Felnőttek és gyermekek játékai a római korban

2024.05.03. 09:01

Régészeti előadás a Soproni TIT-ben

Régészeti témájú előadást tartanak a Soproni TIT nagy előadó termében május 07-én, kedden 17.30 órakor.

Kisalföld.hu

Dr. Dobosi Linda, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet kutató régésze Felnőttek és gyermekek játékai a római korban címmel tart vetítettképes előadást, előtérbe helyezve a brigetioi ásatásokon talált leleteket. A rendezvényt a Scarbantia Régészeti Alapítvány támogatja, az előadáson való részvétel díjmentes.

 

„Régészeti feltárásokon gyakran kerülnek elő dobókockák, játéktáblák és egyéb játéktárgyak. A római korban a gyerekek a csörgők, húzogatós játékok, babák mellett ügyességi játékokkal szórakoztatták magukat. A felnőttek körében nemcsak a szerencsejátékok, a kockázás voltak népszerűek, hanem a táblás játékok, pl. a malomjáték változatai, az ún. ludus duodecim scriptorum, valamint a latrunculi nevű stratégiai játék is. A legtöbb kreativitást az osztomakhion, egy csontlapokból álló geometriai kirakó igényelte, mely a kínai tangramhoz hasonlított.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában