Ínycsiklandó finomságok

2 órája

Kenyérfesztivál: a legjobb kenyeret, péksütit és kiflit sütőket keresik Győrben - videó

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata szombaton rendezte meg a XXII. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozót a Széchenyi téren. Több százan látogattak ki a rendezvényre, nem csoda, hiszen a friss pékáruk illata is odacsalogatta az éhes szájakat és a kíváncsi tekinteteket.

Simon Roberta

Izgalmas programokkal várták az érdeklődőket szombaton a Széchenyi térre, ahol a pékségek, pékárut előállító vállalkozások és természetesen kézművesek is jelen voltak. A helyi pékségek bemutatkozása mellett kóstolókkal lehetett igazán megízlelni milyen is az idei 22. Kenyérfesztivál. Aki épp nem fért az étkektől roskadozó bódékhoz, azok a vásárosok, kézművesek között keresgélhetett, de részt vehetett kézműves foglalkozáson, valamint belehallgathatott a színpadi produkciókba is.

A megnyitón prof. dr. Lakatos István és Simon Róbert Balázs mondott beszédet. Ezt követően a Garabonciás Együttes, majd a Grácia Alapfokú Művészeti Tánciskola műsora következett, de színpadra lépett Anetta és a híres Daloló Pék is, Tatai Zoltán Ásványráróról. A fellépők sorát Csikó Teodóra és Takács Zoltán operett műsora zárta.

A program keretében hagyományosan szakmai versenyt is rendeztek, melynek során a szakma képviselői több kategóriában mérhetik össze tudásukat. 

Kenyér kategóriában keresik a legjobb hagyományos kovászos kenyeret és a leginnovatívabbat. Péksütemény kategóriában hagyományos sós és hagyományos édes, valamint innovatív alkategóriában hirdetnek majd győztest. A Fesztivál Kiflije a közönség szavazatain múlik, melyet a helyszínen lehet leadni. 

A rendezvény egyik kísérőprogramja, hogy a pék- és cukrász képzésben tanuló nappali tagozatos diákoknak díszmunka versenyt hirdettek, melynek témája ebben az évben „Olimpia 2024” volt. 

A szlogennek megfelelő díszmunka elkészítését várták pékipari vagy cukrászipari termékből (kenyér, kifli, édes tészta) elkészítve, kitétel volt, hogy legalább 5 méter távolságból is látható legyen, így igen csak méretes alkotások születtek. A szakmai versenyre nevezett termékeket és díszmunkákat szakmai zsűri értékeli majd.

Idén minden eddiginél több: 51 kiállítói stand várja a fesztiválra kilátogatókat, aki még nem tette 15 óráig megnézheti és megkóstolhatja a finomságokat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában