Mi a hosszú élet titka?

1 órája

Száz év rengeteg élményt adott - Pista bácsi születésnapját ünnepelte a falu - videó, fotók

Szerdán ünnepelt Palánki István Bőnyben. A száz éves ünnepeltet Farkas János polgármester és Böhm Csaba alpolgármester köszöntötte, akik egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot vittek, illetve többek között egy üveg áfonyapálinkát, ugyanis Pista bácsi még nemrégiben is szívesen fogyasztott belőle egy-egy pohárkával.

Gyurina Zsolt

Fotó: Csapó Balázs

Száz év rengeteg élményt rejt. Palánki István Gyirmóton született, a család az első években sokat költözött, az édesapa tehenészetekben vállalt munkát. Nyolcan voltak testvérek, négy lány, négy fiú, Pista bácsi a legidősebb. A testvérei közül még kettő él, nyolcvanon felül vannak! Laktak Gönyűn is, de már hatvan éve Bőny az otthona, jelenleg az egyik fiánál él.

Húszévesen kivitték az orosz frontra, ott esett orosz hadifogságba. Négy évig tartott a rabság, Szibériába vitték, ahol egy bányában dolgozott, kétszáz méterrel a föld alatt. A körülmények borzasztóak voltak, de legalább a kemény szibériai hidegtől valamennyire védve voltak - ötven centi szénréteg alatt dolgoztak. Egy kanálka cukrot kaptak, családból, esetleg káposztából készült levest, illetve szárított, sózott halat, igaz, ehhez innivalót már nem adtak. Hazatérése után először kovácsként dolgozott a helyi szövetkezetben, majd traktorosként, kombájnosként a gépállomáson. Onnét is ment nyugdíjba hatvan éves korában, majd barkácsolt, azt mindig nagyon szerette. A polgármester az ünnepségen visszaemlékezett rá, hogy Pista bácsi hetven éves korában még lovat patkolt.

száz év
Száz éves lett Palánki István, a bőnyi Pista bácsit köszöntötték születésnapján.
Fotó: Csapó Balázs

Száz év emlékei

- Volt időszak, mit ki kellett bírni, de igazán nehéz évekre nem is emlékszem. A hosszú élet titka a jókedv, és az, hogy mindig szerettem dolgozni - mondta érdeklődésünkre, és az ünnepségen jelen lévők mind egyetértettek: Pista bácsi egész életében jókedvű volt, nagyon szeretett mulatni, a termelőszövetkezet zárszámadási báljain mindig sokat táncolt feleségével. Hatvan évig volt házas, felesége 14 éve hunyt el. A jó házasság titkáról csak annyit szólt lapunknak, hogy a felek soha ne feküdjenek le haraggal a szívükben. Két fia van, tizenkét unokája, számtalan dédunokája és egy három éves ükunokája. Így aztán öt generáció találkozhat a bőnyi házban időről időre. A kisebb gyermekek, dédunokák a mai napig is szívesen játszanak a család legidősebb tagjával.

Pista bácsi remek egészségi állapotnak örvend, tudata tiszta, emlékszik mindenre. Gyógyszert sem nagyon szed, egyedül a szédülésére néha. Soha nem hagyta el magát, jó kondiban volt, egész életében tevékenykedett. Minden nap megivott egy kupica vörösbort az ebédhez, ezt a szokását csak nemrégiben hagyta el, de a menye által elkészített háztáji tyúkhúslevesből még most is minden héten alaposan belakmározik. Az étvágya ezzel együtt ma is jó, csak húst fogyaszt egy kicsivel kevesebbet, mint korábban. Érdekesség, hogy évtizedekkel korábban egy jósnő megjósolta neki, hogy 103 éves koráig fog élni, bízik benne, lesz ez még több is. Hívő, katolikus vallású, de nem igazán templomba járó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában