Múltidézés

2024.09.07. 10:12

Erőltetett menetben a kunszentmiklósi versvándor

Radnóti Miklós halálának 80. évfordulójáról emlékezünk idén, ennek apropóján indul szombaton útnak Tóth Péter Lóránt versvándor, aki szeptember 14-én ér Abdára, a költő emlékhelyére a diákok kíséretében. Pintér Ildikó győri történelemtanárral idéztük fel ennek jelentőségét.

Simon Roberta

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor Radnóti Miklós költő halálának 80. évfordulóján újra gyalogos zarándoklattal emlékezik meg a második világháború ártatlan áldozatairól.

Fotó: Kisalföld-archív

Hátizsák, bakancs fel, zászló a kézbe. Hamarosan indulás Cservenkáról

 – írta Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor, aki Radnóti Miklós költő halálának 80. évfordulóján újra gyalogos zarándoklattal emlékezik meg a második világháború ártatlan áldozatairól. A Szerbiát, Horvátországot, Magyarországot összekötő úton közel 30 települést érint és tart pódiumbeszélgetéseket, előadásokat. 

Pintér Ildikó történelemtanár, a győri Kazinczy-gimnázium kollégiumvezetője évek óta diákjaival kíséri végig a versvándort az utolsó hat kilométeren. 

– Az idei az V. Radnóti-emlékmenet, melynek során közösen tesszük meg az erőltetett menet eredeti útvonalának utolsó szakaszát. Közben versekkel, megzenésített költeményekkel idézzük fel a mártír költő és több ezer sorstársa emlékét. A szövegek és a folyamatos szavalás garancia a költő emlékének megőrzésére – mondta Pintér Ildikó. 

Menni a régi Bécsi úton, azok között az útjelző oszlopok között, amelyek látták a fáradt, beteg, kimerült, elcsigázott halálra ítélteket vánszorogni, vagy megérkezve Abdára, lehajtott fejjel állni azokon a rögökön, ahol a költőt 22 társával együtt a tömegsírba lőtték. Mindez olyan életre szóló élmény, ami a tankönyv lapjairól, az osztályterem falai között nem előhívható 

– fogalmazta meg gondolatait a pedagógus. 

– Az iskolai magyarórák keretében sajnos csak nyolc óra áll rendelkezésre, ami néhány költemény megismerésére elég. A történelmi háttér és a költő élete sorsfordulóinak részletezésére nincs idő. Nagy lehetőség, ha Tóth Péter Lóránt eljön iskolánkba és koncentráltan beszél a témáról, a szakirodalmi kutatások közérthető tolmácsolásával, a versek közé szőve érdekes történeteket. Radnótiról mesélni a diákoknak hálás feladat, mert a XX. században használt nyelv érthető számukra, az emberi sorsok megérintik őket, akár személyes, családi történeteken keresztül. Radnóti ma is, mindig aktuális, mert örök emberi értékekről beszél: igazság, felelősségvállalás, hűség, barátság, kitartás, emberség, empátia, lojalitás, szolidaritás – emelte ki Pintér Ildikó. 

Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas előadóművésszel a Rákóczi Szövetség egyik nyári középiskolás táborában találkoztam, ahol József Attila életéről szóló előadással nyűgözte le a diákokat.

 – Akkor beszélt nagy álmáról, amit öt évvel ezelőtt meg is valósított: végigjárta Radnóti Miklós és mártírtársainak 850 kilométeres útját a szerbiai Bortól Abdáig. 2019-ben az út végén bencés és PÁGISZ-os diákok várták a Szigethy Attila úti Radnóti-szobornál, mi, kazinczysok pedig az Eötvös téren fogadtuk a Bájolót énekelve. Meséltem egy 1960-as években kezdődött győri hagyományról, a Radnóti-békemenetekről és elhatároztuk a folytatást, hiszen az emberiség békevágya mindig örök és aktuális. Idén már ötödik alkalommal hívjuk a győri polgárokat, tartsanak velünk – emlékezett vissza a kezdetekre a győri tanár. 

Az emlékmenethez csatlakoznak idén szegedi, sárospataki, békéscsabai, sátoraljaújhelyi, hatvani fiatalok. 

Szeptember 13-án a Radnóti 80 verszarándoklat utolsó előtti állomásaként érkezik Győrbe és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térben Radnóti utolsó hónapjainak krónikáját meséli el Tóth Péter Lóránt. A szervezők szeptember 14-én 11.45-kor a Kazinczy-gimnázium előtt várják a zarándokokat, majd este a Menházban zárul a holokauszt és Radnóti halálának 80. évfordulójára emlékező programsorozat. Tárlatvezetéssel megtekinthető lesz a győri zsidóság történetét bemutató kiállítás, levetítik Bródy János Vallomások című filmjét, melyet közönségtalálkozó követ. 

A versvándor rendszeres vendége a győri középiskoláknak különböző előadó- estjeivel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában