Így élnek a nők

2 órája

A női közösségek ünnepe - Átadták a 10. Terézanyu pályázat díjait

Négyszáz bátor, felemelő, felkavaró pályamű érkezett az ország minden tájáról a 10., jubileumi, a női közösségek erejét ünneplő Terézanyu pályázatra. Az írások hűen tükrözik azt, hogyan élnek hazánkban a nők.

Kisalföld.hu

A jubileumi Terézanyu pályázat díjazottjai.

A 10., jubileumi, a női közösségek erejét ünneplő Terézanyu pályázat idei 4 kategóriájában- Kisgyerekes lét, Női közösségek, Most én jövök!, Csajok a pult mögött, - összesen 400 pályamű érkezett. Idén érkezett a legtöbb írás, és a pályázat történetében a legtöbb díjat is most osztották ki.

A pályázat és a klub 2010-ben jött létre, azóta több ezren írták meg saját történetüket, számos díjazott kapott ihletet és bátorságot ahhoz, hogy rendszeresen publikáljon, sőt, elinduljon írói pályáján: Bibók Bea, Fiala Borcsa, Mészöly Ágnes, és a 2023-ban tragikusan fiatalon elhunyt R. Kelényi Angelika karrierje is innen indult, mikor 2013-ban fődíjat nyert. 19 szerző közel 150 kötetéhez van köze a Terézanyu pályázatnak és a közel 20 éve, az Állítsátok meg Terézanyut c. regény megjelenése óta működő klubnak.

Talpra álltak, újrakezdték

A több mint 10 éve működő Terézanyu pályázatra 2010 óta több ezer bátor, sőt merész, felemelő, felkavaró írás, vallomás érkezett az ország minden tájáról, minden korosztályából- a tíz év anyaga hűen tükrözi azt, hogyan élnek hazánkban a nők. A gyakran nehéz törtenetekről, sorsokról, sőt csapásokról pedig ennyi év alatt kiderült, hogy szerzőink többsége még a legnehezebb élethelyzetekből is fel tudtak állni, újrakezdeni- a közösségünk támogatásának is köszönhetően, számos sikertörténettel vagyunk gazdagabbak mindannyian.

Rácz Zsuzsa író, újságíró, a díj alapítója az ünnepi gálán, a háttérben Bombera Krisztával.   

Az idei év a női közösség, a sisterhood megtartó erejének is ünnepe egyben. A sisterhood erejét képviseli az a több ezer pályázó, akik az elmúlt egy évtizedben barátokra, kollégákra, társaságra találtak. Az összefogást képviseli a zsűri is, hiszen a legnagyobb női lapok és portálok vezetői foglalnak benne helyet, dacára annak, hogy riválisok. A zsűri élén Rácz Zsuzsa, a pályázat létrehozója, az idén 75 éves Nők lapja képviseletében Akovács Éva főszerkesztő, a wmn.hu vezető szerkesztője Fiala Borcsa, és a noivalto.hu alapító főszerkesztője, Békéssy Olgi. Őket támogatja a pályázat főszponzora, az Eisberg Hungary Kft. cégvezetője, Gazsi Zoltán, aki idén lett elsőkönyves.

Vallomások a káoszból

A 10. jubileumi Terézanyu pályázatra a legtöbb mű a Kisgyerekes lét kategóriában érkezett, a közösség vezetője, Rácz Zsuzsa író tavalyi tabutörő bestsellere, a Terézanyu folytatása, a Kovácsné kivan ihletésére, ahogyan a regény is, a pályaművek is a kisgyerekes lét szinte minden, gyakran láthatatlan aspektusát megmutatják: a teljes és visszafordíthatatlan változást, amire senki nem tud felkészülni, a kisgyerekes léttel járó napi káosztól a családi munkamegosztás egyenlőtlenségein át a nők testi-lelki, gyakran szégyellt, vagy titkolt változásáig és természetesen a párkapcsolatok, házasságok radikális változásáig. Tabuk, amelyekről nem lehet eleget beszélni: pedig életbevágó lenne, hogy a szülővé válás rögös útján a terheket egyenlően osszák meg nők és férfiak, ne menjen rá a kapcsolat a gyerekvállalásra, ahogyan azt a statisztikák egyértelműen jelzik, mégsem beszélünk erről nyíltan.

A kisgyerekes lét kategória fődíjasa a bácsalmási, 46 éves Ágoston Andrea, elképzelhetetlenül nehéz gyerekkort követően építette fel a saját életét. Gyermek volt maga is, amikor már a húga életét kellett

óvnia, és mellette áll azóta is. Ikerlányokat nevelnek férjével, saját sorsa örökletes terhével tudatosan küzd nap mint nap, írása ennek hű tükre.

Menekülés szupererővel

A második legnépszerűbb, legtöbb szerzőt vonzó idei kategóriánk a főtámogató Eisberg által ihletett Most én jövök!, amelyben a saját magunkkal szembeni felelősségünk történetei olvashatóak. Kit, mi ébresztett rá arra, hogy egyetlen élete van? A kategória fődíjasa, a budapesti, 36 éves Csepely Tímea a bántalmazó házasságból való, rendkívüli erőt követelő menekülésének történetét osztja meg, és azt, honnan, miből merítette szupererejét, amely máig kitart.

Az idei pályázat újszülött kategóriája a Tesconak köszönhető, első alkalommal hirdették meg közösen a Csajok a pult mögött kategóriát. A kiskereskedelemben, a boltokban szolgálatot teljesítő több százezer, nap mint nap értünk dolgozó, és a pandémiában is helyt állt nők teljesítménye előtt kívánnak tisztelegni. A kategória fődíjasa Mile Judit, egy gyerekkori álom megvalósításáról és egy életre szóló barátságról mesél.

Szövetséget alakítanak

A jubileumi pályázat névadó kategóriájában - a női közösségek ereje - több tucat közösséget bemutató, és még több erőt adó, sőt életet mentő, sorsfordító női barátság történetét írták meg a pályázók. Az egyik legszebb, legfelkavaróbb és egyben példaértékű történetéért a pályázat egyik támogatója, a B. Braun Magyarország, Sisterhood díjat adott át a budapesti Balla Krisztinának a Fehér Gyász című írásért. A zsűri fődíját, és Rácz Zsuzsa író különdíját a budapesti, 34 éves Héda Veronika kapta, aki a kisgyerekes lét anyát-apát próbáló időszakában egy különleges közösségben lelt életmentő támogatásra.

A díjak átadása után a zsűri tagjai bejelentették, hogy Sisterhood szövetséget hoznak létre. 2025-ben négy nagy, nőket érintő tabutémát dolgoznak fel és hoznak nyilvánosságra egyidőben. Az akció a wmn.hu 10. születésnapján, nőnapon indul és december 13-án, a házimunka detox nap megrendezésével zárul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában