kisalfold.hu videó

2024.08.22. 21:01

Vadászok tanulják a kürtöt fújni Bakonyszentlászlón - fotók, videó

Több mint húsz vadász jár rendszeresen Bakonyszentlászlóra hetente, de nem puskát, hanem kürtöt vesznek a kezükbe. A vadászaton használt kürtjelek megszólaltatását gyakorolják szorgalmasan, köztük két hölgy is.

Barki Andrea

Falvai Márton kürtművész, zenetanár maga is rendszeresen fújja a vadászjeleket. Fotó: Molcsányi Máté

Az utóbbi hónapokban a Veszprém Vármegyei Vadászkamara felkérésére a győrújbaráti Kürtölde tanárai tanítják a vadászatokon használt jeleket a zenészeknek. A tanfolyam résztvevői szorgalmasak, szépen haladnak. A Győri Filharmonikus Zenekarban muzsikáló, a rézfúvós hangszerek oktatásában több mint húszéves gyakorlattal rendelkező Falvai Márton és Szabó János kisebb, négyfős csapatokra osztva végzi az érdeklődők bevezetését a vadászkürt használatának rejtelmeibe. Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke kérte fel őket az oktatásra.

Pap Gyula vadászkamarai elnök fontosnak tartja, hogy hagyományaikat ápolva ne csak kiemelt vadászrendezvényeken harsanjon fel a kürt, hanem minden vadászatot ennek a nemes hangszernek a dallamaival nyithassanak és zárhassanak, tiszteletet adva ezzel vendégeiknek és az elejtett vadnak is. 
Falvai Márton és Szabó János az elmúlt 10 évben Bakonyszentlászlón épített fel zeneoktatást Ács Mihály Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül, ahol az általános iskolások 30 százaléka zenél a rézfúvós hangszerek valamelyikén.

– A diákokból összeállt kamarazenekar nem csupán a falu neves eseményein mutatkozik be, de vendégszerepeltek már a Barokk Esküvőn, a Győri Pagony megnyitóünnepségén, farsangján is. Ma már középiskolából visszajáró növendékekkel is büszkélkedhetünk. Mindemellett úgy 10 évvel ezelőtt szorosabb kapcsolatba kerültem a vadászatokon használt kürtökkel, megismerve így a vadászati hagyományainkat is – árulta el Falvai Márton kürtművész, zenetanár.

– Akkor kerestek meg vadászok, hogy ha kürtös vagyok, bizonyára tudom a vadászkürtöt is fújni. Akkor még nem tudtam, de megtanultam, így egyre több helyre hívtak. A vadászkürtölés több évszázados hagyomány, a vadászaton többféle funkciója van. Manapság alapvetően csak az egyiket szokták használni, a vadászat végén készítenek egy terítéket és a vadaknak a végtisztességet adják meg vele. A köszöntő szignálon kívül minden vadnak megvan a halotti szignálja, ami elhangzik, amikor terítékre kerül, majd a vadászat is szignállal zárul. 

Ez a szokás a mai napig él, de vannak a vadászatot irányító jelek is, régen ugyanis, amikor még nem volt más kommunikációs eszköz, a kürtöt használták a nagy távolságokból való információcseréhez

– mondta el Falvai Márton. 

Régóta igény mutatkozott arra, hogy a vadászok, erdészek is tudják fújni a vadászkürtöt, ezért szervezték ezt a tanfolyamot, amit az oktatók hét hónapra terveztek, aminek a fele lement. Hetente vannak az órái a 4–5 fős csoportoknak. A tanulók életkora a 30-tól a 70-ig terjed, nagyon céltudatosak, nagyon meg akarnak tanulni kürtölni. 

Bár zenei alapképzettség nélkül kezdtek neki, sikerként könyvelhetik el, hogy a nyári szünet elején egy összegző félévzárón el tudták játszani a tanultakat és vannak, akik már odaállnak a teríték mellé és meg tudják adni a végtisztességet a vadaknak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában