2024.07.20. 09:30
Hamvas és roppanós már az idei szilva – Lekvárba, pálinkának és az asztalra is jut
Roskadoznak a fák a gyümölcstől, alig érett le a barack, máris lehet szedni a szilvát. Az elmúlt egy év bőséges esőinek és az elmúlt hetek rendkívül meleg, napos időjárásának köszönhetően a szokásosnál 2–3 héttel hamarabb érik a gyümölcs. Egyre népszerűbbek a Szedd magad! akciók.
Kuti Ferenc több mint 30 éve árulja a portákáját a győri vásárcsarnokban. idén változatlan áron tudja adni a szilvát, mert az nem fagyott el, bőséges a termés.
Fotó: Csapó Balázs
A szentiváni Nagy Család Gyümölcsöse szerda délelőtt nyitotta meg kapuit a szedők előtt. Már az első órában több mint egy tucat jármű érkezett, vödrökkel és szatyrokkal felszerelkezett családokkal.
– A sok napsütésnek köszönhetően kimagasló a termés minősége. Ráadásul a száraz idő és a korai érés miatt a betegségek is elkerülik a fákat – mondta lapunknak Nagy Szabolcs, a Nagy Család Gyümölcsösének tulajdonosa. – Minden két-három héttel előbb érik. Mi is kapkodunk, mert épp csak véget ért a barack szedése, már be is érett az első szilva. Jelenleg a Cacanska lepotica fajtát lehet szedni, ez egy hagyományos, hazánkban jól ismert fajta. Az évek során folyamatosan frissítjük faállományunkat, több különösen zamatos fajta is megtalálható nálunk, mint a Haganta, a Stanley vagy a Topend Plus. Ezek itthon még kevésbé ismertek, pár héttel később érnek, ezért érdemes többször jönni, már csak kóstolni is, hogy az ember megtalálja, melyik az ő kedvence.
A gyümölcsöst múlt héten komolyan megtépázta a vihar, különösen az idősebb, 15–20 éves fák sínylették meg a hirtelen légzuhatagot, sok közülük derékba tört. – A szilvafáinknak körülbelül 10 százaléka sérült meg a viharban, és 10–12 tonna gyümölcsöt vert le a szél. Lokális jelenség volt, néhány kilométeren belül pusztított. A kidőlt fákat fajtaazonos növényekkel és új típusokkal pótoljuk.
Nagy Szabolcs hangsúlyozta: gyümölcsösükben 31-féle íz található meg, csak szilvából 5 különböző terem.
A legérettebbek szüretelhetők
– A kereskedelemben kapható gyümölcsöknek ládaállónak kell lenniük, tehát az árusítás előtt pár nappal korábban szedik le. Helyben viszont olyan érett és ízletes gyümölcsöt szedhetünk a fáról, amilyet a kereskedelemben soha. Az elmúlt években egyre népszerűbbek a Szedd magad! akciók, azt tapasztaljuk, hogy az emberek szívesen gyűjtik saját asztalukra a gyümölcsöt. Sőt, maga a szüretelés is egy élmény számukra.
– Most nagyjából egy hétig lehet jönni mindennap 10–18 óráig, azután pedig a közösségi oldalon jelezzük, hogy meddig kell érési szünetet tartanunk. A különböző fajtáknak eltérő az érési időpontja.
Ruttner Károly és családja három éve maguk szedik a szilvát.
– A kertben nálunk nem terem, árban pedig kedvezőbb a Szedd magad! akció, ráadásul így a minőség is kiváló. Rengeteg a gyümölcs, alig fél óra alatt megszedtük a negyven kilót. Pálinka, lekvár, minden lesz, amit készíteni lehet belőle.
A piacokon is bőséges, de rövid szezonra számítanak
Kuti Ferenc harmincöt éve árul a piacon. Pultja roskadásig tele van friss zöldséggel és gyümölccsel. A kínálatból a magyar szilva sem maradhat ki.
– Gyönyörű az idei termés. Tavasszal nem fagyott el, így a tavalyi árakat tudtuk tartani. A korai érés miatt a szezon hamar véget fog érni, még 2–3 hétig szerintem lehet majd kapni a piacon, sokan keresik is a magyar szilvát. Vannak, akik fogyasztásra vesznek 40–50 dekát, mások nagyobb mennyiséget visznek, hogy lekvár is készülhessen belőle. Azt mondják, el sem tudják képzelni, hogy ne főzzenek egy kis szilvalekvárt.