Szép jövő előtt

2 órája

Hűséges társával, Démonnal teljesít szolgálatot az ország egyik legfiatalabb kutyás polgárőre Gyarmaton – Fotók, Videó

A tizennyolc éves, gyarmati Dóra Róbert az ország egyik legfiatalabb kutyás polgárőre. Gyermekkora óta imádja az állatokat, Démon nevű kutyájával, hűséges társával elhivatottan teljesít szolgálatot a településen, közben pedig tervezi jövőjét, melyben ugyancsak nagy szerepet kaphatnak majd az állatok.

Ollári Gergely

Fotó: Csapó Balázs

Dóra Róbert nemrég fejezte be középiskolai tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiumban. Hűséges társa, Démon kiskutyaként került hozzá, miután belépett a helyi polgárőr egyesületbe. 

Hűséges társával, Démonnal teljesít szolgálatot az ország egyik legfiatalabb kutyás polgárőre Gyarmaton
Hűséges társával, Démonnal teljesít szolgálatot az ország egyik legfiatalabb kutyás polgárőre Gyarmaton
Fotó: Csapó Balázs

– Édesapámnak kecskefarmja volt annak idején. Az egész családom életében fontos szerepet töltöttek be az állatok. Ezért nem volt kérdés számomra, hogy ezt a jövőt válasszam, ezért jelentkeztem állattenyésztő szakra a középiskolában. Az állatokkal való foglalkozás, gondoskodás így korán az életem részévé vált. És milyen jól döntöttem, és hogy belevágtam – mondta el lapunknak Dóra Róbert. 

A fiatal már évek óta a Gyarmati Polgárőr Egyesület tagja. Mikor nagybátyja belépett az egyesületbe, vitte magával Róbert szüleit, és természetesen ő sem maradhatott ki a sorból. Aztán elvégezte a szakvizsgát, és már szolgálatot is vállalhatott. Volt olyan hónap, amikor a legtöbb órát teljesítő polgárőr címet is bezsebelhette, alázatos, becsületes, önkéntes munkájával. 

Mivel nem hiányozhatnak az életéből az állatok, céltudatosan választotta a kutyás polgárőrséget. Démon nevű társával pedig hamar megismerte őt a község, és a környező falvak lakói. 

– A vizsgán számos dologban kellett bizonyítanunk. Voltak elméleti, és gyakorlati feladatok is. Utóbbiban szerepel például a láb mellett vezetés, az ültetés, fektetés, valamint a helyben maradás. Démon nevű kutyám most kétéves. Belga juhász, németjuhász keverék, még egészen kiskorában vásároltam meg, a kutyás polgárőrök javaslatára. Azóta velem van, a nap minden percében. Mivel munkakutya, azért rendkívül könnyű vele együtt dolgozni. Okos, intelligens, szófogadó, és rendkívül ügyesen végzi a neki szánt feladatokat – fogalmazott a fiatal polgárőr. 

Dóra Róbert szerint a jó teljesítmény mögött az áll, hogy naponta foglalkozik a kutyával. Ilyenkor csak ő létezik, és Démon. Gyakorolják a feladatokat, és egymást segítve fejlődnek. A vizsgafeladatok a próbatétel után is megmaradnak a hétköznapokban, mindig ismétlik őket. Szombatonként kutyás tréning van a Győr-Moson-Soproni kutyás polgárőr szövetség rendezésében, erről sem hiányozhat Róbert és hűséges társa sem. 

Nagyon fontos, hogy tökéletes legyen a kapcsolat és harmónia a polgárőr és kutyája között. Szerintem a gazdán kifejezetten sok múlik, leginkább az befolyásolja a kutya teljesítményét. Általában azt veszem észre, hogy ha ideges vagyok valamiért, akkor ő is az. Ha boldog vagyok, és felszabadult, rajta is ezt látom. Sugárzik róla az én hangulatom!

– mesélte a fiatal polgárőr, akinek a családjában jelenleg három kutya van. 

Dóra Róbert ugyan még nem vett részt versenyen társával, de a jövőben ebben is szeretné kipróbálni magát. Hamarosan újabb fontos esemény jön majd el a Dóra család életébe, mert Róbert édesapjának is van egy belga juhász, németjuhász keverék kutyája, amit szeretnének levizsgáztatni. 

  • A Dóra család imádja az állatokat 
  • A kutyás polgárőrség elhivatottság 
  • Saját vállalkozást szeretne

Hűséges társa a mindennapokban

– Nálunk mindenki szereti az állatokat. A kutyákat különösképpen. Leginkább azért, mert elmondhatatlan szeretetet tudnak nyújtani a gazdájuknak, és mindenáron védelmezik őket. Nagyon szoros a kapcsolat köztünk is Démonnal, ezt igazán csak az tudja átérezni, akinek van kutyája. Hűséges társ, aki mindig mellettem van, történjen bármi is az életben – mondta a gyarmati fiatalember. 

A jövőről is konkrét elképzelése van a polgárőrnek, mint mondja, ha lesz rá lehetősége, saját vállalkozást szeretne. 

 

Démon okos, intelligens, szófogadó, és rendkívül ügyesen végzi a neki szánt feladatokat.
Démon okos, intelligens, szófogadó, és rendkívül ügyesen végzi a neki szánt feladatokat.
Fotó: Csapó Balázs

– Édesapám példáját követve én is szeretnék egy farmot. Anyadisznókat vásárolnék fel, és azokkal foglalkoznék. Mindenképpen ez a vonal érdekel, életem végéig egy sertéstelepen szeretnék dolgozni, aminek én vagyok a tulajdonosa, és én irányítom. A kutyás polgárőrség elhivatottságot jelent, szeretnék én is sokáig szolgálni. A vármegyében sok fiatal van, aki erre szánja a jövőjét, én sem szeretnék lemondani róla. Örülök, hogy az ország egyik legfiatalabb kutyás polgárőre lehetek. Csak azt tudnám javasolni, hogy csatlakozzanak hozzánk. Ez egy nagy család, ahol szuper a közösség – hangsúlyozta. 

Hozzátette: bizonyítani szeretnék, szép versenyeredményeket elérni. Tudom, hogy sokat kell gyakorolnom. De ez másképp nem is megy. Jó lenne, ha Démon is sokáig velem lenne, szeretnék osztozni vele a sikerekben és a boldog pillanatokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában