Innováció

2 órája

Lego kalandok a Soproni Egyetemen – Fotók, videó

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán kedden megnyílt az EduKaland lego stúdió, amely létrehozása a kar folyamatos innovációra való törekvésének és a korszerű pedagógiai módszerek iránti elkötelezettségének bizonyítéka.

Varga Henrietta

A LEGO nem csupán játék, hanem hatékony eszköz a tanításhoz, a társas kapcsolatok fejlesztéséhez és az érzelmek kifejezéséhez. Az EduKaland stúdióban a kar munkatársai a LEGO Education módszertanát alkalmazzák, amely a játékos tanulás erejét használja fejlesztésre. A módszer kiemelt fontosságú a digitális világban felnövő gyerekek oktatásában, hiszen segít abban, hogy a kicsik játszva, észrevétlenül fejlesszék képességeiket a téri tájékozódás, a térlátás, a gondolkodás, a türelem és a problémamegoldás területén.

A LEGO nem csupán játék, hanem hatékony eszköz a tanításhoz, a társas kapcsolatok fejlesztéséhez és az érzelmek kifejezéséhez.
A LEGO nem csupán játék, hanem hatékony eszköz a tanításhoz, a társas kapcsolatok fejlesztéséhez és az érzelmek kifejezéséhez. 
Fotó: Máthé Daniella

LEGO az egyetem falai közt

- Egy rendkívül jelentős eseménynek lehetünk tanúi a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán, hiszen elindul a LEGO-oktatás, amely újabb innovációként jelenik meg az intézmény életében - kezdte köszöntőjét dr. Varga László, dékán 

Ez különösen fontos, mert a LEGO egy 21. századi eszköz, amely kiválóan alkalmas az alfa generáció megszólítására. A mai gyerekek másként gondolkodnak, másképp érzékelik a világot, így olyan módszerekre van szükség, amelyek megfelelnek az igényeknek. A LEGO ebben segít, mivel nemcsak a társas kapcsolatok, hanem az érzelmi intelligencia és a kreativitás fejlesztésére is lehetőség ad

 - tette hozzá. 

- Örömmel mondhatom, hogy ez a program nemcsak a kisgyermekek számára lesz elérhető, hanem hallgatóink is részesülhetnek benne. Szabadon választható tantárgyként már a tavaszi szemeszterben elérhetik, és mikrotanúsítványt szerezhetnek, amit a diploma megszerzése után a közoktatásban hasznosíthatnak. Azt gondolom, hogy a most átadott Edukaland stúdió, olyan hely lesz, ahol a vidámság, az együttlét és az öröm kap főszerepet. 

A lego kuckón túl létrehozunk egy úgynevezett Educasus műhelyt is, ahol kutatásokat végzünk majd az oktatás megalapozásáért. A fenntarthatóságra nevelési programunk keretében pedig egy LEGO építési versenyt is indítunk az óvodások számára, erdei témában. A legjobb pályamunkát készítő óvodáscsoportok tavasszal ellátogathatnak a stúdióba és kipróbálhatják az eszközöket, kalandozhatnak a LEGO-birodalomban

 - zárta gondolatait.

A rendezvényen a Soproni Egyetem, valamint a H-Didakt Kft, a LEGO Education szerződött partnere a jövőre vonatkozóan együttműködési megállapodást írt alá.  

Kopasz Anikó a H-Didakt Kft. ügyvezetője elmondta, hogy cégük, mint a LEGO magyarországi képviselete és disztribútora különleges figyelmet fordít az óvodapedagógusok számára kifejlesztett eszközökre, amelyek célja a gyerekek készségeinek fejlesztése.  

A LEGO termékei különösen a mikromotoros készségekre és az algoritmikus gondolkodásra fókuszálnak, annak érdekében, hogy már korán segítsék a gyerekeket a digitális világban való tájékozódásban. Ilyen termékek például a Vidám Park készlet és a Coding Express, ahol a gyerekek színkártyák segítségével vezérelhetik a játékokat, így tanulva meg az alapvető kódolási folyamatokat. Ezek a termékek kizárólag óvodák számára készülnek, nem kaphatók játékboltokban. Pedagógiai segédletekkel egészültek ki, hogy a pedagógusok  a gyerekek fejlesztésében megfelelően alkalmazhassák őket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában