Útfejlesztés

2024.07.03. 18:45

Különleges gazdasági övezet Mosonmagyaróváron alacsonyabb iparűzési adóval

Egy fél kilométeres út megépítésével adnának löketet a különleges gazdasági övezetté alakított, mintegy száz hektáros területnek, ahová a győrinél és a mosonmagyaróvárinál alacsonyabb iparűzési adóval is csalogatják a vállalkozásokat.

Mészely Réka

A terület vonzóvá tételének egyik alapköve, hogy a belső úthálózat elkészüljön. A munkaterületet ma adták át. A felvételen Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke, Árvay István mosonmagyaróvári polgármester és Polgár Szabolcs, a Pol-Inert Kft. kivitelező cég ügyvezetője.

Fotó: Mészely Réka

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP) programban a Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzat mintegy 350 millió forint támogatást kapott helyi gazdaságfejlesztésre egy mosonmagyaróvári területen. 211 millió forintból a Mosonszentjánosi út és Szent-Györgyi Albert út építése, a különleges gazdasági övezet infrastrukturális fejlesztése valósul meg első ütemben a Lajta-parti város dél-nyugati felén. A Mosonszentjánosi utat a korábban kiépített szakaszától a Szent-Györgyi Albert útig, a Szent-Györgyi Albert út a Puskás Tivadar útig építik ki, előbbi szakasz 158 méter, utóbbi 343 méter. A beruházásról a helyszínen Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke és Árvay István mosonmagyaróvári polgármester nyújtott tájékoztatást. 

Kilencven nap múlva kell itt az útnak elkészülnie.
Kilencven nap múlva kell itt az útnak elkészülnie. 
Fotó: Mészely Réka

– Nyílt közbeszerzésen választottuk ki a kivitelezőt, amunkaterületet most adtuk át. A vállalkozásnak 90 nap áll rendelkezésére az út elkészítésére. Az 502 méter hosszú, 6,5 méter széles útszakasz mellett tizenhét kandellábert is tartalmaz a beruházás – részletezte Németh Zoltán, kiemelve, hogy az út mellett található a vármegyei önkormányzatnak átadott terület, melyen egy inkubátorházat képzeltek el, mintegy 900 millió forintos értékben. 

Árvay István érdeklődésünkre elmondta: a mintegy 100 hektáros területből 70 a MILÜP Kft. tulajdona, a többit magánszemélyek birtokolják. A városvezető arról is beszét, hogy azért döntöttek arról, hogy különleges gazdasági övezetté alakítják, mert így külön szabályozási tervvel és kedvező iparűzési adóval tudják vonzóvá tenni a telkeket. Ennek mértékét egyébként a vármegyei és a helyi önkormányzat 1,4 százalékban állapította meg, ami alacsonyabb a győri és a mosonmagyaróvári iparűzési adónál. 

Terepbejáráson Németh Zoltán és Árvay István.
Terepbejáráson Németh Zoltán és Árvay István.
Fotó: Mészely Réka

A polgármester információi szerint a terület tulajdonosai már több nagyobb befektetővel folytattak előrehaladott tárgyalásokat. Azt remélik, hogy a belső úthálózat elkészítése lendületet adhat a területek tényleges értékesítésének. Az adóbevételeken egyébként osztozik majd a két önkormányzat: a vármegyei 3 százalékot, a mosonmagyaróvári 97 százalékot kap majd. 

A különleges gazdasági övezet melletti területen egyébként az első "fecske" volt egy cementgyár, mely egy ötmilliárd forintos beruházással készült el, de található itt kamionparkoló, tankolási lehetőséggel. Árvay István szerint tavaly 90 millió forintos adóbevétel származott innen. Az útfejlesztés mellett a közművek kiépítése várat még magára, mely szintén jelentős összeg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában