ákos, a mintegy ezer hektáros Soproni Borvidék Hegyközségének elnöke.
- Két és fél, három héttel van előbbre a természet, ami a klímaváltozással hozható összefüggésbe. Az Irsai Olivér szedésével kezdődik a szüret. A Soproni Borvidéken ez a szőlőfajta eddig nem volt meghatározó, de az utóbbi években folyamatosan növekszik a területaránya. Emellett olyan fehér fajták is visszatérnek, amik a XIX. század elején, a filoxéra vész előtt voltak jellemzőek erre a térségre. Ilyen például a furmint - tette hozzá Molnár Ákos.
- Jelenleg a borvidék fő fajtája a kék szőlő, azon belül is a kékfrankos. A borfogyasztási szokások azonban változnak. A testes vörösborok helyett, egyre inkább az alacsonyabb alkoholtartalmú, frissebb, üdítő jellegű fehérborokat részesítik előnyben a fogyasztók. Ezzel a trenddel lépést kell tartanunk. Újdonságként megjelentek a gasztronómiában a bor és pezsgő alapú koktélok, amit jellemzően a fiatalok kedvelnek - mondta érdekességképpen a hegyközség elnöke. - A Soproni Borvidék rendkívül sokszínű. Arra biztatom az itt élőket, hogy keressék meg az ízlésüknek megfelelő fajtákat és termelőket, és tőlük vásároljanak. Ne csak szavakban legyenek lokálpatrióták, hanem tettekben is: fogyasszanak soproni bort!