Bőséges termés, rövid szezon

2024.07.20. 09:30

Hamvas és roppanós már az idei szilva – Lekvárba, pálinkának és az asztalra is jut

Roskadoznak a fák a gyümölcstől, alig érett le a barack, máris lehet szedni a szilvát. Az elmúlt egy év bőséges esőinek és az elmúlt hetek rendkívül meleg, napos időjárásának köszönhetően a szokásosnál 2–3 héttel hamarabb érik a gyümölcs. Egyre népszerűbbek a Szedd magad! akciók.

Dániel Viktória

Kuti Ferenc több mint 30 éve árulja a portákáját a győri vásárcsarnokban. idén változatlan áron tudja adni a szilvát, mert az nem fagyott el, bőséges a termés.

Fotó: Csapó Balázs

A szentiváni Nagy Család Gyü­­mölcsöse szerda délelőtt nyitotta meg kapuit a szedők előtt. Már az első órában több mint egy tucat jármű érkezett, vödrökkel és szatyrokkal felszerelkezett családokkal. 
– A sok napsütésnek köszönhetően kimagasló a termés minősége. Ráadásul a száraz idő és a korai érés miatt a betegségek is elkerülik a fákat – mondta lapunknak Nagy Szabolcs, a Nagy Család Gyümölcsösének tulajdonosa. – Minden két-három héttel előbb érik. Mi is kapkodunk, mert épp csak véget ért a barack szedése, már be is érett az első szilva. Jelenleg a Cacanska lepotica fajtát lehet szedni, ez egy hagyományos, hazánkban jól ismert fajta. Az évek során folyamatosan frissítjük faállományunkat, több különösen zamatos fajta is megtalálható nálunk, mint a Haganta, a Stanley vagy a Topend Plus. Ezek itthon még kevésbé ismertek, pár héttel később érnek, ezért érdemes többször jönni, már csak kóstolni is, hogy az ember megtalálja, melyik az ő kedvence. 

A gyümölcsöst múlt héten komolyan megtépázta a vihar, különösen az idősebb, 15–20 éves fák sínylették meg a hirtelen légzuhatagot, sok közülük derékba tört. – A szilvafáinknak körülbelül 10 százaléka sérült meg a viharban, és 10–12 tonna gyümölcsöt vert le a szél. Lokális jelenség volt, néhány kilométeren belül pusztított. A kidőlt fákat fajtaazonos növényekkel és új típusokkal pótoljuk. 

Nagy Szabolcs hangsúlyozta: gyümölcsösükben 31-­féle íz található meg, csak szilvából 5 különböző terem. 

A legérettebbek szüretelhetők

– A kereskedelemben kapható gyümölcsöknek ládaállónak kell lenniük, tehát az árusítás előtt pár nappal korábban szedik le. Helyben viszont olyan érett és ízletes gyümölcsöt szedhetünk a fáról, amilyet a kereskedelemben soha. Az elmúlt években egyre népszerűbbek a Szedd magad! akciók, azt tapasztaljuk, hogy az emberek szívesen gyűjtik saját asztalukra a gyümölcsöt. Sőt, maga a szüretelés is egy élmény számukra. 
– Most nagyjából egy hétig lehet jönni mindennap 10–18 óráig, azután pedig a közösségi oldalon jelezzük, hogy meddig kell érési szünetet tartanunk. A különböző fajtáknak eltérő az érési időpontja. 

DSC_7599
Papp Dóra gyűjti az ízletes szilvát a győrszentiváni Nagy Család Gyümölcsösében
Fotó: Csapó Balázs

Ruttner Károly és családja három éve maguk szedik a szilvát. 
– A kertben nálunk nem terem, árban pedig kedvezőbb a Szedd magad! akció, ráadásul így a minőség is kiváló. Rengeteg a gyümölcs, alig fél óra alatt megszedtük a negyven kilót. Pálinka, lekvár, minden lesz, amit készíteni lehet belőle. 

A piacokon is bőséges, de rövid szezonra számítanak

Kuti Ferenc harmincöt éve árul a piacon. Pultja roskadásig tele van friss zöldséggel és gyümölccsel. A kínálatból a magyar szilva sem maradhat ki. 
– Gyönyörű az idei termés. Tavasszal nem fagyott el, így a tavalyi árakat tudtuk tartani. A korai érés miatt a szezon hamar véget fog érni, még 2–3 hétig szerintem lehet majd kapni a piacon, sokan keresik is a magyar szilvát. Vannak, akik fogyasztásra vesznek 40–50 dekát, mások nagyobb mennyiséget visznek, hogy lekvár is készülhessen belőle. Azt mondják, el sem tudják képzelni, hogy ne főzzenek egy kis szilvalekvárt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában