Jótékonysági fafaragó tábor

1 órája

A kisiskolások is vésőt ragadtak Ravazdon, ahol összefogásból készül a székely kapu - Fotók

Hatnapos jótékonysági fafaragó tábort tartanak a héten Ravazd határában, ahol a mesteremberek és lelkes érdeklődők közös erővel készítettek egy székely kaput a ravazdi IV. Béla király kútjához.

Gyurina Zsolt

Fotó: Csapó Balázs

A főszervező Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy azok a fafaragók, aki részt vettek a sokorópátkai székely kapu megalkotásában összebarátkoztak, később több közös munkán dolgoztak együtt, ennek folytatásként született meg a tábor ötlete. A tervek szerint minden évben más-más faluban ismétlik meg az összefogást, amin ezúttal mintegy 15 fafaragó vesz részt. 

Pénteken a helyi általános iskola 54 alsós tanulója pályaválasztási nap keretében csatlakozott a táborhoz, és ismerkedett a fafaragó szakmával, segített a kapu elkészítésében. De a szakmai napon egyebek mellett volt nemezelés, pereckészítés, érkezett borbély, volt látványfőzés is. 

A tábor utolsó napján szentmise keretében állítják fel a székely kaput a ravazdi forrásnál. A tölgyfa kapu bejárati része 2 méter 10 centiméter, erre még egy díszes galambdúc kerül. A vasárnapi ünnepélyen a Pannonhalmáról érkezik Pál atya és áldja majd meg az elkészült művet, amelyen a rábaközi motívumok mellett Magyarország címere is szerepel, felirata pedig: Isten, haza, család. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában