Napi 2 kiló szedhető

2024.07.08. 07:34

Gombászni tanulnak - Alapfokú Gombaismereti Tanfolyamok arról, mi kerülhet a kosárba

Bár Győr-Moson-Sopron nem a legkiválóbb gombatermő vidék, viszont egyre nagyobb az érdeklődés az Alapfokú Gombaismeretei Tanfolyamokra, melyeket tavaly óta Vidra Gyula és Szabó László gombaszakellenőr vezet a térségben.

Simon Roberta

túrákon és tanfolyamokon tanulhatunk milyen gombákat érdemes felszedni és melyeket tilos. Fotó: Csapó Gábor

- 2019-ben végeztem el a gombaszakellenőri tanfolyamot Tatabányán, az Erdei Gombász Tanoda tanulójaként. A szakellenőri tevékenységet 2020-tól végzem, viszont a gombászat egyelőre hobbiként van jelen az életemben. Tavaly kaptam felkérést, hogy csatlakozzak az Alapfokú Gombaismereti Tanfolyam oktató és túravezető csapatához - kezdte Vidra Gyula.

Képalá: Széles a skála, bőven van választék az ehető és a mérgező gombák terén is. Fotó: Csapó Gábor

Elméleti és gyakorlati oktatás

A tanfolyam ötlete Szabó László gombaszakellenőr nevéhez kapcsolódik. Az első Győr-Moson-Sopron Vármegye térségében 2021-ben indult, mely azóta kinőtte magát és immáron az ország több területén (Győr-Bakony-, Békés Vármegye-, Cserhát-Mátra-, Dél-Somogy, Vértes-Gerecse, Észak-Pest és Dél-Pest) tapasztalt gombaszakellenőrök vezetésével további képzéssel egybekötött túrák indultak.  

-Az induló tanfolyamok egy évesek, melyek 4 elméleti órából és 6 gyakorlati terepfoglalkozásból állnak. Az elméleti, online előadásokat dr. Dima Bálint, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Növényszervezettani Tanszékének mikológusa tartja. Utóbbit áprilistól- októberig osztjuk fel, hogy a tanulók minél jobban megismerkedjenek az évszakokra jellemző gombafajokkal - emelte ki a szakember.

A legutóbbi túrán a galambgombák és a vargánya volt a főszereplő, de találtak rókagombát és egyéb tinóru-fajokat is. Fotó: Csapó Gábor

Mi ehető és mi nem

Tavaly és idén is 30 feletti részvevőszámmal járták a bakonyi térség erdeit, mezőit. Nem csak Győrből, de a környező vármegyékből csatlakoztak a túrákhoz, melyeknek helyszíne igen változatos -fejtette ki Vidra Gyula, aki a terepfoglalkozásokat Szabó László gombaszakellenőrrel közösen tarja.

A túrák két fő idényre vannak felosztva: az első három a tavaszi-nyár eleji, a második három a nyár végi-őszi idényre esik. A nyári szünetben, ha az időjárás kedvező, akkor van lehetőség extra túrákon is részt venni. Általában délelőtt három órát gombagyűjtéssel töltenek a jelentkezők, majd ezek után a gombaismertetés veszi kezdetét, ahol a talált fajokat határozzák meg. Bemutatjuk a fajokra jellemző legfontosabb ismertető jegyeket, hogy a tanulók biztonságosan felismerhessék a gyakori ehető és a mérgező gombákat. Természetesen az ehető és fogyasztásra alkalmas termőtesteket szakellenőri átvizsgálás után mindenki hazaviheti és megeheti

 - részletezte Vidra Gyula.

A térség népszerű gombafajai

A szakavatott gombász szerint Győr-Moson-Sopron erdeiben is találhatunk bőven gombafajokat, főleg ha sok a csapadék és a napsütés. Többek között galambgombákkal, galócákkal, pöfetegfélékkel, tinórukkal, csiperkékkel, fülőkékkel, csengettyűgombákkal, tejelőgombákkal találkozhatunk. 

A nyári időszakban is lehet gombászni, főleg ha esős időjárást melegkövet. Fotó: Csapó Gábor

- Magyarországon a fő gombaszezon márciustól novemberig tart. Minden évszaknak megvannak a saját slágerei. Tavasszal a kucsmagombát keresik nagyon sokan, júniustól beindul a vargányaszezon, ősszel pedig főleg a nagy őzlábgomba kerül a kosarakba. A nyári-őszi időszakban rókagombával, csiperkével és mezei szegfűgombával is megtölthetjük kosarunkat - tette hozzá Gyula.

Tavaly és idén sem kedvezett igazán az időjárás nekünk a vidéken. Egy picit le voltunk maradva a többi térséghez képest, de ennek ellenére minden túrán sikerült megtölteni a tudományos asztalt tanulmányozni való fajokkal és a kosarakba ehető gomba is került

 - emelte ki.

Tudás az önálló gombászáshoz

- Az Alapfokú Gombaismereti Tanfolyamot és a túrákat elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnék megismerni a leggyakoribb ehető és mérgező fajokat annak érdekében, hogy a tanfolyam elvégzése után akár önállóan, a már megszerzett tudással felvértezve gyűjthessenek étkezésre szánt gombát. Ha pedig valakit ennél mélyebben is érdekel a téma, akkor van lehetőség tovább lépni, magasabb szinten tanulni a gombákról, akár egy szakellenőri tanfolyam keretén belül - hívta fel a figyelmet a túravezető.

Vidra Gyula minden részletre kitér az alapfokú tanfolyamokon. Az igazi tudást a gyakorlatban lehet megszerezni.

Egyébként a gombászat bárkinek egy igazán jó elfoglaltságot jelenthet. Vannak, akik egyedül, vannak, akik inkább csoportosan szeretik az erdőt járni, így a túrák mindkét típus számára megfelelőek. Az oktatás alkalmával lehetőség nyílik az azonos érdeklődési körű emberekkel megismerkedni, barátságokat kötni. 

Mit vigyünk a túrára?

- A túrákra szükséges a megfelelő ruházat és a bakancs. A gombák gyűjtéséhez éles kés és egy jól szellőző kosár a legmegfelelőbb, illetve jó szolgálatot tehet egy gombahatározó könyv. Kezdő gombászoknak a Képes Gombakalauz című kiadványt tudom javasolni, ami megközelítőleg 300 gyakori gombafaj fotóját és rövid leírását tartalmazza – ajánlja Vidra Gyula.

Ha nem vagyunk szakavatottak csak is gombaszakellenőr átvizsgálása után fogyasszuk az összegyűjtött tételeket. Fotó: Csapó Gábor

A szakember kitért arra is, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy minden gombásznak ismernie kell a leggyakoribb halálosan mérgező fajokat, például a gyilkos galócát és rokon fajait. Ha valakinek nincs meg a kellő tudása, akkor az ismeretlen fajokat célszerű elkülönítve tárolni a már ismert és fogyasztható fajoktól. Továbbá oda kell figyelni a védett gombákra is. 

Magyarországon 58 védett faj van, ezek gyűjtése tilos. 

A városok piacain működik gombavizsgáló, ezeken a helyeken szezon alatt ingyenesen ellenőrzik a gyűjtött tételt. Ezen felül a NÉBIH oldalán található egy lista a regisztrált gombaszakellenőrökről. Ebben bárki megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb lévő gombavizsgálót. Ez a lista elérhető a GombaSzaki.hu oldalon is. Továbbá a Fortissima Fungus csapata jóvoltából létrejött egy térképes gombaszakellenőr kereső, ami nagyban megkönnyíti a gombászok dolgát. 

A tanulók részére külön Facebook csoportot hoztak létre, ahol kérdezhetnek, feltölthetik találataikat, megoszthatják sikerélményeiket. 

Gombagyűjtés szabályai:

A jogszabályi előírás szerint nem védett, állami tulajdonú erdőkben, 1 nap, 1 fő maximum 2 kg gombát gyűjthet egyéni szükségletre. Kereskedelmi célra való gyűjtésnél ettől el lehet térni, amennyiben a gyűjtő rendelkezik a megfelelő engedélyekkel. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában