Muzikális rábások

2 órája

Újra színpadon a Rába Dalkör Győrben

Talán a legjelentősebb eseménye volt a 125 évet megélt Rába Dal- és Társaskörnek, amikor 1960. június 4-én a Rába-gyár vezérigazgatójának, Lakatos Albertnek a támogatásával és a vállalat költségére több mint félszáz kórustag Ferihegyről Londonba repült, hogy részt vegyen a munkáskórusok nemzetközi találkozóján.

Kisalföld.hu

A dalkör egy csoportja próbára készül.

Ez csak egy kiragadott példa a nagy múltú daloskör életéből, hiszen a jó hangú, muzikális rábások nemcsak a gyári munkásokat, a város közönségét szórakoztatták, hanem jó hírét vitték az országba és külföldre is a gyár kulturális tevékenységének. Az 1930-tól 2010-ig működő Vasas Otthon eladása és így működésük színhelyének elvesztése után még egy évtizedig költségtérítés nélkül a várostól kaptak helyiséget a Kazinczy utcában. 

Ezt követően azonban a megszűnés közvetlen veszélye fenyegette a dalos kedvű társaság összejöveteleinek jövőjét. 

Igaz, hogy a még meglévő csapat létszámában már nem közelítette meg a régit, és a Rába Győri Nyugdíjas Egyesület Liszt Ferenc utcai helyiségében otthonra leltek, ám maradt egy fontos szakmai bökkenő: ott már csak egyszólamú éneklésre maradt lehetőség, amely a törzstagok szerint nem méltó az évszázados hagyományokhoz. Szó szót követett, végül a Rába Dal- és Társaskör kimondta a megszűnését. 

Böjtös Sándor zongorán kísér.

Nem nyugodott bele azonban ebbe a döntésbe Böjtös Sándor, az Ady Endre Közművelődési Egyesület elnöke: szervezetileg hozzájuk tartozott az énekkar, sőt, az elnök húsz éve énekkari tagként is aktivizálta magát, továbbá zongoristaként is hozzá tudott tenni a működéshez. 

Ez év elején lényegében időkiesés nélkül megalakult a régi tagokból, az újonnan csatlakozókból a Rába Dalkör, amely nem jogutódja ugyan az előzőnek, ámde lelkes és szorgalmas tagjai képesek továbbvinni az elődök által művelt hasznos szabadidős elfoglaltságot. 

Abban a rendszerben folytatjuk az éneklést, amely az eddigiekben is gyakorlat volt. Ez azt jelenti, hogy minden szerdán délután öt és hét óra között tartjuk a próbákat, érkezés a Pálffy utcai bejáraton keresztül

 – tájékoztatott a közművelődési egyesület vezetője. 

Természetesen szívesen látunk minden új jelentkezőt is. Az eddigi rövid időszak repertoárjába mintegy félszáz új dal próbája, beéneklése fért bele a már ténylegesen egyszólamos szereplésben. De utóbbinak is van egy előnye, mégpedig hogy a régi klasszikus dalokat felváltották a mai népszerű dallamok és slágerek. Családunkból egyébként Böjtösné Varga Erzsébet zenetanár volt a vegyes kar karnagya 1973-tól 1980-ig, ezért kötelességemnek is tartom munkássága emlékének őrzését, felújítását.

Nem árt megemlíteni, hogy a Rába nyugdíjasklub helyiségei az egykori legendás vezérigazgatónak, Horváth Edének köszönhetők, berendezéseinek darabjai kicsiben megegyeznek a volt Hotel Konferencia tárgyai­val. Igaz, így Verdi Nabuccójából a Rabszolgák kórusának gyönyörű hangjait ugyan már nem tudják közvetíteni a hallgatóság felé, viszont az Imádok férjhez menni című musicalből jól ismert „Kicsit szomorkás a hangulatom máma”, vagy éppen Frank Sinatrától az „I Did It My Way” minden további nélkül élvezhető Böjtös Sándor zongorakíséretével. A jelenlegi kórustagok pedig készülnek a majdani fellépésekre, mert szó van róla, hogy nemsokára szívesen látott vendégelőadók lesznek nyugdíjasklubok rendezvényein. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában