Aratás közben

2024.07.02. 14:23

Összeült az aratási koordinációs bizottság - Kimagasló termésátlagok nem várhatók

Az aratási koordinációs bizottság ülését tartották kedden Győrben, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatóságán.

Gyurina Zsolt
  • Közepes lehet a búza termésátlaga, az aratással július végéig végezhetnek
  • A munkában érintett szervezetek képviselői mondták el észrevételeiket.
     

Szabó Lajos vármegyei főfalugazdász beszámolóját azzal kezdte, hogy még jónéhány év kell, mire a piaci helyzet normalizálódik. Tavaly 95 600 hektáron, idén 77 500 hektáron vetettek Győr-Moson-Sopronban kalászost, ehhez még a káposztarepce területe adódik. A búza aratása a hétvégén kezdődött, a munka dandárja a héten lesz, de ha az időjárás kegyes lesz a gazdákhoz, július végéig mindennel végezhetnek. Tárolási, értékesítési gondok egyelőre nincsenek. Őszi búzát tavaly 55 ezer hektáron, idén 44 ezren vetettek a vármegyében, a csökkentés a piaci értékesítés gondjai és a csapadékos ősz miatt meghiúsuló munkák következménye lehet. A jobb terméstől messze vagyunk, 5,5-6 tonnás termésátlag valószínősíthető. A hírek szerint a hőhullám az orosz, ukrán piacot sem kímélte, így 20 millió tonnával kevesebb gabona betakarítását prognosztizálják, ez segíthet a magyar gazdáknak az értékesítésben. A legnagyobb csalódást az őszi káposztarepce okozza, a termésátlag 2-2,5 tonna között várható, de van, ahol a nullához közelít. A repce területe tovább csökkenhet, ugyanis ez a növény nem bírja a megváltozott időjárást, a kitolódott nyarat és telet, a forróságot. Míg korábbi 20 ezer hektár felett vetették, jövőre ez a szám akár ötezer alá csökkenhet. A szója területe viszont megduplázódott, illetve tavaszi árpából került még több a földbe - ha már ősszel az esőzések miatt nem lehetett.
 

Szabó Lajos főfalugazdász

A főfalugazdász beszámolója után a rendőrség és a közút képviselői egyaránt arra hívták fel a figyelmet, hogy a sarat le kell takarítaniuk a munkagépek vezetőinek járművük után. Elhangzott, hogy idén négy kisebb balesetben szerepeltek munkagépek, Szanyban például egy kerékpáros került ki figyelmetlenül kombájnt, egy másik esetnél a vágóasztalnak ütközött egy másik jármű.

A katasztrófavédelem részéről szóba kerültek, hogy a tűzvédelmi előírások (például a vegyszerszállításra, az üzemanyagtöltésre, a tűzoltóeszközök használatára vonatkozóan) honlapjukon szerepelnek. Idén eddig egyetlen tarlótűzről tudnak, illetve Mórichidán égtek betakarított gabonabálák. A munkafolyamatok között a bálázás, tárolás a veszélyesebb. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a gazdák ügyeljenek a tárolásra, a minőségen sokat ronthat a nem megfelelő raktári fertőtlenítés. A legolcsóbb gyomírtás a tarlókezelés. 

A kincstár képviselője felhívta a figyelmet a permetezési napló fontosságára, mint ahogy arra is, hogy a támogatás feltétele a megfelelő adminisztráció. A digitalizáció a gazdák életébe is betör, márpedig az idősebb generáció még nem mozog otthonosan abban a világban. Látható a birtokátrendeződés, idén is kevesebb a gazdálkodó, mint egy éve. A tájat műholdak vizslatják, a hivatal mindent lát, így aztán kiderülnek a turpisságok. Erre egy példa hangzott el: volt olyan is, hogy egy gazda két éven át bejegyzett földhasználat nélkül próbált támogatást igényelni. 

Végezetül a résztvevők egyetértettek abban: nehéz megjósolni, hány forint lesz jövőre a kenyér, mert a búza ára és a kenyér ára között alig találni összefüggést.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában