kisalfold.hu videó

2024.08.31. 20:21

I. Rétesfesztivál Győrújfalun - Káposztás, túrós, meggyes, almásmákos - fotók, videó

Megrendezték szombaton Győrújfalun az első rétesfesztivált hagyományteremtő és közösségépítő jelleggel. Sorban érkeztek az otthon készült finomságok, végigkóstolni pedig mosoly jeggyel lehetett a kínálatot. A befolyt támogatói jegyekből a helyi iskolát támogatják.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Kézműves vásár, gyermekjátékok, ugrálóvár, lovas verseny és íjászat mellett a csutora tánclépéseket is kipróbálhatták szombaton az érdeklődők az I. Rétesfesztiválon Győrújfalun. A nagy meleg ellenére sokan kilátogattak a településre, ahol a rétesek mellett retro melegszendvicset, lepényt, csülköt, vattacukrot is lehetett kóstolni, míg a hűsítő borokat a Hangyál Pincészet biztosította.

A helyi háziasszonyokat meg is versenyeztették, a zsűri kóstolás után döntötte el, ki süti Győrújfalu legjobb rétesét.

- Korábban a helyi csapatok, egyesületek nem jelentek meg így együtt egy rendezvényen, most viszont itt vannak a nyugdíjasok, a focisok, az egyház képviselői és a helyi egyesületek, alapítványok is. A célunk, hogy még színesebbé tegyük a településen a programokat, rendezvényeket, illetve minden korosztály ki tudja venni a részét, megtalálja az érdeklődését. Illetve szeretnénk egy térségi összetartozást is, örülünk, hogy sokan átjöttek Győrzámolyról, Győrladamérről és Dunaszegről is - közölte Folkmayer Szimonetta, a falu leendő polgármester-asszonya.

Hozzátette: a másik kiemelt célunk a fesztivállal a hagyományőrzés, ugyanis nagy múltra tekint vissza a helyi káposzta savanyítása, amit sokan rétesbe is tesznek. Természetesen a meggyes, túrós, almás-mákos, meggyes-mákos mellett káposztás rétes is készült. Sokan álltak érte sorba.

De helyben is készült, kézzel nyújtott rétes, amit a helyi kis kemencében sütöttek készre, miután kikerültek a burgonyás cipók belőle. Utóbbiból estére zsíros kenyereket kentek, amit szétosztottak a látogatók között.

Az este végére a részvevők közül választottak ki hat zsűritagot, akik kóstolás alapján döntöttek az első három helyezettről. A befolyt összegből pedig a győrújfalui iskolának vásárolnak tároló konténert.

Októberben káposztafesztivált terveznek, a rétesfesztivál volt ennek az előszobája, ami igen jól vizsgázott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában