Kilátó a Sokoró felett – Fotók, videó

Együtt szépítették a Lila-hegyi kilátót szombaton a győrújbarátiak, nyúliak, s nem is került elő az a kérdés: vajon kié. Eldőlt: a kilátó mindenkié. Kara Ákos országgyűlési képviselő felhívására nem csak e két településről érkeztek szombaton délelőtt a kilátó megkopott padozatának és lépcsőinek festésére vállalkozók, de Győrságról, Écsről és még több helyről is.

Barki Andrea

Fotó: Molcsányi Máté

A kilátó előtt a Sokorói dombvidék 3. legmagasabb csúcsán, a Lila-hegyen,  1977 óta egy vasbeton geodéziai torony állt. Nagyon ráfért a felújítás, mígnem 2018-ban a fenntartó Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Kara Ákos országgyűlési képviselő ötletét megvalósítva, a torony átalakítása mellett döntött annak érdekében, hogy az az eredeti funkció megtartása mellett kilátóként is működhessen. Hasonlóan az ország több pontján is látható megoldáshoz, a betontorony külső faburkolatot kapott.

A Lila-hegyi kilátó mindenkié. Sok önkéntes érkezett a kilátó karbantartására.
A Lila-hegyi kilátó mindenkié. Sok önkéntes érkezett a kilátó karbantartására.
Fotó: Molcsányi Máté

Kilátó a vidék felett

Mint a bejáratnál elhelyezett tábla rögzíti, a kilátó a 312,9 méter magas Lila-hegyen álló geodéziai mérőtorony köré épült. 58 lépcső vezet a 11,7 méter magasságban lévő legfelső szintjére, miközben 15 hazai fafaj rövid ismertetője olvasható. Belső palástját Nyéki Lajos (Time) által festett graffitik díszítik. Az ismeretterjesztő táblák a nyúli helytörténész, tanár Szűcs Mihály tanácsai alapján készültek. A kilátó napelemes kivilágítást kapott, ami sötétedéskor kapcsol be.

Győrújbarátról és Nyúlról is igazi erőnlétet próbára tevő feladat eljutni a kilátóhoz, de onnan már nagyon kényelmes lépcsősor vezet fel a csúcspontra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környező tájra. Pannonhalma, a Bakony vonulatai, a Gerecse ormai, a Csallóköz, a Soproni hegység és az Alpok csúcsai keretezik a látóhatárt, de látszik a közeli Győr és a Kisalföld.

Miért fontos ez a kilátó? – tettük fel a kérdést Kara Ákosnak.

– Mert szeretjük ezt a kilátót. Itt élünk, itt éltek a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink és családi emlékek kötik ide az embert. Gyönyörű ez a vidék, a kilátóból 360 fokban messzire el lehet látni. Nem csak a helyiek látogatják, messze földről is járnak ide – szögezte le a képviselő. – Így az ember tudja, hogy ez egy jó ügy volt, amikor annak idején az erdészet a kezdeményezésünkre nagyon szépen megcsinálta. Szeretjük, felelősséggel tartozunk érte. Meg kell óvni, s most ez egy olyan munka, amit közösségi összefogással meg lehet oldani. Nagyon hálás vagyok mindazoknak, akik eljöttek a Győrújbaráti Önkéntes Tűzoltókkal és a Nyúli polgárőrséggel kezdeményezett közösségi munkára. A kilátó tetejét és a lépcsőket festjük le, mert ezeket érték a legjobban az időjárás viszontagságai – mondta Kara Ákos.

Kara Ákos megköszönte, hogy ilyen sokan jöttek a kilátó festésére.
Kara Ákos megköszönte, hogy ilyen sokan jöttek a kilátó festésére.
Fotó: Molcsányi Máté

A szép októberi napsütés 10 órakor már a kilátó tövében érte a mintegy 35-40 lelkes önkéntest. – Hat éve készült el a kilátó, de mindig süti a nap. Hogy ne menjen tönkre, újra festjük, de olyan festékkel, ami remélhetőleg jobban ellenáll az időnek. Az erdészet egy gumírozott alapanyagú festéket hozott, ami a hidegben összehúzódik, melegben kitágul és nem törik, így talán tartósabb lesz – árulta el a jelenlévő Kóbor Attila, Győrújbarát polgármestere, aki frissítővel, harapnivalóval is készült, hogy a festésre vállalkozók ne szenvedjenek hiányt semmiben.

A munkában részt vettek:

  • győrújbaráti önkéntes tűzoltók
  • győrsági önkéntes tűzoltók
  • nyúli polgárőrök
  • écsi polgárőrök
  • győrújbaráti képviselők
  • önkéntesek

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 2021-ben is meghirdette az Év Kilátója pályázatokat, melyekre a nagyközönség küldhette be kedvenceit. A beküldött kilátók közül szakmai szűri választotta ki a 10 legjobbat, melyek aktív turisztikai szempontból kiemelkedőek. A döntős mezőnybe csak jó állapotú, rendezett környezetű célpontok kerülhettek be, melyek izgalmas turistautak vagy vízi turisztikai útvonalak mentén fekszenek, így sokan megfordulnak ezeken a helyeken. A pályázat célja az volt, hogy minél többen válasszák a természetet a szabadidejük eltöltésére, hiszen ez nemcsak a világunk jobb megismeréséhez segít hozzá, hanem testileg és lelkileg is egészségesebb életet élhetünk ezáltal. A szavazáson végül a Lila-hegyi kilátó az ötödik helyen végzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában